+13° - +25°
Nincs front

Egy fantasztikus őrző-védő szolgálat

Kiss Éva

Az emberi szervezet immunrendszere, mint egy jól szervezett állam határőrsége védi az egészségünket a betolakodó kórokozók, külső, káros hatások ellen, és mindent megtesz a belső egyensúly fenntartásáért.

Hogy a hasonlatnál maradjunk: az immunrendszer a szervezet védelmében a következő feladatokat látja el: felismeri az "ellenséget", mozgósítja ellene a rendelkezésre álló véderőket és megtámadja, elpusztítja a betolakodó kórokozókat. Mindehhez, épp, mint egy valóságos hadseregnél, jól szervezett információáramlásra van szükség: a sejtek közti kommunikáció a rendszer alapvető fontosságú eleme. Nemcsak a sejtek közötti folyamatos kapcsolattartás biztosítja a szervezet védekezőképességét, hanem legalább ennyire az immunrendszer érzékeny memóriája is: az idegennek felismert káros anyagokat számon tartja, így azok újbóli felismerése esetén azonnali immunválasz indul el.

Védőháló: a nyirokrendszer

Az immunrendszernek saját keringése van, amely az agy kivételével a szervezet minden részébe eljut: ez a nyirokrendszer, amely nem specifikus sejtes (celluláris) és specifikus (ellenanyagokon, immunglobulinokon alapuló) molekuláris részből áll. Fő sejtjei a fehérvérsejtek, köztük a makrofágok, neutrofilek és a limfociták. A molekuláris, oldható anyagok (az antitestek, a komplement fehérjék és a citokinek) sejten kívül, folyadékban találhatók, például a plazmában. A nyirokerekben sűrű, világos színű, zsírokban és fehérvérsejtekben gazdag folyadék, a nyirok kering. A mozgósítandó sejteket a nyirokszervek termelik, érlelik illetve raktározzák. Elsődleges nyirokszerv a T-limfocitákat érlelő csecsemőmirigy és a B-limfocitákat termelő csontvelő, másodlagosak a nyirokcsomók, a mandulák, a máj, a lép, a féregnyúlvány és a vékonybélben lévő Peyer-plakkok, amelyekben az érett védősejtek, limfociták várják a "bevetést". Mindezek a stratégiai pontok azokhoz a "kapukhoz" közel helyezkednek el, amelyeken a káros anyagok legkönnyebben megjelenhetnek: a légzőszervek környékén, az emésztőrendszer táján és az ivarszervek közelében.

A harcos sejtek

Jó tudni!

Az antigén eltávolítását eredményező folyamatoknak három szakasza a felismerés, a védekező erők mozgósítása, valamint a tényleges kiküszöbölés folyamata.

A legnagyobb fehérvérsejtek, a makrofágok szerepe, hogy mikrobákat, antigéneket (immunválasz kiváltására alkalmas anyagokat, vagyis baktériumokat, vírusokat, fehérjéket, szénhidrátokat) kebelezzenek be. A makrofágokban olyan, hártyával körülvett képletek, ún. granulumok találhatók, amelyek gondoskodnak a bekebelezett mikroba elpusztításáról és megemésztéséről. Makrofágok a vérben nincsenek (ott a monociták, illetve a neutrofilek töltenek be hasonló szerepet), hanem ott találhatók, ahol valamely szerv a vérárammal vagy a külső levegővel találkozik (például a májban vagy a tüdőben). A nyirokrendszer fő sejtjei, a limfociták az előzőekhez képest jóval kisebbek, viszont sokkal hosszabb élettartamúak, akár évekig is élhetnek.
Három fő fajtájuk a B- és a T-limfociták, valamint a természetes ölő sejtek. A B-limfociták antitesteket (immunglobulinokat) termelő plazmasejtekké alakulnak az antigének hatására. A T-limfociták felelősek a "saját" és az idegen anyag megkülönböztetéséért.

Az immunrendszere védi az egészségünket a betolakodó kórokozók, külső, káros hatások ellen.

Az immunrendszere védi az egészségünket a betolakodó kórokozók, külső, káros hatások ellen.


Azonosító jegyek

A sejtek felszínén az adott személyre jellemző, egyedi molekulák (humán leukocita antigének vagy fő hisztokompatibilitási komplex molekulák) találhatók, ezek segítségével különbözteti meg a szervezet a saját sejtjeit a nem sajáttól. A T-limfociták a csecsemőmirigyben "tanulják meg", hogy tolerálják a saját sejteket és reagáljanak az "idegenekre". Azokban az esetekben, amikor a T-limfocitákban nem alakul ki ez az elkülönítő képesség, vagy elveszti azt, autoimmun betegségek alakulhatnak ki, hiszen ebben az esetben a védőrendszer idegenként azonosít és megtámad saját sejteket is.

Immunmemória

Az immunrendszer emlékezik minden antigénre, amellyel találkozik. Ez az ún. szerzett immunitás az oka annak, hogy a legtöbb fertőző betegséget csak egyszer kapjuk el, és ez teszi lehetővé a védőoltások alkalmazását. Az oltás ugyanis legyengített vírust tartalmaz. Ha a szervezet később ugyanazzal a vírussal találkozik, az immunrendszer azonosítja és a megfelelő specifikus védelmet aktiválja ellene, és a specifikus antitestek semlegesítik a fertőzést, mielőtt el tudna terjedni a szervezetben.

Felismerés - mozgósítás - támadás

Hogyan zajlik a "csata"? Ha például a légutakon keresztül baktérium kerül a szervezetbe, először a torokmandula és a tüdő nyálkahártyáján "állomásozó" makrofággal kerül szembe, ami bekebelezi, mert felismeri, hogy nem saját sejt, hanem testidegen anyag. Közben információt küld a segítő nyiroksejteknek, amelyek kémiai hírvivő anyagot, citokint bocsátanak ki, így mozgósítják az immunrendszer védelmi erőit, az ölő nyiroksejteket, a B-limfocitákat, melyek ellenanyagokat, azaz antitesteket termelnek. Az antitestek a baktériumokhoz kötődve bénítják meg, illetve közömbösítik a kórokozót, és információkat küldenek a monocitáknak, a falósejteknek. A monociták bekebelezik a baktériumokat, miközben a környező szövet begyullad, a fertőzés környéke elgennyesedhet. A genny az elhalt mikro- és makrofágok, szövettörmelékek, elpusztított idegen anyagok maradványainak összessége. Ha az immunrendszer megfelelően működik, ez a riasztás néhány nap alatt lezajlik, a vér immunsejtekkel telítetté válik. Ha viszont az immunrendszer gyenge, a baktériumok, vírusok gyors szaporodásnak indulnak, és kialakul a betegség.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag