Bőrszövettani vizsgálat

Egyéb megnevezés:
Hisztológia, Bőrbiopszia, Punch-biopszia (ejtsd: pancs)

 Dr. Sárdy Miklós - bőrgyógyász

 

 Dr. Kökény Zoltán

 

Célja

A biopszia a bőr szabad szemmel nem, vagy nem pontosan diagnosztizálható elváltozásainak szövettani vizsgálatához ad szövetmintát.

Leírás

Többféleképpen történhet. A kiválasztott bőrterületet vagy ún. punch-késsel, vagy pedig szikével sebészileg kimetszik. A punch-kés egy néhány (igény szerint 2-6) milliméter átmérőjű körkés, mellyel vagy egy kör alakú bőrdarabkát vagy pedig egy, a bőrfelszínbe mélyedő félhengert lehet kivágni. A sebet általában nem szükséges varrni, csak ha nagyon széles. Szikével függőlegesen metszve babérlevél-alakú, a bőrfelszínnel párhuzamosan vágva változó alakú bőrdarabkát lehet eltávolítani. A kimetszett bőrdarabkát hagyományos-, immunfluoreszcens- (IF) és/vagy elektronmikroszkópos vizsgálatra küldik.

Előkészítés

A kimetszés helyi érzéstelenítésben történik, mely lehet felszíni (érzéstelenítő anyagot, például lidokaint tartalmazó oldattal vagy krémmel, ill. rövid klóretiles fagyasztással), illetve lehet infiltrációs is (ebben az esetben érzéstelenítő anyagot, például lidokaint tartalmazó oldatot injekcióznak a bőrbe). Mivel ez egy egyszerű kisműtét, előtte mindenképpen javasolt, hogy a beteg egyen és igyon, nehogy az éhség miatt rosszul legyen a beavatkozás során.

Figyelem!

Az érzéstelenítőre való túlérzékenység vagy allergia esetén a betegnek okvetlenül közölnie kell a vizsgálatot végző orvossal, hogy mely szer(ek)re érzékeny. Ha vérzékenységben szenved, vagy véralvadás-csökkentő gyógyszert szed (például Syncumar, Heparin injekció, Aspirin, Kalmopyrin, Colfarit, Astrix, stb.), azt is jelezni kell az orvosnak, hogy az felkészülhessen a várható vérzésre, vagy szükség esetén elhalaszthassa a beavatkozás elvégzését.

Jó, ha tudja

A friss sebet víz nem érheti, a gyógyulásáig a beteg óvatosan mosakodjon, lehetőleg ne izzadjon meg, ne sportoljon. Ha a kezelőorvos kenőcsöt vagy hintőport rendel, ne hanyagolja el használatát, mert ellenkező esetben a seb befertőződhet és/vagy lassabban gyógyul. Ha a seb nagyon fáj, lüktet, vagy a kötés átvérzik, keresse fel mielőbb a vizsgálatot végző orvost vagy az ügyeletet. Varratszedésre általában 1-3 hét múlva kerül sor (a testtáj és a varrat típusának függvényében).

Veszélye

Ér- vagy idegsérülés, ami helyes technikával nagyon ritka szövődmény. Ugyancsak nagyon ritka az érzéstelenítőre adott allergiás vagy a szituáció kiváltotta pszichés rosszullét. Sebfertőzések ugyanúgy előfordulhatnak, mint minden műtétnél, még a sterilitás szabályainak betartása esetén is. Kozmetikailag zavaró hegképződés is lehetséges, ezért ha a beteg úgy érzi, hogy a heg szokatlanul nagy méretűvé vált, a bőrből erősen kiemelkedik, azonnal forduljon orvosához, mert a sebgyógyulás befejeztével már nincsen mód kiegészítő hegkezelésre.

Fájdalom

Az érzéstelenítés néhány másodperces, szúró, csípő-feszítő fájdalmat okoz, ezt követően a páciens fájdalmat már nem, csupán nyomást, húzást érezhet esetleg.

Lelet

A lelet tartalmazza a mikroszkópban látott kép leírását és a diagnózist.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag