+10° - +25°
Nincs front

Mit eszünk a rágógumin?

Tisztítja a fogakat, megelőzi a fogszuvasodást, gyógyítja a beleket, fogyaszt, hormont adagol, fület dugít ki, leszoktat, nyugtat, segít koncentrálni. És a mellékhatások? Mi történik, ha lenyelik?

Lenyelhető (?) ragacs

Rágótörténelem

A legősibb rágógumi-lelet vélhetőleg 9000 éves, Svédországból származik. Az ókori egyiptomiak is rágózó hírében állnak, dinnyéből, mirhából és más fűszerekből gyúrt golyókat rágcsáltak, de természetesen a görögök sem maradhattak ki a rágógumi-történelemből. Az európai hódítók a XVI. századi amerikai őslakosokat szintén rágózó népnek ismerték meg. Az első modernkori rágógumi 1850 körül is e hagyományból táplálkozva indult hódító útjára.

Hogy mi is van a rágógumiban? Alapanyagának (gum base) legalább 200 féle receptjét ismerik. Az ősi közép-amerikai és az első modernkori rágógumik fő alkotója egy trópusi fa, a zapota, vagy egyszerűen rágógumifa (Manilkara zapote) tejnedvéből származó chikle (ejtsd: csikle).

Ma inkább szintetikus anyagokkal helyettesítik. Van benne latex, kaucsuk, gummi arabicum, különféle kötőanyagként és lágyító összetevőként szolgáló gyanták és még számos mesterséges anyag; poli-butadién-sztirol, poli-izobutilén, izoprén, polietilén és polivinil-acetát - megannyi talányos nevű, hőre lágyuló műanyag, melyek feladata, hogy rágható masszát alkossanak. Ez aztán szilikátokkal, krétával, mésszel szaporítják. Ehhez jönnek a cukrok vagy cukorhelyettesítő anyagok, a kukorica-szirup, aromák, kakaóvaj, paraffin, zsírok, olajok és még sorolhatnánk. A rágógumik tartalmaznak tartósító antioxidánsokat, vitaminokat is, de alapvetően nincs bennük semmi egészséges. Ha az aromaanyagokat és a cukrot kiszopogatja belőle az ember, egy unalmas, íztelen ragacs lesz, ami egyben marad lenyelve a bélben is. Az orvosok szerint nem tanácsos lenyelni. Általában gond nélkül kiürül, de más anyagokkal összetapadva bélelzáródást okozhat. Mindenesetre nem kell megijedni, és orvoshoz rohanni, ha egyszer-egyszer önkéntelenül leszalad, valószínűleg nem árt. Na de mi benne a jó?

A sörte nélküli fogkefe

Hol vannak már a múlt század hetvenes éveinek kőkemény színes cukorgolyói, amiből kitartó rágással lehetett lufi fújásra alkalmas alapanyagot gyártani? A fogpusztító gyerekcsemegéből mára a kulturált fogápolás csaknem kötelező tartozékává lett a rágógumi. Noha vannak édes és gyümölcs ízű változatok, a hófehér fogakat csattogtató reklámfilmek idején igen elavult ismeretekre vall, ha valaki cukortartalmú rágógumit vesz. Manapság a cukormentes az igazi, üde leheletet, hófehér, s főként egészséges fogakat várunk tőle. Mert ahogy lassan minden "tisztességes tévéreklám-néző" tudja: Az egészséges szájüregben mintegy félezer különböző baktérium él, az itt élő laktobacillusok nem engedik elszaporodni a kórokozó, ínyromboló, fogpusztító és szájszagkeltő baktériumokat. Modern táplálkozási szokásaink azonban, különösen a sok cukor és egyéb szénhidrát, felborította a száj baktériumflórájának egyensúlyát. Ennek ellensúlyozására létezik immár probiotikus rágógumi is, ami a szájüreg baktériumflórája, a lactobacillus-populáció helyreállítását hivatott segíteni.

Mindenesetre a szénhidrátokban gazdag táplálékok elfogyasztása után a lepedékben lakó baktériumok - a lepedék 80 százaléka baktérium! - elkezdik lebontani a cukrokat, amelyekből a kémiai reakció eredményeképpen savak képződnek. Ha akárcsak átmenetileg is túl sok savtermelő baktérium és kevés enyhén lúgos nyál van jelen, a képződött savak nem semlegesítődnek, hanem először a fogínyt, majd a fogat támadják meg, eltávolítva belőle az ásványi sókat. Ez a demineralizáció, ami 5,7-es pH alatt kezd rombolni. Innen már csak egy lépés, hogy a sérült fogszövetbe is hívatlan baktériumok telepedjenek be, s anyagcseréjükkel tovább vájják a szuvas lyukat. Ha azonban étkezés után bekapunk egy rágógumit, az nyomban helyreállítja a szájüreg kémhatását - állítja a fehér köpenyes fogorvos a képernyőn.

Hogyan? Lehet akár cukros is?

A szájsemleges kémhatás helyreállítása nem valamiféle a rágógumiban lévő semlegesítő anyagnak köszönhető. Legfőbb haszna, hogy fokozza a nyáltermelést, s mivel a nyál természetes pufferoldat, megfelelő mennyiségben képes ellensúlyozni a savasságot: átöblítve a szájüreget újra semleges, enyhén lúgos közeget teremt. A rágózás nyáltermelésre kifejtett hatását tudományos vizsgálatok bizonyítják, az eredményekből doktori disszertáció is készült. Tüzetesen megvizsgálták, hogy különféle ízű, összetételű és méretű rágógumival és anélkül, a rágás erősségétől függően, mely nyálmirigyekből, mikor, milyen összetételű és kémhatású nyál kerül a szájba, és ez hogyan befolyásolja a fogak épségét. Kiderült, hogy a nyáltermelés fokozása révén még a cukortartalmú gumi rágásának is van szájüreg-semlegesítő, fogvédő hatása. Feltéve, hogy étkezés után rágják, nem pedig étkezések közti nassolni való gyanánt.

Jó tudni

Nyálmirigyeink naponta több mint fél liter nyálat termelnek. A nyugalmi termelés 0,3 ml/perc, de evés előtt és rágáskor, napi nagyjából 50-60 percen keresztül percenként 4 ml is keletkezik belőle. Éjszaka "üzemszünet" van, összesen 40 ml képződik. A nőknek kevesebb nyála van, mint a férfiaknak.

A rágógumi emellett üde - többnyire mentolos - illattal árasztja el a szájüreget, és némi mechanikai tisztítást végez. Nem csak a kilazult töméseket szedi ki (ezekért nem kár, így legalább hamarabb megy el az ember fogorvoshoz, mielőtt a tömés alatti fogromlás nagyobb bajt okoz), az étel- és lepedékdarabokat is magával ragadja. Hiba azt hinni, hogy a rágógumi helyettesíti a fogmosást; a fognyaki lepedéket, például, nem tudja leszedni, de a reggeli és esti fogmosás mellett napközben cukormentes rágógumit alkalmazva mintegy 40 százalékkal csökken a fogszuvasodás kockázata, segít megelőzni a plakkok képződését és a kórokozó baktériumok megtelepedését. Egész jó szolgálatot tesz, ha nincs mód a hagyományos fogkrémes suvickolásra.

Mitől fut össze a nyál a szánkban?

Egy biztos, nem az íztelen gumivacaktól, nem is pusztán a rágástól, hanem az ízektől. Épp ezért a rágó hatékonysága a szájba vétel után gyorsan csökken, mert az ízanyagok többsége 4-5 percen belül kioldódik belőle. A fogorvosok bezzeg 10-20 percet ajánlanak! Talán meglepő, de a fahéjas gyümölcsös ízű rágógumi sokkal jobban serkenti a nyáltermelést, mint a mentolos. Ha meggondoljuk, hogy kevés ételünknek van mentol íze, logikus, hogy biológiailag az ínycsiklandó, fokhagymás ízek jobban serkentik a nyáltermelést. Nem volna hát jobb nyálképző a kolbász ízű - garantáltan cukormentes! - rágógumi? Csak hát kifinomult civilizált orrunk a mentolos leheletet tartja vonzónak.

Mikor melyiket?

A kutatások egyértelműben bizonyítják, hogy a rágógumi-fogyasztás időpontja döntő a fogvédelem szempontjából. Ha cukortartalmút két étkezés közötti nassolás gyanánt fogyasztunk, az utána a szájüregben maradó cukor fogszuvasodást okozhat. Viszont, ha étkezés utáni desszertként "esszük", a nyáltermelés fenntartásával inkább semlegesít és véd. Mindent összevetve mégis a cukormentes rágógumik ajánlhatók inkább, bár ezek kevésbé ízletesek, így kisebb nyáltermelést okoznak, legalábbis az első percekben. Ezek cukorhelyettesítőként, szacharint, ciklamátot, aszpartámot, mannitot, újabban xylitolt tartalmaznak. Utóbbi tízszer annyiba kerül, mint a szacharin, cserébe viszont fogszuvasodás gátló is. A legtöbb rágógumi szorbittal ízesített. A szorbitot és a mannitot sajnos bontják egyes fogszuvasodást okozó baktériumok, melynek eredményeképp alkoholok keletkeznek, de ez az anyagcseretermék mégis jobb, mintha igazi cukrokból savak jönnének létre.
A cukormentes rágógumi a lehelet felfrissítésére a fogvédelmet tekintve bármikor alkalmazható. Szájüreg-tisztogatásra étkezés, ivás után rágcsálandó, különösen erősen savas, valamint erős szagú és színű ételek, hagyma, kávé után.

Stílusosan rágni, vagy "kérődzni"!

Tudta-e?

Hogyan lehet eltávolítani a rágógumit a hajból, ruhaneműről? Jéggel vagy mélyhűtőbe téve fagyosra hűtve a gumi megkeményedik, és könnyen lekaparható. Melegben a gumimaradékokat sebbenzinnel lehet a legjobban feloldani és eltávolítani.

Mondjuk, a rágógumi hasznos, vonzóvá tesz... De melyik reklámban láttunk csámcsogva rágózó fiatalokat? Érdekes módon ezt a reklámcégek sem találták vonzónak. Hogyan hódoljunk tehát a fogtisztítás e sokak által kellemesnek ítélt módjának anélkül, hogy eközben mások szemében illetlenné vagy szalonképtelenné válnánk? Próbáljuk meg lassan, észrevétlenül rágni, a csámcsogás, nyitott száj eleve kizárt, a lufi fújása végképp nem divat. Figyelni kell, hogy az erőteljesebb nyálképződés miatt véletlenül se köpködjünk, ha szólásra nyitjuk a szánkat. Lehetőleg ne akkor rágjuk, amikor társasági eseményen, beszélgetős programon veszünk részt, hanem röviddel előtte. Mindig vegyük ki a rágógumit a szájból, mielőtt beszélnünk kell. Telefonálás előtt, mert hallatszik a vonal másik végén. Kínos, ha rágózáson kapják az embert társasági, ünnepi és sajtóeseményeken, fogadáson, színházban, koncertteremben, tánc közben, tánciskolában. A rágógumit észrevétlenül csúsztassuk bele egy kis papírba, szalvétába vagy papír zsebkendőbe. Pőrén soha ne dobjuk ki, mert mindenhova gusztustalanul odaragad. A legtaszítóbb, ha a szék vagy tányér alján nyúl bele az óvatlan kéz. Másokat se hozzunk ilyen helyzetbe.

Élettani hatás, gyógyhatás, hizlalás vagy fogyasztás

A rágógumi segít a beleknek a műtét utáni regenerálódásban, a bélműködés újraindulásában, bélrenyheség ellen. Az egészségesek is tapasztalhatják, hogy a rágógumi rágása nyomán éhesek lesznek, emésztőrendszerük felkészül a táplálékfogadásra. A rágással azt sugalljuk az emésztőrendszernek, hogy táplálék érkezik, így az működni kezd, megindítja a nyál- és emésztőnedv termelést, a hormonelválasztást és az enyhe bélmozgásokat is. Hasznos szájszárazság ellen. A rágó kóros szájszárazság esetén akár hétszeresére is növelheti a nyáltermelést. A termelődött nyálat önkéntelenül lenyeljük, ezért hasznos repülőre ülve vagy magashegyi utakon, mert nyelés közben segít az Eustach-kürtön keresztül a szájüreg és a középfül közötti nyomáskülönbség kiegyenlítésében. Az étkezés utáni nyáltermelés-fokozással a rágógumi a gyomorégést csökkenti, mert a szájüregből lecsurgó, enyhén lúgos nyál semlegesíti a gyomorsavat. A rágógumi kedvelői biztosan örülnének, hogy egyesek szerint a rágógumi rágásával serkenthetjük az agyi keringést. Mások nyugtatóként tekintenek rá, mert a rágó mozdulatokban a szopáshoz kapcsolódó, nyugtató szájmozgást vélik fölfedezni. Talán ezért vált be annyira a dohányzásról való leszoktatásban is hatóanyag-hordozóként és egyben stresszűző rágókaként.

Tudta-e?

Megfelelő szorgalommal rágva a rágóizmok egy óra alatt 11 kalóriát használnak el. Ilyen tempóval 1 kiló túlsúlyt 681 óra alatt "rágcsálnánk le", sportnak tehát nem ajánlható.

Paradox módon nem csak megéhezünk tőle, mert táplálék érkezését jósolja, újabban a fogyókúrázók számára is felfedezték, hiszen a kövér emberek általában szívesen rágnak valamit. Csakhogy a számukra készített rágcsálnivalóba egy teltségérzetet okozó hasnyálmirigy-hormont, PP-t (pancreatic polypeptid) vegyítenek, így csapják be a hízásra hajlamos emberek emésztését. Az amerikai Mayo-Klinika orvosai szerint a rágógumi az alapanyagcsere fokozásával fogyaszt. De vigyázat! Az ellenkezője is igaz lehet, amikor összefolyik a szájunkban a nyál, inkább éhesek leszünk. Nem mindegy tehát, mikor kapjuk be a rágógumit. Étkezés előtt inkább étvágygerjesztő, evés után hasznosabb! Valószínűleg egészséges embernél nélküle jobban kiszámítható, mitől hízunk, és mitől fogyunk, mint vele!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag