Így hat a D-vitamin az immunrendszerünkre

HáziPatika

A D-vitaminról elsőre nem feltétlenül immunrendszerünkre gyakorolt pozitív hatása ugrik be. Pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan küzdhessük le a különféle kórokozók kiváltotta betegségeket. Mutatjuk, miért.

Vitaminok, amelyek 40 felett kötelezőek.

Szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlen a D-vitamin, vagyis a kalciferol. (Amit ugyan vitaminnak nevezünk, de valójában hormon.) Két típusa van: a D2- és a D3-vitamin. Előbbi növényi eredetű elővitaminból jön létre UV-B sugárzás hatására, de mivel számos növényféle is tartalmazza, így kis mennyiségben növényi eredetű táplálékokkal is bevihetjük szervezetünkbe. A D3-vitamin napfény hatására egy koleszterin alapú vegyületből, a 7-dehidrokoleszterinből termelődik a bőrünkben, de állati eredetű táplálékok fogyasztásával is bevihetjük szervezetünkbe. D-vitaminban gazdag például a máj, a tojás, vagy a különféle tejtermékek. Ám az elsődleges - és a legtermészetesebb - D-vitamin-forrás a napfény.

Miért nélkülözhetetlen?

A D-vitaminnak számos pozitív egészségügyi hatása van. Elősegíti, hogy a csontok erősségét és sűrűségét biztosító kalcium és foszfor felszívódhasson a belekből, és beépülhessen csontjainkba. Ezzel hozzájárul vázrendszerünk és fogaink egészséges fejlődéséhez, acsontritkulásmegelőzéséhez. Hiányában csontjaink deformálódnak, elveszítik rugalmasságukat, könnyebben törnek és nehezebben forrnak össze.

Az elsődleges - és a legtermészetesebb - D-vitamin-forrás a napfény.
Az elsődleges - és a legtermészetesebb - D-vitamin-forrás a napfény. Fotó: Getty Images

Emellett fontos szerepe van hormonháztartásunk és vérnyomásunk szabályozásában, az izomműködés zavartalan működésében - hiányában izomgörcsök léphetnek fel -, és hozzájárul immunrendszerünk kiegyensúlyozott és hatékony működéséhez is. Hiánya számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát növeli, a daganatos megbetegedésektől kezdve a szívelégtelenségen át a cukorbetegségig, érelmeszesedésig, vagy a policisztás ovárium szindrómáig.

Fókuszban az immunvédelem

Immunrendszerünk szervezetünk védőbástyája: segítségével hatékonyan küzdhetjük le a különféle kórokozók - baktériumok, vírusok, gombák, paraziták - kiváltotta megbetegedéseket, és védelmet nyújt a szervezeten belül létrejövő rosszindulatú elváltozások okozta hatásoktól is. Hogy ez a védőmechanizmus hatékonyan és megbízhatóan működhessen, megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség. Ez ugyanis a veleszületett (öröklött) és adaptív (szerzett) immunitás részeként fellépő immunválaszokat is képes befolyásolni.

Abban az esetben, ha D-vitamin-hiányban szenvedünk, vagyis szervezetünk D-vitamin-szintje  tartósan alacsony, akkor a kórokozókkal szembeni sejtes immunvédelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek (vagy T-limfociták, amelyek a veleszületettimmunrendszerrészei) nem aktiválódnak. Mivel ezeknek az a feladatuk, hogy felkutassák és elpusztítsák a rosszindulatú betolakodókat, hiányukban gyengül az immunvédelem. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az autoimmunitásra genetikailag hajlamos emberek fogékonyabbak lesznek a különféle fertőzésekre, a kialakuló fertőzéseket pedig nehezebben tudják leküzdeni, mintha a T-sejtek aktívan működnének. A D-vitamin-szint és a T-sejtek aktivitása közötti szoros összefüggésre egyébként egy dán kutatócsoport világított rá Carsten Geisler immunológus-kutató vezetésével.

Kulcsfontosságú hormonális hatások

A D-vitamin hiánya az immunrendszer egyéb sejtjeinek működésére is hatással van: például gátolja a humorális - nem sejtes, hanem a sejtek által termelt ellenanyagokkal való - védekezésben kulcsszerepet játszó B-sejtek (B-limfociták) gyarapodását és differenciálódását, ami megakadályozza, hogy e sejtek tegyék a dolgukat. Emellett az úgynevezett immunglobulinok, vagyis a különféle kórokozók ellen termelődő ellenanyagok kiválasztását is hátrányosan befolyásolja.

Ahogy az a Journal of Investigative Medicine oldalán publikált tanulmányból kiderül, egyre több bizonyíték mutat arra, hogy szoros kapcsolat áll fenn a D-vitamin-hiány és az egyes autoimmun betegségek, mint például a szklerózis multiplex, a reumatoid artritisz, a cukorbetegség, vagy a gyulladásos bélbetegségek között. Azt is kimutatták, hogy a szignifikánsan alacsony D-vitamin-szint elősegíti a már meglévőautoimmun betegségeksúlyosbodását. Több autoimmun betegség esetében viszont - például a lupusznál - pótlásával javulás érhető el a betegek állapotában.


Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Ahhoz, hogy természetes úton megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz juthassunk, évszaktól függően naponta legalább 15-30 percig ajánlott a napon tartózkodni. Mivel ez késő ősszel, télen és kora tavasszal nehezen oldható meg, ezekben az időszakokban fokozottan ügyelni kell a D-vitamin pótlására. Gyermekek számára a napi javasolt mennyiség 600-1000 nemzetközi egység, felnőttek számára pedig 1500-2000 NE, de vannak olyan állapotok, amikor ennél többre lehet szükség: például az életkor előrehaladtával, vagy jelentős túlsúly esetén. 

Tisztelt Doktornő! Barátnőm anyukájának övsömör betegsége van. 1 hete derült ki. Barátnőm együtt lakik az anyukájával. Sok időt töltünk együtt, az anyukájával ritkán találkozom. Gyerekkoromban volt bárányhimlőm. Van esélyem elkapni, ha csak a barátnőmmel találkozom? Barátnőm is volt bárányhimlős. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, S. Judit

Tisztelt Kérdező! Az övsömör a korábbi fertőzés reaktiválódása miatt alakul ki. A reaktiválódás leginkább az immunrendszer csökkent működése (pl. időskor, legyengült állapot, fokozott pszichés vagy fizikai stressz) miatt jön létre. A bő...

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven ismerhetjük még a rutint?

Tippek

Étrendünket minél többféle élelmiszerből állítsuk össze, így többféle vitaminhoz juthatunk hozzá. A zöldségeket és gyümölcsöket minél színesebb összeállításban fogyasszuk!