+10° - +25°
Nincs front

Tömések

A fogszuvasodás egyike világ legelterjedtebb betegségeinek, bár ma már a felvilágosító kampányoknak, a megelőzésnek és nem utolsó sorban a fluoridos fogkrémeknek köszönhetően, korántsem szélmalomharc az ellene való küzdelem.

A fogszuvasodás egyike világ legelterjedtebb betegségeinek, bár ma már a felvilágosító kampányoknak, a megelőzésnek és nem utolsó sorban a fluoridos fogkrémeknek köszönhetően, korántsem szélmalomharc az ellene való küzdelem. A legjobb ellenszere a helyesen végzett napi fogmosás és a fogorvos által végezhető barázdazárás. Sajnos a leggondosabb ápolás ellenére is támadhatnak azonban szuvas lyukak.

Mi rágja a fogat?

Az ókori görög fogdoktorokat leszámítva egészen az újkorig tartotta magát az a nézet, hogy a fogfájást a belülről rágó fogszúnak köszönhetjük. A fogszuvasodás kifejezés is innen ered, de ma már tudjuk, hogy mitől következik be:
Ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és az egyensúly felborul. Ilyenkor a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.
A fogszuvasodás tehát nem egyetlen kórokozó műve, hanem többtényezős, összetett hatás eredménye. Szerepet játszik benne a lepedék, a táplálék szénhidrát-tartalma, savassága, a szájban visszamaradó táplálék, az étkezések gyakorisága és a védőtényezők hiánya.

Apró barna pöttyök, csíkok

A fogszuvasodás leggyakrabban a nehezen tisztítható örlőfelületi barázdákban, a fogak közeiben, a fognyaki tájékon jelentkezik, először apró sötét foltok formájában. Sokszor a fogzománc sérülése miatt a kinyílt dentincsatornák érzékennyé is teszik a fogat. Akár mi fedezzük fel, akár csak fogorvosi ellenőrzés alkalmával derül ki, a legkisebb fogszuvasodást, a legkisebb lyukat is azonnal be kell tömni.

Nem fáj, legfeljebb kellemetlen

A kezelésnél a biztonság kedvéért - akkor is, ha csak felszíni szuvasodásról van szó - érzéstelenítik a területet. Egyrészt, mert nem mindig lehet előre látni, milyen mélyen kell majd kifúrni, kitisztítani a fogat, másrészt, mert különbözőképpen vagyunk érzékenyek. Az érzéstelenítő injekciót nem kell és nem szabad elkerülni. Azt követően viszont - ha csak nincs valami komoly gyulladás - a fúrás és tömés nem fájhat.

A lyuk mélysége, a dolog komolysága - fogmegtartó kezelések

A tömést sokszor lehet cserélni, és kell is, mert elöregszik, és mellette a fog szuvasodni kezd. Minden egyes töméscserénél áldozatul esik némi fogszövet, de a mai modern eljárásoknál ez már nem jelentős, csak a szuvas részt kell alaposan eltávolítani.
A tömés nagysága és a kezelés attól függ, hogy milyen mélyen romlott el a fog, ezért mennyi szuvas fogszövetet kellett eltávolítani, így milyen mélyre hatolt a kitisztított fogban keletkezett lyuk.
Amikor a fogszövet-hiány, azaz a luk eléri az ideget, meg lehet próbálni, hogy az ideget és a tömést elválasztandó először egy fedőréteget helyeznek el lukban, a tömés alá. Ha ez nem jár sikerrel, mert a fog továbbra is fáj, akkor gyökérkezelést végeznek. Ez több alkalmat is igénybe vehet, célja a fog idegének elpusztítása. Ez után kerülhet sor a gyökértömésre, amellyel a gyökércsatornában keletkezett üreget szüntetik meg.
A gyökércsatorna tömését röntgennel ellenőrzik, elér-e a gyökércsúcsig. Ha ez rendben van, és a fog sem fáj, akkor külön ülésben betömik a fog koronai részét is. Ez a lyuk nagyságától függően történhet töméssel vagy teljes koronával. Egy idő után az elhalt, gyökérkezelt fog porózussá válik, és ezért előbb-utóbb koronát kell tenni rá.
A jó fogorvos sem a maga, sem betege kényelme érdekében nem akarja megspórolni a fogmentést. Húzásra csak akkor kerül sor, ha a fog valamiért töméssel már nem menthető meg.

Tömőanyagok

Higanytartalma miatt az utóbbi években sok támadás érte a jó öreg amalgámot, amit több mint 170 éve szövetségese a fogorvosoknak a szuvasodás elleni harcban. Újabban egyre több fogorvosi szakcikk kel védelmére, mondván; az amalgám-ötvözetből kioldódó kevés higany nem olyan veszélyes, mint ahogy riogattak vele, viszont számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Tartós, jól formázható, megbízhatóan kitölti a lyukat, strapabíró, ellenáll a rágáskor ránehezedő nyomásnak és a szájban jelentkező vegyi hatásoknak, nem drága. A nagyon kismértékű, de folyamatos fémion-leadása nem kedvez a baktériumok szaporodásának.
Természetesen a mai választékból mindig az adott esetnek legmegfelelőbb tömőanyag választható, és a hagyományos amalgámtömés kétségtelen hátrányt jelentő fémes szürke színe is kiküszöbölhető.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag