Kinek kell odafigyelnie a D-vitamin szintjére?

HáziPatika

A D-vitamin-hiány az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. De kinek van szüksége a D-vitamin pótlására?

Egy néhány éve a Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology szaklapban publikált kutatás szerint gyakorlatilag az egész világ D-vitamin-hiányban szenved, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság felmérése pedig azt az eredményt hozta, hogy a magyarok több mint kétharmadánál jelentkezik ez a hiánybetegség a tél végére. Ezek után nem túlzás kijelenti, hogy gyakorlatilag mindenkinek szüksége lenne D-vitamin-pótlásra.

A D-vitamin valójában egy gyűjtőnév, ami alá a D2- és D3-vitaminok tartoznak, szervezetünk számára a D3-vitamin a legjobban hasznosítható forma. A D3-vitamin az emberi bőr felszínét érő napsugárzás hatására egy elővitaminból képződik. De nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, étkezéssel is hozzájuthatunk. Míg a növényi eredetű élelmiszerek D2-vitamint tartalmaznak, addig néhány állati eredetűben a D3-vitamin található meg.

D-vitamin, vitaminhiány
Télen étkezéssel nem lehet elég D-vitamin bevinni a szervezetbe. Fotó: iStock

Kinél alakul ki D-vitamin-hiány?

A D-vitamin raktárainkat tehát elviekben étkezés és napozás révén is fel tudnánk tölteni, a probléma csak az, hogy az őszi, téli hónapokban az emberek nagy többsége nem jut elég napfényhez. Ez pedig azt jelenti, hogy az év nagy részében az egyik D-vitamin-forrásunk kiesik. Gondolhatnánk, hogy a napfény hatását egyszerűen pótolhatjuk az étkezésünkkel, ez azonban nem így van. A felnőttek számára szükséges napi 1500-2000 nemzetközi egységet ugyanis a téli hónapokban kizárólag étkezéssel nehéz bevinni. Ráadásul ez a napi szükséges mennyiség a túlsúlyosak esetében még magasabb lehet, akárcsak a kor előrehaladtával. Ezért is fordulhat elő, hogy a magyarok több mint kétharmadánál tél végére D-vitamin-hiány alakul ki.


Miért baj a D-vitamin-hiány?

Régóta bizonyított már, hogy D-vitaminra szükségünk van a csontképződéshez, a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, ráadásul elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását is a bélrendszerből. D-vitamin-hiány esetén a gyerekeknél angolkór, a felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelentkezhet. Mindemellett a D-vitaminnak azimmunrendszeráltalános működésében is fontos szerepe van.

Mi fokozza a hiányt?

A máj- és epeúti megbetegedések és a vesebetegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kialakulásának lehetőségét. Részletek!

Kinek kell odafigyelnie a D-vitamin szintjére?

Gyakorlatilag mindenkinek. A hazánkban érvényes szakmai protokoll a gyermekek 3 éves koráig elő is írja kötelezően a D-vitamin rendszeres pótlását, ám fontos lenne, hogy a szülők a későbbiekben se feledkezzenek meg a D-vitamin-bevitelről. És valójában maguknak a felnőtteknek is jobban oda kellene figyelni saját D-vitamin-szintjükre, és legalább az őszi, téli hónapokban gondoskodni a vitamin pótlásáról.

A D-vitamin szintje egyszerű vérvétellel ellenőrizhető. Amennyiben pedig beigazolódik a hiány gyanúja, úgy különféle étrend-kiegészítőkkel lehetőségünk van a szükséges mennyiség pótlására.

Kedves Doktor Úr/Nő! Két éve pánikzavart, depressziót állapítottak meg nálam télen, ami következő télen újra előjött. Medazepamot és Citalopramot szedtem egészen tavaly augusztusig. Aztán minden rendben volt, októberben elkezdtem szedni a Brandenburg nevű készítményt, amiben igen magas a B-vitaminok tartalma, 50 mg-osak, illetve cink, folsav és Withania Somnifera növénykivonat. Nos, ezt azóta is szedem, ugye tavaly októbertől, de kérdem én, nem káros ez a túlzott vitaminfogyasztás? Az utóbbi időben többet szédültem, mint eddig, egyébként jól elvoltam vele télen. Megpróbáltam abbahagyni, de rosszul lettem. Szedjem vajon tovább? Vagy fokozatosan hagyjam abba? Köszönöm a tanácsot...

Kedves Hölgyem! A korábbi kérdésére adott válaszomban már részben megfeleltem. A vitaminfogyasztásra vonatkozólag fontos tudni, hogy a túlzott vitaminbevitel is lehet káros, mert nem minden vitamin bomlik le viszonylag gyorsan, vannak v...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Mit egyen az, aki szeretné a pellagra nevű betegséget megelőzni?

Tippek

A szelén antioxidáns hatása révén védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatása ellen. Tartson otthon barna rizst, szezámmagot vagy diót a folyamatos pótlás érdekében!