A D-vitamin-hiány tünetei

HáziPatika

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. Ezért a napfényhiányos téli hónapok végére könnyen kialakulhat a hiányállapot, különösen azoknál, akik beltéri munkát végeznek. A Harvard Egyetem kutatása szerint a világon összesen 1 milliárd embert érint a D-vitamin-hiány, amelynek számos káros hatása van.

A Valenciai Egyetem napsugárzás-kutató csoportja a Science of the Total Environment folyóiratban megjelent tanulmánya kimutatta, hogy nyáron akár napi félórás napon tartózkodás is elég, hogy a szervezet előállítsa a megfelelő mennyiségű vitamint. Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen ez elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. 

fertőzés, vitaminhiány, D-vitamin
Ha nincs elég D-vitamin a szervezetünkben, könnyebben kapjuk el a betegségeket. Fotó: iStock

Miben segít?

A többi között a kalciumszint szabályozásában játszik szerepet, így az egyik legfontosabb csontépítő, illetve a fogaink egészséges fejlődéséhez is hozzájárul. Ezen kívül segít a megfelelő sejtosztódásban, illetve azimmunrendszerműködésében is fontos szerepet tölt be, így segíti a szervezet harcát a különböző kórokozók ellen.

Gyakori betegség, fáradékonyság és depresszió

A D-vitamin támogatja az immunrendszer működését, így hiánya esetén védtelenebbek vagyunk a különböző fertőzések ellen. Ezért a D-vitamin hiánya esetén gyakrabban fordul elő nehezen gyógyuló légúti megbetegedés és influenza. Nem véletlen az sem, hogy télen gyakoribb a depresszió és a fáradékonyság, hiszen a téli hónapokban kevesebb a napfény, ennek hatására kevesebb D-vitamin termelődik, ezek a jellegzetes tünetek a D-vitamin hiányára hívják fel a figyelmet.

Veszélyes betegségek kialakulásához vezethet

D-hormon

A D-vitamin egy részét a bőrünk állítja elő napfény hatására. A D-hormonnak is nevezett kalciferol nem csupán a csontok egészségére, hanem az egész test működésére kihatással van.

A hiányállapot ezen kívül számos veszélyes betegséget okozhat, például gyermekek esetében angolkórhoz vezethet, de a gyenge csontozattal járó gyakran előforduló és nehezen gyógyuló csonttörések, a csontritkulás, izomgörcsök és a könnyen romló fogak is az árulkodó jelek közé tartoznak. Ezeket mind-mind az okozza, hogy a vitamin hiányában a kalcium nem épül be a fogakba és a csontokba. Az magas D-vitamin-szint ezen kívül csökkenti a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát; az emlő-, a prosztata- illetve a vastagbélrák megelőzésében szerepet játszik. A legújabb kutatások szerint a pajzsmirigyműködés rendellenességeinek, illetve a szívinfarktus kialakulásának is köze van a D-vitamin hiányához.

Változó lehet a napi ajánlott bevitel

A napi ajánlott D-vitamin-bevitel több tényezőtől függ, különösen ügyelni kell a D-vitamin-szintjükre a beltéren dolgozóknak, az időseknek, a változókorba lépő nőknek és a várandósoknak. Ezen kívül a túlsúlyos embereknél is gyakrabban kialakul a hiányállapot, hiszen ez a vitamin gyakran felhalmozódik a zsírszövetekben, így a szervezet nem tudja hasznosítani. A napi ajánlott mennyiséget úgynevezett NE-ben (Nemzetközi Egységben) adják meg, felnőttek számára napi 1500-2000 NE bevitele javasolt, a fiatalabbak szükséglete ennél alacsonyabb, a túlsúlyosoké azonban eléri a napi 3000-4000 NE-t.


Pótolni kell

Ezt a mennyiséget a téli hónapokban nagyon nehéz a napfény segítségében fedezni, táplálkozással pedig nagyon nehéz pótolni. (Egyes halak, a halmáj és a tojássárgája ugyan tartalmaz D-vitamint, de ezeket nagy mennyiségben kell fogyasztani.) A D-vitamin pótlásának mennyiségét az orvos szabja meg, figyelembe véve az életkort, a szedett gyógyszereket és a szabadban töltött időt. A megfelelő mennyiség itt különösen fontos, hiszen például a C-vitaminnal ellentétben ez a vitamin zsírban oldódik, így túladagolható. A túladagolásra csecsemők esetében kell különösen ügyelni, felnőtteknél túladagolási tüneteket (gyomorpanaszok, hányinger, hányás, hasmenés) napi 4000 NE szedése okoz akkor, ha hosszabb időn keresztül szedjük ezt a magas dózist.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

Fogyasszunk naponta 2-3 alkalommal zöldséget-gyümölcsöt, hiszen sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak. Szabályozzák az emésztést, laktatnak, de nem hizlalnak.