Jó-e a magyar ivóvíz?

Régen vagy talán sohasem élhettünk át akkora hőhullámot, mint most 2017 augusztusában. A rendkívüli kánikula elviseléséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. A legjobb volna egyszerűen vizet inni (bárhonnan is nézzük, ez felel meg legjobban szervezetünk igényeinek), de megtehetjük-e, elég jó vizet ereszthetünk-e magunknak?

A rendkívüli kánikulában a szomjúságunk enyhítésére olykor nincs más kéznél, mint a köztéri ivókút, vagy az otthoni csap. Tudjuk persze, hogy a csapvíznek olykor klóros az íze, de ez némi biztonságot is ad, hogy nem kell fertőzéstől tartanunk, hiszen olyan kezelt vizet kapunk, amelyben szinte biztosan nem lesznek kórokozók. De nem ez a jó, de legalább is megfelelő ivóvíz egyetlen ismérve. Nem is oly rég például a csapból is az folyt (a víz mellett), hogy az amerikai járványügyi hatóság (CDC) nem ajánlotta forralás nélküli fogyasztásra a magyarországi ivóvizet. Azóta ugyan kiderült, hogy az amerikaiak nem vízminőségi, hanem az ország fejlettségét meghatározó általános paraméterek alapján mondták ki a verdiktet. A magyar külügyminisztérium pedig már kérte ennek korrekcióját. Hogy milyen eredménnyel, arra legkésőbb a CDC következő ajánlásának kibocsátásakor kapunk választ.

ivókút
A Szent István ivókút Egerben.  A víz rendben van

Addig is nézzük meg, hogy milyen vizet iszunk. A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) adatai szerint négy különböző forrásból jutunk ivóvízhez Magyarországon:

Felszín alatti védett rétegekből (mélységi vízbázisokból) származik a kiemelt ivóvíz 35 százaléka. Ehhez a földalatti vízkészlethez szigorúan őrzött, zárt rendszerű (több tíz vagy akár több száz méter mély) kutakon keresztül férnek hozzá.

A folyamparti kavicságyakon át (a parti szűrésű vízbázisokból) kiemelt vízmennyiség szintén 35 százalékot tesz ki. A Duna menti vastag kavicsréteg kitűnő fizikai és biológiai szűrőként működik. Olyannyira, hogy a kavicsok felszínén még a gyógyszermaradványok is megtapadnak, s így a folyómederhez közeli sekély (10-25 méter mély) kutak olyan jó minőségű ivóvizet szolgáltatnak, amelyet klórozni sem kellene. A vízkezelés azonban biztonsági okokból így sem marad el.

A mészkő és dolomithegyek (Bakony, Vértes, Bükk) karsztjából származik a felhasznált ivóvíz 25 százaléka. A sziklarepedésekbe befolyt, s ott átszűrődött, majd összegyűlt víz a karsztvíz. Aki járt a tapolcai tavasbarlangban, ilyen vízen csónakázhatott is. Ez a legkiválóbb minőségű ivóvíz, amelynek a kőzetekből kioldott kalcium- és magnézium-ionok miatt magas a keménysége, általában nem kíván tisztítást.

Felszíni vizekből csak az ivóvizek 5 százaléka származik, s csak ott választják ezt a forrást, ahol nincs más gazdaságos lehetőség. A kiemelt nyers vizek egy bonyolult tisztítási eljáráson mennek keresztül, hogy a minőségük megfeleljen a szigorú követelményeknek. Az ivóvízben számos, élettanilag fontos oldott ásványi anyagnak kell lennie, amelyek mennyisége részletesen meghatározott.

Ha ilyen jól állunk, vajon az amerikaiak miért sorolták a magyar ivóvizet a kockázatosak közé? Valószínűleg nem néztek utána a részleteknek. Ha utána néztek volna, némi aggodalom akkor is maradhatott volna bennük, de nem a biológiai szennyezettség miatt. A magyar ivóvizek egy részében ugyanis a megengedett határértéknél magasabb koncentrációban is előfordulnak bizonyos egészségkárosító anyagok.


Ilyen például arzén, amely egy közismert méreg. Nemrégen ez a probléma még 1,5 millió embert érintett, de mára az érintettek száma kevesebb 400 ezernél. Az Emmi szerint ma 29 olyan magyarországi település van, ahol a magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását. Az arzén mintegy 60 százaléka nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódik, s többek között idegrendszeri károsodást okozhat, de növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát, illetve számos más betegség kialakulását is. Az arzénes ivóvíz különösen a gyermekek egészségére veszélyes. Veszélyesek a műtrágyák és a szennyvíz maradványaiból, az ivóvízkészletekbe beszűrődő nitrátok és nitritek, amelyek vegyi reakciók során erősen rákkeltő anyagokat (például nitróz-aminokat) képezhetnek.

A potenciális ivóvíz-szennyezések térképe itt megtekinthető.

Mikrobiológiai szempontból a magyar ivóvíz az európai középmezőnyhöz tartozik. A Mavíz szerint azonban a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz teljes mértékben teljesíti az Európai Unió előírásait (tegyük hozzá, kivéve, ahol például a magas arzéntartalom miatt nem ajánlja a kormány sem a fogyasztását), a minősége pedig jobb több nyugat-európai országénál, mert magasabb az ásványianyag-tartalma és jobb az íze. Ráadásul Magyarországon a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Következésképpen a csapvíz fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata.

Az utóbbi évtizedekben az egyik legdinamikusabban terjedő élelmiszerré vált az ásványvíz, amelyből harmincszor annyit fogyasztunk, mint a kilencvenes évek elején. De miért választjuk a palackozott vizet, ha a csapból is tiszta folyik? Részletek!

A kánikulában azonban néhány biztonsági szempontot szem előtt kell tartani. Nagy melegben a csapvíz is megromolhat. A csővezetékeken álló és felmelegedő víz megromolhat, ezért addig folyassuk ki a csapból, ameddig kellemesen hideg hőmérsékletű nem lesz. A csapvizet üvegpalackba vagy kancsóba töltve tároljuk a hűtőszekrényben, mert a műanyag palackban könnyebben elszaporodnak a kórokozók. A palackozott vizek közül a szénsavasak lassabban romlanak meg. Ezért inkább félliteres kiszerelésben vigyünk magunkkal (alacsony szénsavtartalmú) előre hűtött vizet, akár több palackot, ha hosszasan meleg helyen akarunk tartózkodni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag