Koronák, hidak cseréje

Egy külföldön élő páciens mesélte, hogy egy hónappal korábban Magyarországon elkészített tíztagú porcelánhídja "viselése" óta úgy érzi, rossz a szájíze, kellemetlen szájszaga van. A hidat készítő fogorvos szerint nincs semmi baj a pótlással.

Valóban a pótlással nem is volt baj. A két pillérfog mellett azonban a koronák nem zártak, vagyis az íny és a korona széle között legalább 2-2,5 milliméteres rés volt. Ez okozhatta a páciens panaszait. Persze kiderült, a beteg gyors munkát kért a fogorvostól, hogy még Magyarországon szokja meg az új hidat. Az orvos kihúzott három fogat, és a húzás után rögtön megcsinálta a porcelán pótlást. De ahogy gyógyult a foghúzás után a seb, az íny visszahúzódott, s így egyre nagyobb rés keletkezett a korona széle és az íny között. Ez azért baj, mert a későbbiekben a fog romlásához vezethet.

Hamar munka sosem jó

A gyorsítás tehát semmiképpen sem volt jó megoldás - ha valaki nem akar fog nélkül maradni, akkor érdemes ideiglenes pótlást csináltatni, és a végleges porcelánhidat csak akkor tanácsos elkészíteni, amikor a foghúzás után a sebek már annyira gyógyultak, hogy az íny megfelelő mértékben visszahúzódott. A tanulság az, hogy mindig a munka elvégzése előtt tisztázza a páciens az összes felmerülő kérdést az orvossal, kérdezze meg, mit javasol, mit nem, mennyi idő szükséges bizonyos gyógyulási folyamatokhoz stb. Természetesen az anyagok minőségéről és az árakról is érdemes tájékozódni, s célszerű előre megkérdezni az orvost, hogy egy adott munka mennyibe fog kerülni. Az is fontos kérdés, hogy a tömésre, pótlásra mennyi "garanciát" ad az orvos, hogy mennyi időre vállal a garanciát az általa elvégzett munkáért és a felhasznált anyagokért.

Végleges megoldás nincs

Korábban már szóltunk arról is, hogy a kivehető - részleges vagy teljes - fogpótlásokat időnként cserélni kell. Sokan azt hiszik, a kivehető fogpótlás életük végéig kitart. Ám a száj állandóan változik, sorvad, s ezért idővel a pótlás nem fekszik fel, problémákat (feltörést, billegést, mozgást stb.) okoz, és egyre több étel marad alatta. A kivehető pótlások tehát időnként cserére szorulnak. A fix pótlásokat - vagyis a koronákat és a hidakat - a saját, lecsiszolt fogra ragasztja az orvos. Sajnos, ezek sem véglegesek, időnként ezeket is cserélni kell. A cserére van szükség akkor is, ha a pótlás elrepedt, eltörik. Bizonyos esetekben a csere garanciális, de már a legelső fogorvosi vizitnél érdemes tisztázni az orvossal, hogy mennyi időre vállal garanciát. Jótállás csak szabályos használat esetére vonatkozik, például a porcelán koronákkal nem ajánlatos csontot, töpörtyű pörcét stb. rágni, esetleg pisztáciát törni, mert ez már nem normális használat. (Persze a porcelán pótlással is szabad, sőt kell is normális keménységű ételeket - pl. pirítós - enni.)
A fogorvos az esetek döntő többségében meg tudja állapítani, hogy a pótlás nem rendeltetésszerű használat miatt tört-e el vagy esetleg technológiai hiba, netán rossz tervezés okozta a repedést. Fontos szempont, hogy a koronák széle teljesen az íny alá kerüljön, mert így nem megy alájuk étel, s nem romlik alattuk a fog. A külső szemlélőnek is esztétikusabbak, nem látszik rajtuk, hogy nem eredeti, saját fogak.

Pótlásellenőrzés

A jól funkcionáló koronát, hidat is érdemes félévente megmutatni a fogorvosnak, mert ha lehúzódott az íny, akkor sajnos ki kell cserélni a pótlást, akkor is, ha nem okoz panaszt. A csere a pénztárcát is megviseli, de érdemes emellett dönteni, mert így tovább megőrizhető a pótlás alatt lévő eredeti fog vagy foggyökér.

Sokszor hallani, hogy a beteg nehezen talál olyan fogorvost, aki korrektül, korrekt anyagból, korrekt fogtechnikai háttérrel, korrekt áron dolgozik. Van, aki azt hiszi, az a jó munka, ami drága. A fogászatban ez nem teljesen igaz. Előfordul, hogy csak véleményt kérnek a betegek. A fogászatban nem csak az ár szabja meg a minőséget. Persze az is igaz, hogy bizonyos ár alatt nem lehet jó minőségű tömést, fogpótlást készíteni. Továbbra is várom kérdéseiket.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag