Hallásvizsgálat

Egyéb megnevezés:
Audiometria, Audiográfia, Audiogram

 Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégész

 

 Dr. Kökény Zoltán

 

Célja

Kvantitatív jellegű hallásvizsgálat, melynek során a jobb és a bal fül lég- és csontvezetését értékelik. Ez a vizsgálat a tényleges hallóképességről ad felvilágosítást. Meghatározható vele a vizsgált személy hallásküszöbe, vagyis frekvenciánként az a legkisebb hangerősség, amely még hangérzetet kelt.

Leírás

A vizsgálathoz használt készülékkel, az audiométerrel tiszta, felhangmentes, változtatható erősségű és frekvenciájú hangot lehet előállítani. A frekvenciát Hertz-ben (Hz) adják meg. Általában a 125 - 8000 Hz-ig terjedő tartományban végzik a vizsgálatot. A hang magasságát fél vagy egész oktávonként változtatják. A hang erősségét decibelben (dB) mérik. A hangrezgéseket a fülre helyezett fülhallgatón vagy a fül mögé, a koponya csecsnyúlványára helyezett vibrátoron keresztül közvetítik. A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet. Különböző hangszínű és erősségű hangokat hall, hol a jobb, hol a bal fülén. A hang meghallásakor a vizsgált személy azonos oldalon lévő kezével - megemelésével vagy gombnyomással - jelez. Az adatokat papírlapon rögzítik.

Előkészítés

Előkészítésre nincs szükség.

Figyelem!

A vizsgálatok nemcsak a halláscsökkenés mértékéről, de annak fajtájáról, minőségéről is tájékoztatják az orvost.

Jó, ha tudja

A halláscsökkenésnek két fajtája van. Az idegi vagy percepciós halláscsökkenés, amikor a hallóideg, hallópálya, hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak. Vezetéses halláscsökkenés esetén pedig a hangvezető (mechanikai) rendszer elemei (a dobhártya, a hallócsontok, a hallójárat) betegek, aminek okai lehetnek a hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfül-gyulladás, dobhártyasérülés, stb.. A hangrezgéseket a belső fül felé nemcsak a dobhártya és a hallócsontocskák továbbíthatják (légvezetés), hanem a koponyacsontok rezgései is (csontvezetés). Az audiométerekben a hangerősség skáláján a 0 dB jelzés minden frekvencián az ép hallású fiatal egyének hallásküszöb-értékének átlagát jelenti. A suttogás mintegy 20 dB erősségű, a hangos koncert 80-120 dB-es, míg a sugárhajtású gép zaja 140 dB-es. Néhány órás 85 dB-es vagy erősebb zenehallgatás halláskárosodáshoz vezethet. Az alapvizsgálat mintegy 10-15 percet vesz igénybe, a részletes akár egy órás is lehet.

Veszélye

Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom

Fájdalommal nem jár.

Lelet

A légvezetéses görbe értékeiből a hangvezető-, míg a csontvezetés értékeiből a hangfelfogó rendszer működésére lehet következtetni. A normális hallásküszöb alatti értékek az adott frekvencián jelzik a halláscsökkenés mértékét.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag