Húgyhólyagtükrözés

Egyéb megnevezés:
Cisztoszkópia, Cisztouretroszkópia

 Dr. Bódy Gábor - urológus

 

 Dr. Kökény Zoltán

 

Célja

A húgyhólyag belső felszínének és a húgyvezetékek húgyhólyagba történő beszájadzásainak megtekintése, vérzésforrás (polip, daganat, nyálkahártyagyulladás, kő, stb.) keresése, visszatérő húgyúti fertőzés okainak kiderítése, egyéb húgyúti- vagy prosztata-betegségek tisztázása, de a vizsgálat közben mód van szövettani mintavételre is.

Leírás

A vizsgálatnak két fajtája van. A hagyományos cisztoszkópia során vagy merev fémcsövet vezetnek a húgycsövön át a hólyagba, vagy hajlékony eszközt alkalmaznak. Az alkalmazandó eszköz a vizsgálat céljától vagy az endoszkópon át végzett beavatkozás jellegétől függ, ezért maga a mód változó, de a vizsgálat ugyanaz. Hagyományos merev eszközzel végzett vizsgálat során a beteg úgynevezett "kőmetsző" testhelyzetben fekszik, hanyatt, felhúzott térdekkel. A hajlékony eszköz bevezetése könnyebb lehet, nem kell ebben a testhelyzetben feküdnie. A vizsgálat ideje általában pár perc. A cisztoszkóp bevezetése előtt a húgycsőnyílást fertőtlenítik, és helyi érzéstelenítővel elérzéstelenítik. A steril eszközt, mint egy katétert, bevezetik a húgyhólyagba. A cisztoszkópon keresztül steril vízzel vagy sóoldattal feltöltik a hólyagot, ami kifeszíti annak nyálkahártyáját. Így az orvos azt alaposan meg tudja vizsgálni. Telt hólyag mellett vizelési ingere lesz. A rendellenesnek ítélt területről az orvos egy apró fogóval szövetmintát, ún. biopsziát is tud venni.

Előkészítés

Különösebb előkészületre nincs szükség, nem kell, hogy éhgyomorra maradjon. A vizsgálat előtt beleegyező nyilatkozat aláírását kérhetik a betegtől.

Figyelem!

Ha a betegnek gyógyszerérzékenysége van, pl. a helyi érzéstelenítő szerekre (Lidocain), ezt mindenképpen jeleznie kell kezelőorvosának. Ha valaki vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket (pl. Syncumar, Colfarit, Astrix, stb.) szed, a vizsgálat előtt feltétlenül közölnie kell orvosával, mert ilyenkor szövetminta vétele esetén a szokottnál erősebb vérzés léphet fel, amit nehéz lehet uralni! Szívbillentyű-betegség esetén szükség lehet arra, hogy a vizsgálat előtt antibiotikumot a beteg szedjen, erről szintén tájékoztatni kell a kezelőorvost.

Jó, ha tudja

A vizsgálat után kis mennyiségű vérzést észlelhet. Ha 3-4 vizeletürítés után is van vérzésre utaló jel, a betegnek fel kell keresnie kezelőorvosát. A vizsgálat során húgyúti fertőzés is kialakulhat. Ha fájdalom, hidegrázás, láz jelentkezik, vagy az ürített vizelet mennyisége csökken, mindenképpen indokolt az orvos felkeresése. Ha a beteg autóval érkezik a vizsgálatra, tanácsos magával vinnie valakit, aki a hazajutásáról gondoskodik.

Veszélye

A leggyakoribb szövődmény a húgyhólyag fertőzése (cisztitisz), de nagyon ritkán előfordulhat a hólyag falának sérülése, kilyukadása, vagy jelentősebb vérzés, különösen akkor, ha valamilyen sebészi beavatkozás is történt.

Fájdalom

Kellemetlen lehet, amikor az eszközt a húgycsövön át felvezetik a hólyagba, akárcsak az, amikor a hólyagot folyadékkal töltik fel, mert erős vizelési ingerrel járhat. Az eszköz kihúzása után húgycsövében égő fájdalmat érezhet, különösen a beavatkozást követő 1-2 napban, főleg vizeletürítés közben.

Lelet

Rendszerint könnyen értelmezhető. Leírásra kerül, hogy milyen a hólyagot bélelő nyálkahártya, a húgyvezetékek húgyhólyagba való beszájadzása, van-e gyulladásos terület, növedék, daganat, történt-e szövettani mintavétel.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag