+7° - +22°
Kettős front

Kávé és beszélgetés - hogyan és miért fonódtak így össze?

HáziPatika

A kávézás szokása nagyjából négyszáz éve jelent meg Európában, és azóta is töretlenül összefonódik az elmélyült beszélgetéssel.

A kávé termesztésének és a belőle készített ital fogyasztásának szokása az Arab-félszigeten kezdte meg világhódító útját a 15-16. században. Az emberek már ekkor és ezen a területen sem csak otthonaikban fogyasztották a kávét, hanem a Közel-Kelet megannyi nyilvános kávéházában is, amelyek a korban hallatlan népszerűségre tettek szert. A kuncsaftok sokféle tevékenységnek hódoltak ezekben a korai kávéházakban: zenét hallgattak, sakkoztak, tudomást szereztek a friss hírekről - és persze elmélyült beszélgetéseket is folytattak egymással, méghozzá szabadabban, kötöttségektől mentesebben, mint az élet egyéb akkori színterein. A kávéházak így hamar az információcsere leglényegesebb helyszíneivé váltak - nem véletlenül nevezték őket a "bölcsek iskoláinak" is.

kávéház, kapcsolatok

Az "egypennys egyetem"

A 17. századtól aztán Európában is elterjedt a fekete ital és vele együtt a kávézáshoz kapcsolódó szokások is. Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában a kávéházak nagyon hamar meghonosodtak, és a városok, települések legfontosabb közösségi helyszíneivé, a kommunikáció alapvető tereivé váltak. Ez a folyamat párhuzamosan zajlott az újságnyomtatás és -terjesztés fejlődésével, és az akkoriban megszülető, új típusú nyilvánosság csak még jobban megerősítette kávézás és beszélgetés kapcsolatát.

Fejfájás ellen kávé?

A magyar lakosság 90%-a tapasztalt már élete során fejfájást, 40-50%-a pedig rendszeresen szenved tőle. A gyakorta fellépő kísérő tünetek mint a hányinger vagy aszédülésmég elviselhetetlenebbé teszik ezeket a kínzó perceket. Ilyenkor a legkézenfekvőbb egy fájdalomcsillapító, kóla vagy kávé elfogyasztása, ezek azonban sokszor nemhogy enyhítenék, de felerősítik a fájdalmat. Néhány praktikával azonban jó eséllyel búcsút inthetünk a fejünk környékén keletkező kellemetlen érzésnek!

Mivel az újságok révén a hírek a korábbinál sokkal gyorsabban és rendszeresebben terjedtek, mindig volt mit megbeszélni a gőzölgő csészék felett - már persze a magánélet minden korban oly lebilincselő viharain túl. Lényeges szempont volt, hogy a kávéházakban olvasni is lehetett - ha máshol nem, ott biztosan át lehetett lapozni az újságokat.

Angliában például mindezek nyomán annyira alapvetővé vált kávé és beszélgetés kapcsolata, hogy elterjedt az "egypennys egyetem" kifejezés: ennyi volt ugyanis az ára egy bögre kávénak, amellyel valaki a képzeletét megsarkantyúzó társalgásba foghatott egy másik kávéfogyasztóval.

A kávé ugyanis, tudjuk jól, élénkíti a szellemet, ezért tökéletes kötőanyagnak bizonyult már évszázadokkal ezelőtt is beszélgetésekhez, és ez alapvetően azóta sem változott. Nem véletlen például az sem, hogy a felvilágosodás forradalmi gondolatai éppúgy kávéházakban (is) forrták ki magukat, ahogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kezdetének egyik központi helyszíne is egy kávéház - a Pilvax - volt.

Egy kiadós kávézás haszna

Persze, a kávézás nemcsak a nagy, történelemformáló eszmékhez illik ennyire természetesen. Mivel a kávé legtöbbször melegen feltálalt ital, fogyasztása az otthonosság, a befogadás légkörét teremti meg, és bár a benne lévő koffein miatt stimuláló, nem ajz fel túlságosan (mint például azok az italok, amelyeket hagyományosan a kocsmákban szolgálnak fel), így az ital élvezői nem törik meg a helyzet alapvető intimitását. A kávé segíti a koncentrációt akár a munkában, akár egy társalgás során, márpedig mindenki örül, ha ténylegesen odafigyelnek rá, miközben beszél valamiről. A kávé ugyanakkor azok számára is remek lehetőséget biztosít, akik szeretik átgondolni válaszaikat, hiszen a kávéscsésze szájukhoz emelésével, a kortyolásokkal időt nyerhetnek maguknak.

Ráadásul olyan kísérleteket is végeztek már a kávézással kapcsolatban, amely nem az ital egyénre gyakorolt hatását vizsgálta, hanem azt, hogy a társas érintkezésben milyen eredménye lehet a közös kávéfogyasztásnak. Az eredmények szerint az ilyenkor kialakuló eszmecserék élénkebbek, fókuszáltabbak lettek, ráadásul több tag is bekapcsolódott a beszélgetésbe a csoportból, mint abban az esetben, amikor a jelenlévők nem fogyasztottak kávét. Vagyis a meghitt baráti beszélgetések mellett érdemes lehet a nagyobb munkahelyi vagy családi tanácskozásokat is összefűzni egy kiadós kávézással.

Kedves Dr. nő! Egy anyuka vagyok két kicsi gyerekkel(3,5 és 2 évesek),jelenleg még itthon. A férjem vezető pozícióban dolgozik 5 órakor indul és álltában 18.30-19.00 körül ér haza. Borzasztóan kimeríti a munkája szellemileg, mikor hazaér sem tud kizökkenni a napi körforgásból,sokszor kiszalad jegyzettel és látom rajta,hogy nincs velünk.Feszült és nincs türelme.Van mikor tejesen kiborul,ha nem úgy történik valami ahogy ő képzeli.Nagyon rendszeres ember.Képes a hétvégéket is betáblázni,hogy hasznosan töltsük az időt. Hozzáteszem én is elfáradok a nap végére a két picitől és mi ugye ekkor találkozunk. Van mikor a kettőnk türelmetlensége csattan egy viharban.Az a kérdésem,hogy a férjem hozzáállása a munkához normális-e,vagy lehetne segíteni önmagán(ez genetikai adottság). Esti órákra mit javasol amitől nem csattanna a feszültség. köszönöm előre is válaszát.

Kedves Kérdező! Nagyon pontosan leírja a férje beállítódását, és a sotrokból az derül ki, hogy ettől részben szenved - hogyan változtathatna, részben büszke rá, hogy felelősség teljes, munkaszerető. Azt javaslom, ne a változtatás körül keres...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag