+11° - +28°
Nincs front

Tippek élelmiszerár-bumm idejére

A várható év végi, jövő év eleji élelmiszer áremelésről szinte nap mint nap hallhatunk híradásokat. Az előrejelzések szerint akár 20-25 százalékkal drágább is lehet az élelmiszerek ára. Kezdjük hát el tudatosan megtervezni vásárlásainkat, étkezéseinket!

Persze, az újabb áremelések miatt először bosszankodni kezdünk, hisz ebben az évben már bőven kijutott a gazdasági változásokból, és áremelésekből, de azon túl, hogy elfogadjuk a tényt, és igyekszünk a saját körülményeinkből a legjobbat és legtöbbet kihozni, nem sokat tehetünk. De minek is, ha ez a legjobb megoldás. Állandóan változó életünkben alkalmazkodni kell az új helyzetekhez, és meg kell találnunk benne a saját helyünket. Csak merjünk változtatni, mert higgyék el, lehet!

Változó fogyasztói társadalom

Az élelmiszerárak növekedése például egy olyan helyzetet teremt majd - bár a felkészülést rá, már most érdemes elkezdeni -, mely egy másfajta gondolkodást és életformát is megkövetel tőlünk. Takarékoskodnunk kell - de azért ez nem olyan nagy áldozat, menet közben ezen saját maguk is meglepődnek majd -, és felelősebben gondolkodni, a család és közösségünk érdekeit figyelembe venni, melybe mi magunk is beletartozunk.A Gfk Piackutató Intézet idén év elején kiadott egy kutatást, mely éppen ezekre az értékekre épülve egy új társadalmi szerkezet kialakulását prognosztizálta. A jelenlegi és jövőbeli gazdasági körülmények ugyanis egy újfajta fogyasztói társadalmat fognak életre hívni, melyben az egyének helyett a közösség a fontos, és életünk egyre több területén megjelenik majd a tudatos, felelős döntés, önmagunkért, családunkért, és környezetünkért is. Elképzelhető, hogy már ennek a változásnak vagyunk a részesei, így ne ijedjünk meg tőle, hanem haladjunk párhuzamosan vele, de csak lépésről lépésre, ahogyan azonosulni tudunk vele.

Mit tehetünk mi magunk?

Az élelmiszerárak növekedése miatt tehát máris megtehetjük az első lépéseket. A takarékoskodás nem feltétlenül azt jelenti, hogy meg kell magunktól bizonyos dolgokat vonni, inkább másképpen kell gondolkodni az egyes ételek mennyiségét illetően, és csökkenteni az élelmiszerhulladékot. Lássuk, milyen apró praktikák lehetnek a segítségünkre:
 • vásárlások alkalmával valóban csak azokat az élelmiszereket vegyük meg, amelyekre szükségünk van. Inkább járjunk egy héten többször a boltba, de mindig friss élelmiszereket vásároljunk. Miután a lakosság nagy része nem mozog rendszeresen, a boltba való elsétáláskor gondoljunk arra, hogy ezzel a kis mozgással még az egészségünket is támogatjuk.
 • Fagyasszuk le!

  Alapvetően igyekezzünk annyit főzni, amennyire éppen szükségünk van, de néhány ételből érdemes nagyobb adagot készíteni, és lefagyasztani. Így bármikor elővehetjük, ha éppen nincs kedvünk főzni. Akcióban vegyünk egy nagyobb adagot az adott alapanyagokból, és lássunk neki a főzésnek. Kiválóan alkalmas fagyasztásra: húsleves, krémlevesek (tejtermékek nélkül), bolognai mártás, pörköltek, raguk, mártások, szószok. Sült ételeket nem érdemes lefagyasztani, a szószos, leveses ételeket viszont bátran.

 • az egészségtelen, kalóriadús, zsíros, cukros ételekről igyekezzünk leszokni, melyek szervezetünk számára nem jelentenek valódi tápanyagot. Váltsuk ki inkább teljesértékű, házilag elkészített finomságokkal. Higgyék el, még jobban is fog esni!
 • figyeljük az akciókat, és vásároljunk be egy-egy nagyobb adagot akkor az élelmiszerekből. Hogy a család valódi élelmiszerfogyasztását fel tudjuk mérni, vezessünk naplót, melybe felírjuk mikor, mit és mennyiért vásároltunk, ebből mit használtunk fel és mikor. Ebből láthatjuk, hogy milyen alapanyagok fogynak a leginkább, és azt is megnézhetjük, hogy egy adott élelmiszerből milyen sokféle ételt tudunk elkészíteni.
 • a kényelmi és késztermékek helyett inkább főzzünk otthon. Ezek a termékek nem éppen a legolcsóbbak, és többnyire egy adag (például fagyasztott pizzából vagy panírozott húsból) nem is elegendő belőlük. Helyettük inkább tápértékben gazdagabb ételeket válasszunk, melyektől valóban nem fogunk megéhezni még pár óra elteltével sem.
 • a házi befőzésnek ismét fontos szerepe lehet. Nagyanyáink nem véletlenül tudták már ezt régebben is. Az ínséges időkben megtanulták, hogy tartalékoljanak, és abból főzzenek, amit elraktak maguknak. Ha nyáron esetleg nem raktunk volna el lekvárokat télire, ne essünk kétségbe. Télen is bármikor készíthetünk fagyasztott gyümölcsök felhasználásával is. Egy 400-500 g-os gyümölcsből akár 5-6 üveg lekvár is készíthető. Ezzel akár több ezer forintot is meg tudunk spórolni.
 • Teljes értékű élelmiszerek

  Azokat az élelmiszereket nevezzük teljes értékűnek, melyek teljes mértékben tartalmazzák az egyes alapanyagok beltartalmi értékeit, a vitaminokat, ásványi anyagokat, mikrotápanyagokat, fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat. Viszont nem tartalmaznak tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat, és minél kevesebb feldolgozási, finomítási folyamaton estek át.

 • igyunk kevesebb ásványvizet, melyek nagy mennyiségben nemcsak drágák, de ráadásul még igen nagy mennyiségű hulladékot is termelnek. Öntsünk inkább egy nagy kancsóba csapvizet, és egy fél napig szellőztessük. A benne lévő klór ugyanis így kipárolog belőle, és finom íze marad a víznek. Reggelire igyunk teát vagy frissen facsart gyümölcsleveket, így legalább vitamint is juttatunk szervezetünkbe.
 • az órákig tartó főzés helyett térjünk át a párolásra, gőzölésre. Az ételek nemcsak finomabbak, de tápanyagokban gazdagok is lesznek. A teljesen puhára, szinte pépesre főtt ételek helyett a ropogósra szavazzunk, fogaink is örülni fognak, hogy végre egy kis munkát kapnak.
 • sok mindent elkészíthetünk otthon, magunknak is. Így például, ha a natúr joghurtba friss gyümölcsöt, vagy a házilag elkészített lekvárt tesszük, máris megvan a gyümölcsös joghurtunk. A natúr paradicsomszószt is bárhogyan ízesíthetjük otthon, magunknak is. Nem kell ezért drágábban megvenni a zöldfűszeres, vagy fokhagymás változatot. A reggeli müzli is olcsóbb, ha minden alapanyagot külön megveszünk és összekeverjük magunknak, hiszen legalább háromszor akkora adagot készíthetünk így el belőle.
 • rossz szokásunk az is, hogy sok étel mellé eszünk kenyeret. Ha az étel teljesértékű, tápanyagokban gazdag és energiadús, ne együnk feleslegesen mellé kenyeret. A leginkább fogyasztott fehér kenyér ráadásul tápértékben szinte üres, azért tudunk olyan sokat megenni belőle. Ha teljeskiőrlésű kenyeret eszünk, abból egy négyszemélyes család részére 3 db 450 g-os csomag általában elegendő egy hétre, mellyel pár száz forintot már meg is spóroltunk.
 • Kevés alapanyag

