A legfontosabb vitaminok agyunknak

HáziPatika

Nem tudományos fogalom az agyköd, mégis sokan ismerjük az állapotot. Lássuk, milyen módszerek léteznek az enyhítésére.

Milyen tényezők állhatnak a mindennapos feledékenység mögött?

Az ember néha úgy érzi, hogy képtelen összpontosítani a feladatára, nem áll össze az információ a fejében, fáradt és szétszórt - ez az agyköd állapota. Leggyakrabban bizonyos betegségekkel karöltve fordul elő, mint a fibromyalgia, Hashimoto-betegség, krónikus fáradtság, depresszió,autizmusspektrumzavar, cöliákia és neuropszichiátriai betegségek. Kialakulásához hozzájárulhat ugyanakkor egyes tápanyagok hiánya is. Az agyköd mérséklésére az alábbi hat tápanyagot ajánlja a Healthline összeállítása.

A többi között a zöld teában megtalálható L-teanin is jót tesz az agyműködésnek
A többi között a zöld teában megtalálható L-teanin is jót tesz az agyműködésnek. Fotó: Getty Images

D-vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin alapvető fontosságú immun- és idegrendszerünk működéséhez. Alacsony szintje kedvezőtlenül hat a kognitív funkciókra, fokozva az agyköd kialakulása kockázatát. A depressziós panaszoktól szenvedő betegek szintén gyakran tapasztalják az agyköd olyan tüneteit, mint a koncentrációs és memóriazavar. Esetükben gyakori többféle tápanyag és vitamin, így a D-vitamin hiánya is. A D-vitamin pótlásától egyes kutatások szerint a mentális állapot általános javulását remélhetjük: kedélyállapotunk rendeződik, a negatív gondolatok, a szorongás és depresszió mérséklődik.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) javítják agyunk egészségi állapotát, egyaránt jobb lesz tőlük az emlékezetünk, figyelmünk és hangulatunk. Egy korábbi kutatás szerint placebóval összehasonlítva napi 1,16 gramm DHA hat hónap után javította a rövid távú és a munkamemóriát. Az omega-3 zsírsavak enyhítik a depressziós tüneteket és a kedélybetegséget, ezáltal az agyköd állapotát. Sőt, a szorongás mérséklésében is hasznukat vehetjük.

Magnézium

Ez a nyomelem nagy mennyiségben megtalálható a hüvelyesekben, magokban és spenótban. Létfontosságú számos testi folyamathoz, mint az enzimreakciók, energiatermelés, idegműködés, vérnyomás-szabályozás. Étrendünk nem mindig tartalmaz elegendő magnéziumot, ami koncentrációs zavarokat okozhat. A nagyfokú stressz összefüggésbe hozható az alacsony magnéziumszinttel. Ezért a magnézium pótlásával egyaránt enyhíthetjük a stresszhajlamot és az agyköd tüneteit. A normalizálódó magnéziumszint hatására javulni fog a reakcióidőnk és a kognitív funkcióink, illetve mérséklődik a szorongás és a depresszió.

C-vitamin

Jól tudjuk, milyen fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében, de ez a vitamin szellemi teljesítőképességünk számára is kiemelkedő jelentőségű. A megfelelő C-vitamin-szint a vizsgálatok szerint fokozza az emlékező-, koncentrációs és összpontosító képességet, valamint csökkenti a reakcióidőt. A vitamin alacsony szintje okozhat kedélyzavarokat is, így összefüggésbe hozható a depresszióval, az agyköd egyik tünetével.


B-komplex

Számos vizsgálat mutatott már rá a B-vitaminok fontosságára, mert hiányuk agyködös tünetekhez, például memóriazavarhoz, koncentrálási nehézséghez vezethet. Minőségi B-komplex készítmény szedésével javulnak a kognitív funkciók, az emlékezőképesség és a figyelem.

L-teanin

Ez az aminosav elsősorban a zöld teában található, ennek köszönheti az ital az umami ízélményt. Az L-teanin a kutatások szerint képes az emésztőrendszerből felszívódva hatni az agyra. Megnöveli a szerotonin és dopamin nevű ingerületátvivő anyagok szintjét, ezzel javítja az emlékező- és tanulási képességet. Emellett segíti a relaxációt és az alvást is, márpedig a kipihentséggel enyhülnek az agyköd tünetei.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven ismerhetjük még a rutint?

Tippek

A vitaminok óvják a sejteket és megállítják a káros folyamatokat. Napi egy alma tényleg távol tartja az orvost!