Koronavírus: milyen vitaminokat szedjünk?

HáziPatika

A D-vitaminnak egyes kutatások szerint a koronavírus elleni harcban is fontos szerepe lehet. Vajon tényleg érdemes pótolni a járvány ideje alatt ezt a vitamint, és szükség lehet esetleg más étrend-kiegészítőre is? Mutatjuk.

A D-vitamin évek óta az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, ennek a vitaminnak a hiányát ugyanis számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták már a diabétesztől a különböző gyulladásokon át a különböző szívbetegségekig. A járvány kitörése óta vizsgálják a D-vitamin hatását a koronavírussal fertőzött betegekre is, az elmúlt évben pedig már több cikk is ajánlotta a pótlását, mert az erősítheti a szervezetet a koronavírus ellen. De tényleg védhet a vírustól ez a vitamin, illetve enyhítheti a tüneteket? Ennek járt utána a BBC egyik korábbi cikke.

A D-vitamin-hiány az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. Nézzük, kinek van szüksége a D-vitamin pótlására.

Mennyi D-vitamint szedjünk?

A D-vitamin hiánya eddig is óriási probléma volt, amely a Harvard Egyetem kutatása szerint a Földön körülbelül egymilliárd embert érint. Főleg azonban a térségekben okoz komoly gondot, ahol az embereket az átlagosnál kevesebb napfény éri. Mivel azonban az emberek a járvány miatt jóval kevesebbet mozdulnak ki, a szervezet vitaminkészletei is gyorsabban kimerültek. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ezért azt javasolja, hogy a járvány időszakában napi 10 mikrogramm D-vitamint pótoljon az az ember, aki sokat tartózkodik a négy fal között. A rendszeres pótlásra már a világjárvány előtt is felhívta a figyelmet, akkor azonban elsősorban az október és március közötti időszakban javasolta a plusz bevitelt. A sötétebb bőrű emberek szervezete a napfény hatására sem termel annyi D-vitamint, így nekik is javasolt a pótlás akár egész évben.

Milyen vitaminokat pótoljunk a járvány ideje alatt? Fotó: Getty Images
Milyen vitaminokat pótoljunk a járvány ideje alatt? Fotó: Getty Images

Védhet a D-vitamin a koronavírustól?

Kisebb kutatások már igazolták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedők nagyobb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, valamint a betegség is súlyosabb lefolyású náluk. Prof. Jon Rhodes, a Liverpooli Egyetem orvos-professzor emeritusa szerint a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, és egyes kutatások szerint ez csökkentheti a szervezet vírusokkal szembeni immunválaszát. Ez azért lehet fontos, mert sok betegnél éppen a vírusra adott túlzott immunválasz okoz nagy bajt, a szervezet ugyanis olyan mértékű gyulladással veszi fel a harcot a kórokozóval, amely a betegre is veszélyes.

Persze ebben az esetben sem szabad túlzásba esni, hiszen az indokoltnál nagyobb D-vitamin-bevitelnek is súlyos következményei lehetnek. Az alábbiakat fontos tudni, ha pótolnánk:

  • Az 1 és 10 év közötti gyermekekre a napi 50 mikrogrammnál nagyobb dózis már káros lehet.
  • A csecsemők (12 hónaposnál fiatalabbak) naponta legfeljebb 25 mikrogrammot kaphatnak.
  • A felnőttek napi 100 mikrogrammnál többet nem szedhetnek, az ajánlott mennyiség napi 10 mikrogramm.

Milyen vitaminokat szedjünk még?

A szakértők szerint az efféle világjárvány esetén nagyon fontos, hogy az emberek feltöltsék a vitaminkészleteiket. A D-vitamin mellett egyes tanulmányok a K-vitamin koronavírus-ellenes szerepét is kimutatták. Holland tudósok szerint nagyobb arányban váltak a járvány áldozataivá azon az emberek, akik hiányt szenvedtek ebből a vitaminból.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet és nagy arányban található meg bizonyos sajtokban és zöldségekben (uborka, kelbimbó, spenót, karfiol). A pótlását - akár élelmiszerekkel, akár táplálék-kiegészítőkkel - nemcsak a koronavírus miatt ajánlják, hanem azért is, mert jót tesz az ereknek, a csontozatnak és a tüdőnek is.


Általános immunerősítőként a C-vitamin is segítheti a vírus elleni küzdelmet. A Pharmacy Timesban megjelent cikk a C- és D-vitamin pótlását javasolja a járvány időszakában, ezzel ugyanis megerősíthetjük a szervezetünket és enyhíthetjük a vírus okozta panaszokat is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik mikrotápanyag nélkülözhetetlen a szem egészségéhez?

Tippek

Naponta fogyasszunk kalciumban gazdag tejet vagy tejtermékeket (pl. sajt, túró, joghurt, kefir) a csontritkulás megelőzésére.