  Ha valóban csökkenteni szeretnénk élelmiszerköltéseinket, próbáljunk meg egyszerű ételeket készíteni, kevés alapanyagból. Ilyenek ételek például a zöldséglevesek, a paradicsomos tészta, vagy bármilyen más tészta egy egyszerű zöldséges-tejszínes feltéttel, ehhez hasonló a zöldséges rizs, mely igen tápláló egytálétel lehet, de a sült hal és hús mellé párolt zöldség is olcsó, egyszerű megoldás lehet.

 • az egyik legfontosabb változtatás talán, hogy próbáljunk meg egyszerű, kevés alapanyagból elkészíthető ételeket főzni, és vasárnap vagy vendégeket várva sem kell 4-5 fogásos menüt tálalni. Egy-egy, de különleges és tápláló étel bőven elegendő, ne essünk túlzásokba. És vegyük kisebbre az adagokat, mindig annyit főzzünk, ami egyszerre vagy másnap elfogy, így változatos lesz étrendünk és a feleslegesen megmaradó ételeken is sokat spórolhatunk.
 • hétvégén pedig szánjunk időt sütemények, édességek sütésére, de ott is az egyszerű, kevés alapanyagot igénylő recepteket válasszuk. A sütemény mellett süssünk házi kekszet is, amiből későbbre is eltehetünk, így ha hétköznap megkívánnánk egy kis édességet, nem a boltból vagy a cukrászdából kell megvennünk azt.
 • de a legtöbbet talán a szezonális alapanyagokkal nyerhetünk. Mindig azokat a zöldségeket, gyümölcsöket vegyük meg, amelyek éppen érnek, vagy télire elraktározhatóak. A paradicsom, paprika, és egyéb primőr zöldségek ilyenkor háromszor annyiba is kerülhetnek, és egészségünk számára sem tartalmaznak semmilyen tápanyagot, az ízük pedig nyomába sem érhet a szezonjában termettnek.

Miből érdemes az akciókat figyelni és bespájzolni?

 • fagyasztott és konzerv termékek
 • szárazáru: liszt, só, cukor, fűszerek, rizs, hüvelyesek, olajok, gabonafélék, tészták
 • aszalványok, magvak
 • hagyma, burgonya, alma
 • halak, húsok
Ha mindezekből az éléskamra és a fagyasztó is bőségesen tele van pakolva, frissen már csak bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket, és a tejtermékeket, kenyeret kell megvenni.

Vásárlói közösségek

Ma egyre több helyen olvashatunk az ún. vásárlói közösségekről. Életmódunkból kifolyólag a háztáji termelés egyre inkább háttérbe szorult, viszont az elmúlt évek élelmiszerbotrányai miatt sokan igyekeznek a friss terméseket és húsokat megbízható, hazai forrásból, lehetőleg háztáji termelésből beszerezni. Bizonyos gazdák pedig eleget is tesznek ezeknek a fogyasztói igényeknek, és csak ezeknek a közösségeknek termelnek zöldségeket, gyümölcsöket, vagy tartanak háziállatokat. Így ezek az emberek minden friss, és biztonságos termékhez jutnak, a közösségnek köszönhetően pedig jobb áron is.

Ha ilyen közösséghez nem is szeretnének csatlakozni, családon belül érdemes összefogni, vagy akár a jó barátokkal, szomszédokkal is, és együtt megvenni 10 csirkét, egy disznót vagy bárányt, amit kisebb adagokra bontva, elrakhatnak a fagyasztóba. Így akár fél vagy akár egy évre előre is be lehet raktározni a húsokból, és mindig kéznél lesznek, jó minőségben, jó áron.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag