Ennyi D-vitaminra van szükségünk naponta

HáziPatika

Ősszel és télen alig vagyunk a szabadban, bőrünket ruha fedi, lényegesen kevesebb a napsütéses órák száma. Nem csoda, hogy sokaknak szükségük lehet a D-vitamin pótlására.

A D-vitamin-hiány kevésbé ismert jelei.

Az utóbbi években számos kutatás témája volt az optimális vitaminszükséglet meghatározása, különös tekintettel a D-vitaminra. Erről ugyanis kiderült, hogy lényegében szervezetünk egésze számára fontos szereppel bír - erre utal, hogy majdnem minden szövet- és sejttípusban találhatók D-vitamin-receptorok, azaz kapcsolódási pontok. A napi szükséglet megítélését nehezíti, hogy míg a klinikailag diagnosztizált D-vitamin-hiány akut és krónikus betegségekben mutatkozik meg, addig a táplálékkiegészítők vagy D-vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztásának nem tulajdonítható egyértelmű gyógyhatás. Dacára az ellentmondásnak, a D-vitaminnak nagy jelentősége van egészségünk megőrzésében, különösen az őszi-téli hónapokban. 

A napfényszegény időszakokban sokaknak szükségük van D-vitamin-pótlásra.
A napfényszegény időszakokban sokaknak szükségük van D-vitamin-pótlásra. Fotó: Getty Images

Ezek a csoportok érintettek

A D-vitamin nevét onnan kapta, hogy ez volt a negyedikként felfedezett vitamin. Eredetileg a csontfejlődési zavart okozó angolkór megelőzésére írták fel az orvosok. Átlagos étrend mellett táplálékkal (tojás, hal, táplálékkiegészítők) a D-vitamin-igényünk csupán 10 százalékához juthatunk hozzá. A napfényben lévő ultraibolya-B (UV-B) hullámok hatására a szervezetünkben beinduló természetes D-vitamin-szintézis a szükségletünk 80 százalékát is kiteszi - de ez nagymértékben függ számos tényezőtől.

Így például holland és brit kutatások szerint D-vitamin-hiány kockázata áll fenn a következő csoportoknál:

  • olyan gyerekeknél, akik kevés időt töltenek a szabadban;
  • várandós és szoptató anyáknál;
  • 65 évesnél idősebbeknél, mert az öregedő bőr egyre kevésbé képes a napfényt hasznosítani a D-vitamin-termeléshez;
  • nem fehér bőrű embereknél, mert minél erősebb a bőr pigmentációja, annál kevesebb UV-B sugarat nyel el;
  • akik az 52. szélességi foktól északra élnek, mert ott október és március között nem elegendő a napfény mennyisége (Magyarország a 47. szélességi fok mentén terül el);
  • olyan felnőtteknél, akik egészségügyi okból nem hagyhatják el otthonukat, illetve egészségügyi, vallási előírások miatt egész testüket ruházat borítja;
  • szív-, vese- és/vagy májbetegeknél, dialízises, vese- vagy májátültetésen átesett pácienseknél, emésztőrendszeri, daganatos, tüdő- és pajzsmirigy-betegeknél;
  • továbbá bizonyos időjárási és légszennyezettségi feltételek esetén: felhős napokon és erős légszennyezettség esetén alacsonyabb az UV-B sugárzás mértéke,
  • valamint túlsúlyos gyerekeknél és felnőtteknél. 

Sok szélsőség és egy középérték

Nagy szakmai vitát váltott ki egy 2015-ös amerikai tanulmány, amely nem kevesebbet állított, mint hogy a világszerte ajánlott D-vitamin-mennyiség akár tízszerese is lehet a szükséglet mértéke. Az amerikai egészségügyi hatóságok 600 nemzetközi egységben (IU) határozták meg a napi ajánlott beviteli mennyiséget 70 éves korig, és 800 IU-ban a fölött. Az ezt kritizáló szakértők szerint azonban akár napi 7 ezer IU is ajánlható lenne, ami egyébként nem éri el a D-vitamin biztonsági felső határát, a 10 ezer napi IU mennyiséget.  


A Nature magazinban 2020-ban megjelent, 113 tudományos kutatás eredményeit összegző cikk is az eltérő álláspontok harmonizációjára szólít fel. "A D-vitamin nem csodaszer, és feltehetően csak diagnosztizált hiánybetegség esetén hatékony. Ám tekintve az elenyésző mellékhatásokat és a széles alkalmazhatósági határokat, fontos, olcsó és biztonságos kiegészítő terápiája lehet számos betegségnek" - írja a cikk. 

"Jelenleg az európai népesség nagyjából 40 százalékánál állhat fenn D-vitamin-hiány, ebből 13 százaléknál súlyos mértékben." Több vizsgálat is összefüggésbe hozta ezt a vitaminhiányt krónikus és akut megbetegedésekkel egyaránt, továbbá a szervezet energiahasznosítását, az immunfunkciók és az endokrin rendszer szabályozását is érintheti. " Télen akár 22 százalékkal kevesebb D-vitaminhoz juthatunk" - nyomatékosítja az összefoglaló.

A nemzetközi ajánlások 400 és 2000 IU közé teszik a napi ajánlott mennyiséget. Már napi 1000 egység is segít az alacsony D-vitamin-szint normalizálásában. Míg az amerikai egészségügyi szervek napi 10 ezer IU bevitelben határozták meg a D-vitamin felső korlátját, addig az európai élelmiszer-biztonsági hivatal azt ajánlja, hogy a bevitel ne haladja meg a napi 4000 IU értéket. A legtöbb országban a napi 2000 IU bevitelt ajánlják felnőttek számára.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik mikrotápanyag nélkülözhetetlen a szem egészségéhez?

Tippek

Naponta fogyasszunk kalciumban gazdag tejet vagy tejtermékeket (pl. sajt, túró, joghurt, kefir) a csontritkulás megelőzésére.