Feleslegesek az étrendkiegészítők? A gyógyszerész válaszol

Ne azért adjunk a gyermekünknek halolajat, mert "okosabb" lesz tőle, mint ahogy néhány hirdetés állítja, hanem mert egészséges. Még jobb, ha halat eszünk. Szakgyógyszerésszel a vitaminkészítmények, étrend-kiegészítők hasznáról beszélgettünk.

Mire figyeljünk vitaminok vásárlásakor?

Egy kiegyensúlyozottan táplálkozó, egészséges ember pusztán az étrendjéből képes fedezni azokat a vitaminokat, amelyek kulcsfontosságúak azimmunrendszermegfelelő működéséhez. Noha bizonyos élethelyzetekben, például a betegség utáni lábadozás időszakában vagy kemény fizikai munka során a szervezetnek szüksége van az extra támogatásra, feltöltődésre, egy egészségesen étkező, átlagos életet élő felnőttnek felesleges vitaminkészítményeket és étrend-kiegészítőket szednie. Utóbbi helyett inkább arra kellene törekedni, hogy egészségesebben táplálkozzunk - mondta lapunknak Csupor Dezső szakgyógyszerész, akit a vitaminkészítmények hasznáról és alkalmazásukról is kérdeztünk.

Csupor Dezső
Csupor Dezső kutató farmakológus, a szegedi Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője. Fotó: Kapás Csilla

HáziPatika.com: Mennyi idő alatt szívódnak fel a vitaminkészítmények?

Csupor Dezső: A legtöbb vitamin viszonylag gyorsan felszívódik és kiürül a vérből, ezért az a legjobb, ha több részre elosztva vesszük be a napi adagot. Bármelyik napszakban be lehet őket venni, de éhgyomorra jobban felszívódnak. Általánosságban el lehet mondani, hogy a cseppek és oldatok szívódnak fel legjobban, a tabletták, kapszulák kevésbé vagy lassabban. Például D-vitamin esetében a vitamint növényi olajban oldva tartalmazó zselatinkapszulák vagy olajos cseppek esetén a felszívódás biztosan gyors és hatékony.

HáziPatika.com: Vannak kivételek? Olyanok, amelyek nehezen szívódnak fel?

Cs. D.: Valamennyi vitaminkészítménynek jó a felszívódása. Az ásványi anyagok közül a vasnál merülhet fel, hogy bizonyos készítmények formájában nem annyira jó a felszívódása. A vasat leghatékonyabban a húsokból tudjuk hasznosítani. Ha növényből vagy étrend-kiegészítőként fogyasztjuk, kevésbé szívódik fel jól.

HáziPatika.com: Mely vitaminok ütik egymás hatását, ha egyáltalán van ilyen?

Cs. D.: Vitaminoknál nincs ilyen. Az ásványi anyagoknál van ilyen hatás. Például a kalcium és magnézium némileg gátolja egymás felszívódását.

HáziPatika.com: Mely vitaminokat érdemes együtt szedni?

Cs. D.: Mindent lehet mindennel szedni. Ez inkább kényelmi szempont. A multivitaminok azért népszerűek, mert az ember "letudja" őket reggel, és ez nagyjából rendben is van így. Aki egészségesen táplálkozik, és nem vitaminhiányos, annak az étrendje teljes egészében fedezi a vitaminszükségletét. Az egyedüli kivétel a D-vitamin, mert azt nem tudjuk csak étkezéssel bevinni.

HáziPatika.com: Érdemes olyan vitaminkészítményt választani, amelyből napi egyet kell bevenni?

Cs. D.: Ez is inkább kényelmi kérdés. A lényeg, hogy a vitamin szintje minél állandóbb legyen a vérben. Ez elérhető úgy, hogy olyan készítményt vásárolunk, amelyből napi több tablettát kell bevenni a napi szükséglet biztosítására. Ha viszont valaki sietős, elfoglalt életet él, és néha elfelejti bevenni a vitaminokat, akkor annak jobban megéri a drágább, nyújtott leadású készítmény. Ezekből elég naponta egyet bevenni. Az elmondottak valamennyi vízben oldódó vitaminra igazak. A nyújtott hatás előállítása többe kerül, mint maga a hatóanyag. Azaz a leves néha többe kerül, mint a hús. 

Névjegy

Csupor Dezső szakgyógyszerész, habilitált egyetemi docens. A Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját, ahol előbb doktoranduszként, majd kutatóként dolgozott. Jelenleg a Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, valamint a Farmakognóziai Intézet és a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének docense. Kutatási területe agyógynövényekhatóanyagainak és hatásainak vizsgálata. A fitoterápia tárgy oktatója gyógyszerész- és orvostanhallgatóknak. Hobbija az ismeretterjesztés, száznál több előadást tartott a nagyközönség számára. Számos ismeretterjesztő cikk és könyv szerzője, a PirulaKalauz.hu főszerkesztője. Nős, három fiú édesapja.

HáziPatika.com: Hiányállapot esetén mennyire segít az extra vitaminpótlás?

Cs. D.: Nagyon sokat segít, ezért ajánlott is a szedésük. A gyártók az ajánlott napi vitaminmennyiséget egy átlagos életet élő, egészséges felnőtt ember számára állapítják meg. Például ez a C-vitamin esetében napi 80 milligramm. Ugyanakkor betegség utáni lábadozás vagy betegség miatti egyoldalú táplálkozás, tartósan nehéz fizikai munka, illetve kemény sportolás esetén ez felmehet akár 1-2 ezer milligrammra is.

