Az első generikus fogyasztószer Magyarországon

Forgalomba hozták Magyarországon az első generikus szibutramint, a fogyasztó hatású gyógyszert. Van-e különbség az "eredeti" és a generikum között, és hogyan hatnak?

Az elhízásról

Az elhízás a civilizált világ egyik legnagyobb egészségügyi veszélytényezője, ugyanis a nem inzulin-függő cukorbetegség és számos szív-érrendszeri betegség kiemelkedő kockázati tényezőjévé vált az utóbbi időben. Kialakulásának hátterében genetikai, környezeti és pszichológiai faktorok kombinációja áll. Evolúciós csapdának is nevezhetjük, mert az emberiség fejlődésének korábbi szakaszában a jó táplálékfelvételt, kalóriatárolást és takarékos energiafelhasználást kódoló genetika biztosította a jobb túlélési esélyeket. Idővel a civilizáció fizikailag megkönnyítette a táplálékszerzést, ugyanakkor az életvitelt mozgásszegénnyé tette, emiatt nő rohamosan a túlsúlyos emberek száma.

A szibutramin hatása

Az agyban két szabályozási központ van, az egyik az úgynevezett "éhség-központ", melynek ingerlése éhséget vált ki, a másik a "jóllakottság-központ", melynek ingerlése jóllakottság érzést vált ki. Ezen központok hatására alakul ki az éhség vagy a jóllakottság érzése. Ha megfelelő kémiai anyagokkal befolyásoljuk, ingereljük, vagy gátoljuk ezeket a központokat, éhség vagy jóllakottság érzést tudunk kiváltani. Az első fogyasztószerként alkalmazott vegyület a pszichostimuláns amfetamin volt, melyek eufóriát okozó hatása és egyéb mellékhatásai miatt nem alkalmaznak. A molekula átalakításával viszont eljutottak a szibutramin nevű vegyülethez, mely nem okoz eufóriát, így lehetőség nyílt gyógyszerként való alkalmazására. A szibutramin módosítja az agyban az éhség és jóllakottság központhoz ingereket közvetítő anyagok mennyiségét és eloszlását, ezáltal az éhség-központot gátolja, a jóllakottság-központot pedig ingerli. A szibutramint szedők kevésbé érzik magukat éhesnek, ezért kevesebbet esznek. Viszont a kényszerevőkön és a finom ízek miatt sokat evőkön sem fog segíteni ez a szer, hacsak nem vesznek erőt magukon, hogy kevesebb ételt fogyasszanak.

Fontos tudnivalók a szibutraminról

A központi idegrendszert izgató hatása miatt depresszióban és egyéb pszichiátriai kórképekben szenvedők nem szedhetik. Egyéb pszichiátriai kórképekben szedett gyógyszerekkel nem lehet adni, mert hatásukat fokozza. Érdekességként jegyezném meg, hogy a depresszió és pszichiátriai betegségek kezelésére használt gyógyszerek gátló hatást fejtenek ki az idegrendszerre, épp ellentétes hatást, mint a szibutramin. Emiatt ezen gyógyszerek gyakran súlynövekedést okoznak.
Izgató hatásuk miatt szapora szívverés, szívdobogás-érzés és vérnyomás emelkedés is előfordulhat, emiatt szív-érrendszeri betegségben szenvedők sem szedhetik. Ezenkívül fejfájás, hányinger, nyugtalanság és álmatlanság is kialakulhat.
A szibutramin a testsúlycsökkenés tartós fenntartására is javallt, maximális kezelési időtartam azonban egy év, ettől tovább nem lehet szedni. Ha a testsúlycsökkentés nem kielégítő, vagy az elért csökkenést a beteg nem tudja tartani, 3 hónap után abba kell hagyni a készítmény szedését. Nem adható terheseknek és szoptatás alatt, valamint tapasztalatok hiányában gyerekeknek és időseknek. Több centrális hatású étvágycsökkentő sem adható együtt.
Fontos, hogy a szibutramin csak rendszeres testmozgás és diéta mellett alkalmas a testsúly megfelelő mértékű csökkentésére. Ha a szibutramin kúra befejezését követően a páciens nem tartja fenn ezt az életmódot, könnyen visszaszedheti a nehezen leadott kilókat.
Ma már választási lehetőségünk is van, ugyanis két gyártó által forgalmazott szibutramin tartalmú gyógyszerrel próbálhatjuk csökkenteni testsúlyunkat, hiszen nemrégiben megjelent a generikus változat is.

Generikus gyógyszerek

Miután egy gyógyszergyár kifejleszt egy új hatóanyagot, és forgalomba hozza az új készítményét, ezt a hatóanyagot évekig szabadalom védi, vagyis más cégek nem hozhatnak forgalomba ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. Ezeket az "eredeti" gyógyszereket nevezzük originálisnak. A szabadalom lejárta után a más cégek által forgalmazott ugyanazon hatóanyag tartalmú gyógyszerek annak a szernek a generikumai. Az originális és a generikus gyógyszerek nem teljesen azonosak, mert csak a hatóanyag azonos, a segédanyagok eltérhetnek. A segédanyagok befolyásolják a gyógyszer felszívódásának sebességét, és a vérben mérhető maximális gyógyszerszintet, ebből adódnak az eltérések. A hatóságok 20% eltérést engedélyeznek az originális és generikus gyógyszerek felszívódási sebessége és maximális vérszintje között. A generikus gyógyszerek hatása így kis mértékben eltérhet az originálistól, de ez pozitív irányba is lehetséges. Előfordulhat, hogy valaki jobban reagál az originális vagy a generikus gyógyszerre, ez mindenkinél egyedi érzékenység függvénye, de a legtöbb esetben nem érezhető a különbség.
A generikumok minden esetben olcsóbbak az originális szertől. Ez nem a rosszabb minőség miatt van, hiszen ugyanazok a szabályok vonatkoznak a gyártásra, mint az originális esetén. Az árkülönbség abból adódik, hogy az originális gyógyszer árába be van építve a kutatás, a fejlesztés és a marketing költség is. A generikusnál viszont minimálisak ezek a költségek, ezért tudják olcsóbban adni. Összegezve az eddigieket, a generikus gyógyszerektől nem kell félni, hiszen ugyanolyan hatékonysággal képesek betegségünket gyógyítani, viszont jóval olcsóbban kaphatjuk meg ezeket a szereket, például a szibutramint.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag