Applikáció, amely megóvja a végtagokat

HáziPatika

Egy új, ingyenes, magyar fejlesztésű telefonos alkalmazással harcolnak a szakemberek az amputáció ellen. Hazánk Európában és világszerte is élen jár a végtagvesztésben.

Betegeknek és szakdolgozóknak is segíthet

Egyéves fejlesztőmunkát követően megjelent a Végtagmentő névre keresztelt alkalmazás, amelynek alapjául a Mecseky László, Rozsos István és Vadász Gergely által kifejlesztett MEROVA módszer szolgált - írja a magyarhirlap.hu.  Egyfajta ellátási sorról van szó, amelyben nemcsak sebésztechnikai megoldások, hanem alkalmazott eszközfejlesztések, és az országban elsőként meghonosított eljárások is szerepelnek. A Végtagmentő betegeknek és szakdolgozóknak is segítséget nyújthat. A páciensek megtanulhatják, hogyan éljenek együtt például a cukorbetegséggel, vagy vénás keringési betegségekkel, amelyek szövődményei gyakran vezetnek amputációhoz. A gyógyítók pedig az applikáció segítségével a MEROVA módszert ismerhetik meg alaposabban, amely az elmúlt huszonöt évben több ezer végtag megmentését tette lehetővé. 

Ezreknek lehet hasznos a végtagmentő alkalmazás.
Ezreknek lehet hasznos a végtagmentő alkalmazás. Fotó: 123rf

Virtuális asszisztens figyelmeztet

Rozsos István, az alkalmazást megálmodó érsebész a napilapnak azt mondta:  "A Végtagmentő a betegadat-elemzés után konkrét és általános javaslatokat ad, emellett elindítja a virtuális asszisztenst is, aki időszakos figyelmeztetésekkel látja el a felhasználót." 

Az alkalmazás letöltése és használata teljesen ingyenes, ám a komoly szakmai tartalom miatt a zárt orvosi felület eléréséhez előzetes regisztráció és az orvosi pecsétszám megadása szükséges a szakemberek részéről. 

A cukorbetegeket érintő úgynevezett diabéteszes neuropátia a lábamputációk egyik leggyakoribb oka. Hogy pontosan mi is ez, hogyan alakul ki, és hogyan kezelhető, megtudhatja korábbi cikkünkből.

Élen járunk az amputációban

Az ismert adatok alapján hazánk sajnos élenjáró az amputációk számában Európában és a világon is. Évente több ezer embert érint a probléma Magyarországon, a cukorbeteg sebek és a lábszárfekély okán veszélyeztetett felnőtt emberek száma pedig meghaladja a hárommilliót.


Rozsos István tapasztalatai szerint  a végtagamputáltak 60 százaléka az első amputációtól számított öt éven belül már nem él.  Ezért a Végtagmentő Mozgalom szlogenje: mentsen végtagot, mentsen életet!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső