Megérkezett az ősz, ideje felkészülni! (x)

Az ősz és a tél mindig nehéz időszak volt a megbetegedések szempontjából. A helyzetet kissé átalakította a pandémia azzal, hogy megváltoztatta az életvitelünket, és közben fontos dolgokat is tanított. Például, hogy jobban oda kell figyelnünk egészségünk védelmére.

dr. Béres

Az ősz egyet jelent a tanévkezdéssel, a szürettel, a lombhullással - és sajnos a szaporodó betegszabadságokkal is, hiszen sokan - gyerekek és felnőttek is - ilyenkor kerülnek újra nagyobb közösségekbe. Hogy egészségesen élvezhessük ezt az igazán szép évszakot, tegyünk meg mindent immunrendszerünk támogatásáért!

A járvány szó hallatán ma már inkább a koronavírus jut eszünkbe, nem szabad elfeledkeznünk az influenzajárványról sem, amely évről évre eléri Magyarországot is.

A hideg időszak beköszöntével különösen sok pácienst kell ellátnunk, számuk akár meg is duplázódhat. Az ebben az időszakban jellemző felső légúti fertőzések leginkább a krónikus tüdőbetegeket veszélyeztetik, de mindenki más is könnyen áldozatul eshet. A változékony, csapadékos és szeles időjárás miatt sokan meghűlnek, illetve mivel ilyenkor mind több időt töltünk zárt terekben, közösségekben, gyorsan terjednek a vírusos, úgynevezett közösségi betegségek is.

- mondta el dr. Csizinszky Klára Veronika háziorvos.

Egészségtudatosan ősszel is

Szerencsére az idei ősznek már sokkal felkészültebben vághatunk neki, hiszen a mögöttünk álló, nehéz időszak sok dologra megtanított minket. Például arra, hogy milyen sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy lehetőség szerint elkerüljük a betegségeket; sokkal egészségtudatosabbakká váltunk.

Ezt a tényt igazolja a koronavírus-járvány harmadik hulláma után készített online felmérésünk is, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyivel vált fontosabbá az egészségünk megőrzése a járvány alatt szerzett tapasztalatok birtokában. A kutatás során kiderült, hogy ma már sokkal jobban értékeljük az egészségünket, a megkérdezettek 94%-a azt is gondolja, hogy annak megóvása elsősorban a saját felelősségünk. Ennek érdekében sokan vezettek be új szokásokat, ezek között a válaszadók körében 50%-kal vezetett az immunrendszer támogatása, 42-42%-kal pedig az alapos kézmosás és a stressz levezetése. A legtöbben az egészséges táplálkozást gondolják az egészségtudatosság alappillérének (85%). Második helyen a sport, a mozgás (79%), a harmadikon pedig az immunrendszer támogatása (69%) áll.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy felértékelődött a prevenció, és talán most látszik igazán, hogy mennyire örökérvényű id. dr. Béres József híres mondása: "Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni."

dr. Béres

Vértezzük fel magunkat!

Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha minden támogatást megadunk neki, vagyis egészségesen táplálkozunk, megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, eleget tartózkodunk a friss levegőn, rendszeresen sportolunk, az alvásidőnket nem csaljuk el, és ha szükséges, az immunrendszer működését támogató készítményt szedünk. A fizikai mellett pedig a mentális egészségünket sem hanyagolhatjuk el, hiszen a stressz és a szorongás is gyengíthetik immunrendszerünk működését. Mentális jóllétünk érdekében törekedjünk a munka és a magánélet egyensúlyára, áldozzunk időt a hobbinkra, töltsünk minőségi időt a családtagjainkkal és a barátainkkal!

Tisztelt Doktor Úr! A családomban a felmenők között sok szív- és érrendszeri betegség fordult elő (apai, anyai ágon is), mellé magas koleszterinszint is (főleg anyai ágon). Ez utóbbi nálam is, pedig vékony testalkatú nő vagyok és egészségesen táplálkozom. Érdemes prevencióként nagyon tiszta omega zsírsavas étrend-kiegészítőt szednem? A háziorvosom javasolta, de még vacillálok. Köszönöm válaszát! Zs. (30 év)

Kedves Hölgyem! A koleszterinnel kevésbé foglalkoznék, de a gyakori szívbetegségek miatt mindenképp odafigyelnék az étrendre és szednék táplálékkiegészítőket. Az omega zsírsavkészítmény csupán egy a lehetőségek közül, de jó lehetőség. HOgy mire van l...

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Mely vitaminnak nincs provitaminja?

Tippek

Naponta fogyasszunk kalciumban gazdag tejet vagy tejtermékeket (pl. sajt, túró, joghurt, kefir) a csontritkulás megelőzésére.