HáziPatika.com: Túl lehet adagolni a vitaminkészítményeket?

Cs. D.: A vízben oldódó vitaminokat szinte lehetetlen túladagolni. A szükséges feletti mennyiség a vizelettel távozik. De például C-vitaminnál a napi 2 ezer milligramm feletti mennyiség jelentősen fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát. A zsírban oldódó vitaminokat elvileg túl lehet adagolni, de a gyakorlatban nagyon extrém körülmények tartós fennállása kell ehhez, aminek nagyon kicsi a valószínűsége. Ezzel együtt az USA-ban évente több száz ember kerül kórházba a D-vitamin túladagolása miatt.

HáziPatika.com: Milyen tünetei vannak a D-vitamin-túladagolásnak?

Cs. D.: Nincs speciális, csak erre jellemző tünete. Általános rosszulléttel, emésztési-, illetve központi idegrendszeri panaszokkal járhat.

HáziPatika.com: Napozással túl lehet adagolni a D-vitamint?

Cs. D.: A D-vitamin-termelés önszabályozó. Ha valaki extrém sokat napozik, akkor sem tudja túladagolni. Ha viszont az extrém napozás mellé, extrém adagokban szed tartósan D-vitamint, akkor már túladagolhatja.

HáziPatika.com: Igaz, hogy a magyar lakosság 80-90 százaléka D-vitamin-hiányos?

Cs. D.: Igen, ez igaz. Ezért nagyon ajánlott a D-vitamint tartalmazó készítmények fogyasztása. Például bizonyos szív-, és érrendszeri, illetve daganatos betegségek kockázatát csökkenteni lehet, ha elkerüljük a D-vitamin-hiányt.

HáziPatika.com: Mi a helyzet a B-vitamin készítményekkel, az "agy vitaminjával"?

Cs. D.: A B-vitaminokat általában komplex formában szokták adni. Bizonyos enzimek működését serkentik, támogatják a központi idegrendszerben. B-vitaminhiány ritkán alakul ki, mert az étkezéssel fedezhető a szükséges mennyiség egy egészséges ember számára. Speciális élethelyzetekben, bizonyos betegségek esetén viszont nagyon fontos a pótlás.

HáziPatika.com: A különféle gyógynövényes készítmények helyettesíthetik-e, kiválthatják-e a vitaminkészítményeket?

Cs. D.: A legjobb az, ha nem a gyógynövények váltják ki, hanem a táplálékunk, amelyeknek a növények is részei. Ha naponta többször eszünk zöldséget, gyümölcsöt, biztosan nem lesz hiányunk vitaminokból.

HáziPatika.com: Bizonyos gyógynövényeknek magasabb a vitamintartalma, mint az élelmiszereknek. Nem járnánk jobban, ha inkább gyógynövényekből fedeznénk a vitaminszükségletet?

Cs. D.: Természetesen vannak olyan gyógynövények, amelyekben magas a vitamintartalom, például ilyen a csipkebogyó. De az nem életszerű, hogy naponta együnk csipkebogyót. Viszont az igen, hogy naponta együnk almát vagy narancsot.

HáziPatika.com: Mi a véleménye a reklámokban néha csodaszernek beállított étrend-kiegészítőkről?

Cs. D.: Én annak a híve vagyok, hogy az étkezésünk legyen egészséges, ugyanakkor a marketingorientált termékmegjelenéseknek is van valóságalapja. A halolajban például omega-3 zsírsav van, amit fontos fogyasztani. De ne azért adjunk a gyermekünknek halolajat, mert "okosabb" lesz tőle, mint ahogy néhány hirdetés állítja, hanem mert egészséges. Még jobb, ha halat eszünk: heti egy halas ebéd vagy vacsora bőven fedezi az omega-3 szükségletünket.

HáziPatika.com: Ha több étrend-kiegészítőt eszünk, attól nem leszünk egészségesebbek?

Cs. D.: Nem. A vitaminoknak van egy szükséges mennyisége, ami felett felesleges fogyasztani őket, mert a szervezet úgysem tudja hasznosítani. Az autó sem megy gyorsabban, ha egy ötven literes benzintankba hatvan litert töltünk.

Kedves Doktor Úr/Nő! Két éve pánikzavart, depressziót állapítottak meg nálam télen, ami következő télen újra előjött. Medazepamot és Citalopramot szedtem egészen tavaly augusztusig. Aztán minden rendben volt, októberben elkezdtem szedni a Brandenburg nevű készítményt, amiben igen magas a B-vitaminok tartalma, 50 mg-osak, illetve cink, folsav és Withania Somnifera növénykivonat. Nos, ezt azóta is szedem, ugye tavaly októbertől, de kérdem én, nem káros ez a túlzott vitaminfogyasztás? Az utóbbi időben többet szédültem, mint eddig, egyébként jól elvoltam vele télen. Megpróbáltam abbahagyni, de rosszul lettem. Szedjem vajon tovább? Vagy fokozatosan hagyjam abba? Köszönöm a tanácsot...

Kedves Hölgyem! A korábbi kérdésére adott válaszomban már részben megfeleltem. A vitaminfogyasztásra vonatkozólag fontos tudni, hogy a túlzott vitaminbevitel is lehet káros, mert nem minden vitamin bomlik le viszonylag gyorsan, vannak v...

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Mit egyen az, aki szeretné a pellagra nevű betegséget megelőzni?

Tippek

Étrendünket minél többféle élelmiszerből állítsuk össze, így többféle vitaminhoz juthatunk hozzá. A zöldségeket és gyümölcsöket minél színesebb összeállításban fogyasszuk!