Kerek, szögletes, töltött, keserű...

Egy elegáns kísérlet eredményeként arról számoltak be, hogy a kakaópor és a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ki ne szeretné a csokoládét?
Éppen ezért bizonyára sokakat megörvendeztet, hogy egy rangos tudományos folyóiratban, az American Journal of Clinical Nutrition-ban egy elegáns kísérlet eredményeként arról számoltak be, hogy a kakaópor és a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A vizsgálatot a Pennsylvánia-i Állami Egyetemen végezték. 23 egészséges felnőtt, 10 férfi és 13 nő vett részt a kísérletben, átlagéletkoruk 36 év volt. A vizsgálat során kétféle étrendet alkalmaztak: az egyik az átlagos amerikai diétának felelt meg (AAD diéta), a másikban naponta 22 gramm kakaóport és 16 gramm keserű csokoládét is fogyasztottak (CP-DC diéta). A diéták elnevezése az angol szavak kezdőbetűiből adódik: average American diet (AAD), cocoa powder, dark chocolate (CP-DC). A vizsgálatban résztvevők négy héten keresztül az egyik diéta szerint étkeztek, majd két hétig saját megszokott étrendjüket ették. Ezt követően, akik előzőleg az AAD diétát kapták, azok CP-DC diétára tértek át és fordítva.

A kísérleti ételek makro-tápanyag tartalma


A kétféle étrend makro tápanyag tartalma gyakorlatilag azonos volt. A vizsgálati időszakban nem változott a résztvevők testtömege.
A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a CP-DC diéta során megnövekedett a szérum antioxidáns kapacitása, nőtt a HDL-koleszterin szint, javult az LDL-koleszterin szint értéke. Ez azt jelenti, hogy a védő hatású koleszterin, a HDL emelkedése mellett, csökkent a káros, LDL koleszterin a kakaót illetve a keserű csokoládét fogyasztók körében.
Hogyan kell értékelni ezeket az eredményeket? Mit kell tudni a koleszterinről? Miért fontos mutató az össz-koleszterin szint mellett az LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin szintje is? Egyáltalán mik ezek a betűk a koleszterinhez kapcsolva?
A koleszterin számos funkciót tölt be a szervezetben, részt vesz valamennyi sejtünk felépítésében, hormonok, epesavak stb. alkotó része. Egy része szervezetükben keletkezik, másik részét a táplálékkal vesszük magunkhoz. Ideálisnak azt tartjuk, ha a szérum koleszterin szintje nem haladja meg a 5,2 mmol/l értéket. Ha a szérum koleszterin mennyisége megnő, a felesleges lerakódhat az érfalakban és érelmeszesedést okozhat, beszűkítve az ér nyílását, trombózis illetve infarktus kialakulását idézve elő. A szívkoszorúerek elzáródásának infarktus, az agyi erek elzáródásának agylágyulás lesz a következménye, ha az alsó végtag erei záródnak el, az ér által ellátott terület elhal (gangréna).
A koleszterin kérdés lényegének megértéséhez néhány alapvető információra van szükség.
A vérben szállított lipidek (vérzsírok) fehérje molekulához (protein=fehérje) kötődnek, lipoproteineket képeznek. A koleszterin, különböző sűrűségű lipoproteinekhez kapcsolódva található meg a vérkeringésben. A sűrűségük alapján - leegyszerűsítve a kérdést - két különböző lipoproteint, illetve a kis sűrűségű, alacsony sűrűségű lipoproteinhez kapcsolódó koleszterint, az LDL-C-t, és a nagy sűrűségű lipoproteinhez kapcsolódó koleszterint, a HDL-C különböztetünk meg.
A szérum össz-koleszterin valamennyi lipoprotein kolesztrein tartalmának összegét mutatja. Az LDL-C és a HDL-C megítélése azonban ellentétes.
Az LDL a vérből a szövetekhez, a sejtekhez szállítja a koleszterint. Amennyiben ez nagy mennyiségben van jelen a vérben, a felesleges mennyiség az érfalakban lerakódik, és megnöveli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.
A HDL ellentétes hatású, a szövetekből a májba szállítja a koleszterint, ezzel megakadályozza, hogy az lerakódjon az érfalban, ennél fogva védő hatású. A HDL csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát. Sokan okos koleszterinként is emlegetik. Tevékenységét az utcaseprők munkájához is szokás hasonlítani, mert az érpályát mintegy megtisztítja az érfalakban lerakódó koleszterintől.
A fentiekből következik, hogy akár az LDL-C mennyisége növekszik, akár a HDL-C mennyisége csökken, megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye. Természetes tehát, hogy az LDL-C / HDL-C arány növekedése kedvezőtlen, csökkenése pedig a kockázat csökkenését jelezheti. Az érelmeszesedés kialakulásában elsősorban az LDL-hez kapcsolódó koleszterin oxidációjának, oxidációs termékeinek van kiemelkedő szerepe. Tehát minden olyan hatás, mely az oxidációt gátolja, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

Hogyan képzelhető el, hogy a kakaó illetve a csokoládé csökkentheti az LDL-C oxidációját?

Számos epidemiológiai vizsgálat bizonyítja, hogy az úgynevezett antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása (gyümölcsök, zöldségek, tea, vörösbor stb.) csökkentheti bizonyos krónikus degeneratív megbetegedések, így az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát is.
Az antioxidáns anyagok megakadályozzák - a szervezetben állandóan keletkező, de a különböző védekező mechanizmusok útján legtöbbször sikeresen közömbösített - az úgynevezett szabadgyökök sejtkárosító tevékenységét.
A szabadgyök elnevezés jelzi, hogy pár nélküli elektronok vesznek részt ezek képzésében. A folyamatokban rendkívül agresszíven vesznek részt, és ha nem sikerül őket lekötni, közömbösíteni. károsítják a sejteket.
A legismertebb antioxidánsok: az aszkorbinsav, a karotenoidok, a tokoferol, a riboflavin, a flavonoidok, a szelén, a réz, a cink stb.
A csokoládéban és a kakaó porban nagy mennyiségben találhatók polifenolok, antioxidáns hatású vegyületek. Az antioxidánsok védik a szervezet sejtjeit a szabadgyökök károsító hatásával szemben. Mint láttuk, az oxidált LDL-C fontos szerepet játszik az érelmeszesedés folyamatában.
Ezek a kedvező vizsgálati eredmények csokoládéfogyasztásra ösztönöznek. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a csokoládé zsírtartalma és ebből következően energia tartama nagy: 100 gramm csokoládé több mint 500 kcal-át tartalmaz. Tehát a csokoládé fogyasztásnál is mértékletességre kell törekedni. Persze az is igaz, hogy Magyarországon az egy főre jutó évi 3,36 kg csokoládéfogyasztás messze elmarad a 6,54 kg/fő/év-es európai fogyasztástól. A legtöbb csokoládét az angolok, a norvégek, a dánok és a németek eszik.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag