+18° - +36°
Nincs front

Kiderült, milyen gyakran váltunk fogkefét

HáziPatika

A magyarok harmada évente mindössze egyszer megy fogorvoshoz, a fogkeféjét pedig csak negyedévente cseréli le újra - derült ki egy friss hazai felmérésből.

A magyar emberek fogápolási szokásait és tájékozottságát vizsgálta a Lacalut online felmérése. A nem reprezentatív kutatás június 29. és július 12. között két héten keresztül zajlott, összesen 1828 válaszadó részvételével.

A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, mennyire tartják magukat tudatosnak a magyarok afogápolásterén, milyen gyakran járnak fogorvoshoz, és mit tesznek napi szinten a megfelelő szájhigiénia megtartásáért.

A fogorvos és dr. Google

A kérdőívet kitöltők jelentős része, több mint 40 százalékuk tudatos fogápolónak vallotta magát, kétharmaduk pedig nemcsak a mindennapi tisztításra, hanem az étkezésre is figyel, hogy hosszú távon megőrizze fogai egészségét. Az életkor szempontjából az 55 év felettiek tartják magukat a legtudatosabbnak, dacára annak, hogy csupán 2 százalékuk használ az alapos tisztításhoz szükséges kiegészítő eszközöket, így fogselymet, szájvizet vagy nyelvtisztítót.

A magyarok zöme hagyományos fogkefét használ
A magyarok zöme hagyományos fogkefét használ. Fotó: Getty Images

Utóbbit Karácsonyi Henrietta dentálhigiénikus is megerősíti. A szakember tapasztalatai szerint az életkor változásával a fogápolás terén is tudatosabbak lesznek az emberek, ugyanakkor a fogorvoshoz fordulók kevés százalékánál jellemző, hogy a fogkefe mellett több kiegészítő szájápolási terméket is használnak, pedig ezekre nagyon is szükség lenne. A szakember szerint a szájvíz és a fogselyem mellett a nyelvtisztító és a fogköztisztító is sokat segít az egészséges szájhigiénia megtartásában.

Szájhigiénés kérdéseivel a kitöltők több mint 70 százaléka a fogorvost keresné, ugyanakkor mindössze 20 százalék vallja, hogy kizárólag szakembereknél érdeklődik, ha problémája van. A megkérdezettek 67 százaléka ezzel szemben az interneten is keresgél, ha elbizonytalanodik, sőt ismerősök véleményét is gyakran kikéri fogápolási kérdésekben, mielőtt fogorvoshoz fordulna.

Mikor, mennyit és mivel?

A kitöltők 63 százaléka válaszolt úgy, hogy napi kétszer mos fogat. Ez a gyakoriság a szakértő szerint ugyan elegendő lehet, amennyiben megfelelő technikával és legalább két percen keresztül történik. Az ideális azonban a napi háromszori fogmosás lenne, amelyet jellemzően csak az emberek kis százaléka tart be.

A megkérdezettek majdnem 80 százaléka biztos volt abban, hogy helyes technikával mos fogat, miközben az így válaszolók fele még sosem kért segítséget szakembertől a helyes fogápolási rutin elsajátításához. A válaszadók több mint 70 százaléka hagyományos, 25 százalékuk pedig elektromos fogkefét használ. Karácsonyi Henrietta hangsúlyozza, hogy a fogkefe típusánál fontosabb, hogy megfelelő időt fordítsunk a folyamatra, valamint, hogy az összes fog minden látható felszínét alaposan megtisztítsuk, ínytől a fog felé, söprögető mozdulattal. A szakember továbbá kiemelte, fontos, hogy fogmosás közben csak az adott műveletre koncentráljunk, hiszen, ha elkalandozunk, kevésbé lesz hatékony a tisztítás.

Megvárjuk, amíg nagy lesz a baj

Habár a válaszadók harmada évente csak egyszer vagy annál is kevesebbszer jár fogorvosnál, a magyarok közel kétharmada legkésőbb pár nappal a panasz kezdete után időpontot kér szakemberhez, ha problémát vagy fájdalmat észlel. Karácsonyi Henrietta tapasztalata szerint azonban jellemző, hogy túl sokáig várunk, mielőtt felkeresnénk a fogorvost, pedig a lyukas fog nem gyógyul meg magától.


A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel harmada sosem vett részt még fogkő-eltávolításon, akik pedig rendszeresen járnak, azok legnagyobb százalékban (28 százalék) évente mennek csak el. Pedig Karácsonyi Henrietta szerint évente legalább kétszer tanácsos elmenni ellenőrzésre, adott esetben fogkőleszedésre, más panaszokkal pedig minél előbb fogorvoshoz kell fordulni. Ennek ellenére a kitöltők nagy többsége csak akkor megy szakemberhez, amikor már nagy a baj: 80 százalékuk fogtömés miatt fordulna csak orvosához, fogínyfájdalommal (50 százalék), ínyvérzéssel (40 százalék), valamint rossz lehelettel (23 százalék) már jóval kevesebben keresnék fel a szakembert.

A kérdőív arra is rákérdezett, hogy mely fogászati problémát tapasztalták már magukon a megkérdezettek. A legnagyobb százalékban a fogszuvasodást jelölték meg (72 százalék), melyet a szakember tapasztalatai is megerősítenek. Ezt követi a fogínyvérzés (64 százalék), valamint a fogfájdalom (62 százalék). A kitöltők fele jelenleg is küszködik fogínyvérzéssel, majdnem 90 százalékuknak volt már fogtömése, 64 százalék pedig már gyökérkezelésen is átesett.

Voltam fogorvosnál ahol leszedték a fogköveket ,és azt mondta az orvos ,hogy a fog alatt tasakok vannak ,de nem mondod semmilyen kezelést ,hogy mit lehetne csinálni ezekkel a tasakokkal.Legyen szíves tanácsot adni mit lehetne ezekkel a tasakokkal csinálni ? Egy kicsit mozog a fogam is.

Kedves János! A lézeres kezelés hatásos lehet. A rendelőmben sok éve alkalmazzuk, jó eredménnyel. Olvassa a honlapomat, az elérhetőségem is megtalálja. Üdvözlettel Dr Déry Péter www.lezerdent.hu

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt a derült időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag