Tudja meg, mi is az a kókonya

A húsvéti ünnepkör nemcsak a körmenetekről, a feltámadásról, a locsolkodásról és a tojásfestésről szól. A húsvétot megelőző negyven nap a keresztények hite alapján Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott húshagyó táplálkozás ideje.

Ez a fajta visszafogottabb étkezés a régi pogány hagyományokban is megfigyelhető. A tavasz érkezésével egyidejűleg az emberek nemcsak a lelküket, hanem a testüket is megtisztították. A böjtöt követően a vegyes táplálkozásra való visszatérés következett. A hosszú önmegtartóztatás után húsvétkor az ünnepi ebédnek már része volt a hús, ahogy az elnevezés is utal rá. Vajon mi került még az ünnepi asztalra?

A húsvéti időszaknak-akárcsak a karácsonynak-megvannak a jellegzetes ételei: a bárány, a kalács, a sonka, a tojás és a torma. Ezeket az ételeket a régi magyar nyelvben együttesen kókonyának hívták. Nézzük egyenként a húsvéti ételek helyét az ünnepi asztalon.

Bárány

A bárány mind a vallási, mind a pogány népek hagyományaiban nagy szerepet kapott: mindkét esetben az áldozati állatot testesíti meg. A pogányok szerint a bárányok a tavasz érkezését és a születést szimbolizálják, hiszen tavasszal jönnek a világra. A keresztény hitvilágban maga Jézus Krisztus a bárány, aki feláldozta önmagát az emberek bűneiért.

Kalács

A kalács a kenyér ünnepi változata a húsvéti ételek között. Egy ideig csak sós ételek kísérője volt, de ma már kitűnő desszerteket is készítenek lágy, selymes tésztájából.

Sonka

A sonka a szegényebb rétegeknél a bárányt helyettesítette. Nem mindenki engedhette meg magának, hogy bárányt vágjon, így kapott helyet az olcsóbb sonka a húsvéti ünnepi menüben.

Érdekesség

Húsvétkor szokás volt az úgynevezett komatál küldése. Az itt említett ételeket tálra halmozták, tájegységenként még kiegészítették az arra a vidékre jellemző étkekkel. Viszonzásképpen illett az ajándékozónak is komatálat adni. A tálak cseréje után a felek testvérré fogadták egymást, a férfiak komának, a nők mátkának szólították egymást.

Tojás

A legismertebb húsvéti jelkép a tojás. "Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját" -szól a hasonlat. A kókonya eredetileg azt a tojást jelentette, melyet a húsvéti sonka levében főztek meg, aztán idővel vált a húsvéti ételek összefoglaló nevévé. A pogány világban is fontos szerep jutott a tojásnak: a lélek újjászületését elősegítették azzal, hogy a halottal tojásttemettek el. A tojás minden kultúrában a termékenység szimbóluma is.

Torma

Az ősi népek már ismerték a tormát, nagy becsben tartották gyógyító hatása miatt. Egy-egy nagy lakoma torma nélkül nem volt elképzelhető. Akkoriban még nem annyira ennivalóként, mint inkább gyógynövényként szerepelt az asztalon, mivel igen kedvezően befolyásolja az emésztést egy-egy nehezebb étkezést követően. Húsvétkor a keresztények nemcsak a feltámadást ünneplik, hanem gondolnak Jézus életének utolsó, fájdalmas szakaszára is. Így a család az ünnepi ebéden először a tormából evett, ezzel emlékezve Krisztus szenvedéseire.

A fenti ételekből nagyszerű, színes húsvéti menüt állíthatunk össze, amelyben mindenki talál ínycsiklandó, kedvelt falatokat. Ha előzőleg böjtöt tartottunk, vagy akár egy rövidebb tisztítókúrát fejezünk be húsvét környékén, akkor nem árt odafigyelni arra, hogy a vegyes étkezésre fokozatosan térjünk vissza!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag