A harmadik világ problémája a kórházakban is megjelent!

Kiss Éva

Az "alultáplált" szó harmadik világbeli képeket idéz fel: beesett arcú, ödémás hasú gyermekeket, cérnavékony végtagokkal, szikár, csontsovány, éhező felnőtteket. Pedig ez nálunk is létező probléma, és kivált a beteget ápolóknak fontos felismerniük.

A tápláltsági állapot alapvetően hat a szervezet védekező rendszerére, így a különböző betegségek, szövődmények kialakulásának esélyére és a gyógyulásra is. A hosszabb kórházi kezelés, intézményi gondozás viszont sokszor nem kedvez - a gyakran egyébként sem kielégítő - tápláltsági állapotnak. Az étvágytalanság, az akaratlan fogyás, és az egyre romló állapot alultápláltsághoz vezet, amely "ördögi körnek", önmagát erősítő folyamatnak bizonyul, ha nem teszünk ellene.

Rontja a betegek életkilátásait

Tudta-e?

Minden olyan kóros állapotot hibás-tápláltságnak (malnutríciónak) nevezünk, amelyet az energia és/vagy a tápanyagok nem megfelelő mennyisége, vagy aránya jellemez, tehát ilyen értelemben az elhízás és az alultápláltság is malnutríció. A köznapi használatban a fogalom az alultápláltsághoz kötődik.Nemcsak a szakembereknek, hanem az érintett családtagoknak is jó tisztában lenni a tápláltság szempontjaival, hogy még idejében meg tudják előzni, illetve fordítani a hanyatlás folyamatát.

Az alultápláltság kórházakban a leggyakoribb (28-50 százalék!), de nagy arányban fordul elő a szociális otthonok (az időskorúak, a pszichiátriai betegek és a fogyatékosok otthonai) intézményeiben, valamint a házi betegápolásban is. A kockázatát növelik a fokozottabb energiaigénnyel járó állapotok (például a tartós láz) és a nagyobb mértékű tápanyagvesztések (mint a vérzés, sebek, krónikus hányás, hasmenés). Az elégtelen folyadék- és táplálékfelvétel, az emésztés-, illetve a felszívódás zavara - pl. gyulladásos bélbetegségekben, hasnyálmirigy gyulladásnál - a túl szigorú, egyoldalú diéták szintén hozzájárulnak a tápláltsági állapot romlásához. Alultápláltságra hajlamosítanak például a daganatos, különösen a gyomor- és bélrendszert érintő és egyéb idült betegségek (idegrendszeri-, szív-, tüdőbetegségek, stb.). Kritikusnak számítanak a műtétek, orvosi beavatkozások előtti és az azokat követő időszakok, gyakran a tápanyagok hasznosulását befolyásoló gyógyszeres kezelések is negatívan befolyásolhatják a tápláltsági állapotot.
Az intézmények idegen környezete, a megszokottól eltérő ízek és étkezési időpontok, az étkeztetés rendszere már önmagukban is egyfajta stresszt jelenthetnek az ott lakók életében, az idősebbek pedig nehezebben is alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Tápláltságukat, erőnlétüket befolyásolhatja, hogy csökken az étkezés iránti érdeklődésük a tompuló szaglás és ízérzés, a rágási-, nyelési nehezítettség, a rosszabb kézügyesség és koordináció, az agyi funkciók romlása, az önellátási akadályozottság vagy képtelenség miatt, valamint a depresszió következtében.

Árulkodó jelek

A tápláltsági állapot első ránézésre nem állapítható meg, mert - bár függ tőle - a tápláltsági állapot nem azonos a testtömeggel. Kisebb-nagyobb változások azonban jelezhetik. A bőr alatti zsírszövet mennyisége ugyanis fokozatosan csökken alultápláltság esetén, s így a szemek alatti zsírszövetvesztés hatására a szem beesetté, karikássá, a pofatáji zsírszövet fogyatkozása következtében a bőr lazává, táskássá válhat. Az alultápláltság előrehaladottabb állapotára jellemző az izomszövet csökkenése, melynek egyik tünete, hogy a halánték területe horpadttá alakul. Sokatmondó lehet - mérsékelt vagy súlyos alultápláltságra utalhat - azonban már az is, ha azt tapasztaljuk, hogy az egyébként mozgásszervi betegségben nem szenvedő ember a fekvő helyzetből nehezen tud felülni.

Vizsgálati módszerek

Az alultápláltság szűrése, kockázatának megítélése érdekében a szakemberek többféle vizsgálatot végeznek. A testtömeg és a magasság alapján meghatározható a BMI (Body Mass Index), azaz a testtömegindex, ami a kg-ban mért testtömeg és a magasság méterben kifejezett négyzetének a hányadosa. A 20 alatti BMI rizikótényezőnek számít, a 18,5-nél kisebb érték pedig alultápláltságnak. Még egy túlsúlyos emberről (25 feletti BMI esetén) is kiderülhet azonban, hogy bizonyos szempontból alultáplált - pl. akarattól független jelentősebb súlyvesztés miatt mennyiségileg, illetve a fehérje-, vitamin- vagy ásványi anyag hiány miatt minőségileg. Fontos megjegyezni, hogy az ödéma alultápláltság következtében is kialakulhat, de más betegségekre is visszavezethető. Ilyen állapotban ránézésre jó a kondíció, normál a súly, ezért megtévesztő lehet. A rizikószűrésnél alkalmazzák még a bőrredő vastagság mérését és a testzsírszázalék megállapítását, az izomerő mérését és a laboratóriumi, biokémiai vizsgálatokat is.
Az intézmények elsősorban kérdőívek segítségével végeznek tápláltságra vonatkozó rizikószűrést. A kérdőívek rögzítik a megmért testtömeget, az elmúlt időszak (3 - 6 hónap) alatt bekövetkezett nem kívánt testtömeg változást, valamint rákérdeznek a táplálékfelvételt befolyásoló tényezőkre, (étvágy, esetleg az émelygés, a hányinger, a hányás gyakoriságára, a nyelési nehézségre). A táplálási team ezek alapján tudja meghatározni a terápiás lépéseket és nyomon követést.

"Elixír" a diétában

A dietetikusok feladata a megfelelő, személyre szabott étrend összeállítása, minél változatosabb élelmiszerekből, ételekből összeválogatva. Emellett nem ritkán szükség van a legyengült, önálló ételfogyasztásra képtelen beteg etetésére is. Az alultáplált, étvágytalan, leromlott állapotú beteg ember egyszerre csak kevés élelmet képes elfogyasztani. Ezért fontos, hogy viszonylag kis térfogatban - az esetleges nyelési nehezítettség könnyítésére folyékony formában - nagy energia- és tápértékű táplálékot kínáljunk részükre. Léteznek élelmiszerek - a speciális orvosi célra készült tápszerek - amelyek azok számára javasoltak, akiknél a természetes étkezés valamilyen szempontból zavart vagy korlátozott, és a tápanyagok felhasználása nem kielégítő. Ezek a tápszerek, amelyek a beteg emberek diétás ellátására szolgálnak, különleges eljárással készülnek, nagy energiasűrűségűek, és a tápanyag összetételük (a fehérje-, a zsír-, a szénhidrát-, a vitamin- és az ásványi anyagtartalmuk) is optimális arányú.
A tápszerek között - tápanyagtartalom szempontjából - vannak teljes értékűek, amelyek orvosilag indokolt esetben kizárólagos táplálékforrásul is szolgálhatnak. Léteznek azonban olyan tápszerek is, amelyek csak egyes tápanyagok forrásai, ezért csak kiegészítésre használhatóak.
Hasznos lehet tápszert fogyasztani a műtétet megelőző és az azt követő időszakban egyaránt, valamint a hosszabb betegségek utáni lábadozás periódusában is. Fogyaszthatóak szájsebészeti műtéteket követően, rágási nehezítettség mellett, és minden egyéb esetben, amikor folyékony étrendre lehet szükség. Segítségükkel rostszegény diétában, a gasztroenterológiai vizsgálatokra (pl. kolonoszkópiára) való felkészítéskor adva elkerülhető a koplalás. Egyes tápszerekhez patikákban is hozzá lehet jutni. Általános támogatással háziorvos felírhatja, a kiemelt támogatáshoz azonban már szakorvosi javaslat szükséges. Fontos, hogy a tápszerek kiválasztásában, adagolásában és felhasználásában mindenképpen kérje ki a dietetikus, illetve az orvos véleményét.

Forrás:
Táplálkozási Akadémia hírlevele, 2008. március

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag