Ez történik, ha nem jutunk elegendő napfényhez

HáziPatika

Ha nap éri a bőrünket, akkor a szervezetünk D-vitamint kezd termelni - ennek a vitaminnak fontos szerepe van számos szerv és szövet működésében. Kutatások szerint meglepően sokan D-vitamin hiányosak, ennek pedig akár komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe, melyről a Brightside cikke írt bővebben. A kalcium mellett a D-vitaminnak is fontos szerepe van abban, hogy a csontjaink erősek és egészségesek legyenek. A D-vitamin hiánya csökkenti a kalcium felszívódását, emiatt pedig a csontok meggyengülhetnek és csontfájdalom, izomgyengeség éscsontritkulásjelentkezhet. Emellett megváltozhat a csontstruktúra, és deformitások alakulhatnak ki a csontszerkezetben. Egy kevés napozás, valamint a D-vitamin és a kalcium szedése segíthet mindezek megakadályozásában.

A D-vitamin jótékony hatásai

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya jelenleg a Földön körülbelül egymilliárd embert érint. Viszont a napfényhiányos hónapokban kevesen töltenek elég időt a szabadban ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint állítson elő a szervezetük.

Mentális és bőrbetegségeket is okozhat a fényhiány

Tanulmányok szerint a fényhiány, pontosabban az esetlegesen emiatt fellépő D-vitamin hiánya megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A megfelelő D-vitamin-szint általánosságban is növelheti a vastagbélrákos betegek túlélési esélyeit. Hogy a miénk milyen, azt egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthetjük az orvosunk segítségével, aki hiány esetén a megfelelő pótlási módszerre is javaslatot tehet.

A modern életmód egyik következménye, hogy jóval kevesebb napfényhez jutunk, mint az elődeink, hiszen sokkal nagyobb arányban dolgoznak az emberek valamilyen zárt helyen, asztalnál, számítógép előtt, sőt, sokan még a pihenőidejüknek is csak egy elenyésző részét töltik a szabadban. A természetes fény hiánya megnöveli a depresszió kialakulásának esélyét, így a hangulatunk és a kedélyállapotunk érdekében is érdemes minden lehetőséget megragadni arra, hogy a szabadban legyünk, különösen az egyébként is fényhiányos téli hónapokban.

Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe. Fotó: Getty Images
Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe. Fotó: Getty Images

Ezzel az olyan bőrbetegségek, mint a psoriasis belobbanását is megelőzhetjük, melynek kezelésében az UVB-fény hatékony lehet. Ugyanakkor érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy fényvédelem nélkül a lehető legkevesebb időt töltsünk a napon, ugyanis az UV-sugárzás amellett, hogy öregíti a bőrt, növeli a bőrrák kialakulásának esélyét is. A napfény hatására (is) termelődő D-vitamin a leptin nevű hormonal együtt felelős a testsúly szabályozásáért. A zsírsejtekben termelődő leptin jelzi az agynak a jóllakottságot, de ha nem működik megfelelően, akkor sokkal gyakrabban fogjuk túlenni magunkat, ami hosszú távon hízást okoz.


D-vitaminhoz a napfényen kívül olyan élelmiszerek fogyasztásával is juthatunk, mint a halak, a tojássárgája, illetve a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, mint a tej, teljes kiőrlésű kenyér vagy narancslé.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

Étrendünket minél többféle élelmiszerből állítsuk össze, így többféle vitaminhoz juthatunk hozzá. A zöldségeket és gyümölcsöket minél színesebb összeállításban fogyasszuk!