Ideiglenes pótlások

Egyre több páciens fordul azzal a kéréssel a fogorvoshoz, hogy arra az átmeneti időszakra, amíg elkészül - rögzített vagy kivehető - fogpótlása, kaphasson ideiglenes pótlást, hogy rövid ideig se legyen hiányos a fogazata.

Egyre több páciens fordul azzal a kéréssel a fogorvoshoz, hogy arra az átmeneti időszakra, amíg elkészül - rögzített vagy kivehető - fogpótlása, kaphasson ideiglenes pótlást, hogy rövid ideig se legyen hiányos a fogazata.
Van olyan eset, amikor a beteg ideiglenes pótlás nélkül szinte nem is mehet utcára: például, ha egy vagy több frontfogára készül fix, azaz rögzített pótlás (korona vagy híd), hiszen ilyenkor nagyon szembetűnő a foghiány vagy a pótláshoz lecsiszolt fog.

Tisztázza az árát!

Tudni kell azonban, hogy még a legigényesebb porcelán fogpótlásnak is el kell készülnie három nap alatt, de természetesen erre a néhány napra is szükség lehet az ideiglenes pótlásra. Mindenképpen tanácsos még a munkák megkezdése előtt tisztázni az orvossal az árat, nehogy utólag derüljön ki, hogy extra költségek is terhelik a beteget. Meg kell kérdezni azt is, hogy az ideiglenes pótlás mennyibe kerül.

Az ideiglenes pótlás nem azért készül, hogy hosszú időn keresztül azt használja a páciens, de rövid ideig jól kell funkcionálnia, és bizonyos esetekben fel is ragasztható, amíg elkészül a végleges fogpótlás. Sajnos, vannak olyan betegek, akik addig használják az ideiglenes pótlást, amíg az el nem törik vagy le nem esik, és ha megtörténik a baj, visszamennek az orvoshoz reklamálni: két év után eltörött a pótlás! Ilyenkor a fogorvos felhívja az illető figyelmét, hogy ez csak ideiglenes pótlás volt, ami arra a pár napra jelent(ett volna) segítséget, amíg elkészül a végleges fogmű.

Rövid időre is jó érzés, jó szín!

Azért sem ajánlatos hosszú ideig ideiglenes pótlást használni, mert igen nagy annak a veszélye, hogy elromlik alatta a fog. Fontos, hogy az ideiglenes pótlás színe és formája olyan legyen, mint amilyen a véglegesé lesz, tehát szerencsés, ha a fogorvos mindkét fogművet ugyanazzal a technikussal készítteti el. Ajánlatos a fogszín kiválasztását nem egyedül az orvosra bízni. A páciens maga is nézze meg, hogy ő magának mit képzel el, s a szín mennyire illeszkedik a fogsorának színéhez, nehogy később reklamációra kerüljön sor, érdemes több féle fénynél is ellenőrizni.

Amikor elkészül a végleges fix pótlás, és az orvos bepróbálja azt a páciens szájába, a beteg nézze meg a tükörben (még beragasztás előtt), hogy tetszik-e neki! Ha nem tetszik, van korrekciós lehetőség, ám ha már beragasztották, erre már nincs mód, csak ha új pótlást készítenek.

A végleges beragasztás előtt arra is lehetőség nyílik, hogy a fogorvos ideiglenesen beragassza a pótlást, s így a beteg megmutathatja azt családtagjainak, a hozzá közel állóknak. Így még van korrigálási lehetőség a pótlás színét és formáját illetően.

Ha kevés a saját...

Ha valakinek kihúzzák a fogát, csak ideiglenes pótlás készítését szabad kérni, mert ezután az íny sorvad, a fogmedercsont felszívódik, ezért felső fog esetén az egész rész följebb, alsó fog esetén pedig lejjebb kerül. Ha ilyenkor már végleges pótlást visel a beteg, akkor nem fognak rendesen zárni a koronák. Ebben az esetben körülbelül négy-hat hétig érdemes az ideiglenes pótlást viselni, s csak ezután elkészíttetni a végleges, rögzített fogművet.

Gyakran előfordul, hogy nincs lehetőség fix pótlás (korona, híd) készítésére, mert nincs elegendő saját foga az illetőnek. Ekkor szóba jöhet a kivehető pótlás. Ha kilazulnak az eredeti fogak, és már nem lehet megmenteni ezeket, akkor kihúzza az orvos, és ideiglenes kivehető pótlást készít. Erre vagy rögtön a foghúzás után kerül sor, vagy - bizonyos esetekben - még a meglévő fogakkal leveszi a fogorvos a lenyomatot, odaadja a technikusnak, aki kifűrészeli a lenyomatból a meglévő fogakat, elkészíti a kivehető pótlást, és a betegnek a foghúzás után rögtön ott lesz majd az ideiglenes kivehető fogsora, s így elmarad a fogatlan állapot. Ám amikor begyógyulnak a sebek és besorvad az íny, mindenképpen el kell készíttetni a végleges kivehető pótlást.

Ekkor érdemes alábélelni, "megtalpalni" az ideiglenes fogsort, mert így az is "véglegessé" válik, s az illető két teljesen jó, használható, egyforma színű és nagyságú fogsorral rendelkezik majd, tehát lesz tartalék pótlása, ami nyaraláskor stb. nagyon hasznos.

Az ideiglenes fogpótlásnak - mind a rögzítettnek, mind pedig a kivehetőnek - van értelme, ha olyan fogászati beavatkozás történik, ami gyógyulási folyamatot igényel, hiszen ennek használatával kivédhető, hogy a beteg fog nélkül maradjon. Az ideiglenes pótlás nevében benne van, hogy átmeneti időre szolgál. Arra kell törekedni, hogy a fogorvos által javasolt időben elkészüljön a végleges pótlás.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag