+7° - +22°
Kettős front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Szívinfarktus: hány percen múlik az életben maradás?

Minél hosszabb idő telik el a szívinfarktus tüneteinek megjelenése és a kezelés (artériatisztító perkután koronária intervenció) között, annál nagyobb mértékben károsodik a szívizom. De honnan lehet tudni, hogy mikor kell azonnali orvosi segítséget kérni?

A szívinfarktusok nagy részét a szívkoszorúér elzáródása okozza, ezt nevezzük ST-elevációs miokardiális infarktusnak (STEMI). Ezeket a betegeket leggyakrabban úgy kezelik, hogy a beszűkült érszakaszba katéterrel bejuttatnak egy felfújható ballont. A behelyezés után a ballont azonnal felfújják, ami megszünteti a elzáródást. Eközben sztentet is behelyeznek, hogy az artéria a továbbiakban is átjárható maradjon.

"Jól tudjuk, hogy az elzáródott koronária megnyitásáig eltelt idő jól előrejelzi, hogy mi lesz a beteggel a szívinfarktus után. Két szakasza van ennek az időszaknak. Az első szakasz a tünetektől a ballon behelyezéséig (szívkatéterezésig) tartó szakasz, ez már a beteg kórházba kerülése előtt, a tünetek megjelenésekor elkezdődik és a kezelésig tart. A második számítási mód a kórházkaputól a ballon behelyezéséig tartó időt veszi figyelembe, vagyis ez a kórházba érkezéstől a kezelésig eltelt időszakasz" - magyarázta dr. Gregg W. Stone, a New York-i Mount Sinai Szívgyógyászati Központ tudományos igazgatója.

A tünetek megjelenésétől a ballon behelyezéséig tartó időszak minden 60 perces növekedésével 11 százalékkal megnőtt az egy éven belüli halálozás vagy a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés valószínűsége.
A tünetektől minden 60 perces késlekedés jelentősen növeli az 1 éven belüli halálozást. Fotó: Getty Images

A tanulmány a Circulation: Cardiovascular Interventions című folyóiratban olvasható.

Dr. Stone és kollégái tíz korábbi tanulmány adatait elemezték. Ezek több mint háromezer beteget követtek nyomon a ballonos sztentbehelyezés után a 2002 és 2011 közötti időszakban. "A szívinfarktus kiterjedését és a károsodás mértékét vizsgáltuk, és arra jutottunk, hogy ugyan mindkét említett szakasz jelentősen befolyásolja a kiterjedést és a károsodást, de a tünetektől a ballon behelyezéséig tartó szakasz messze a legfontosabb" - árulta el a szakember. A betegek szívét a kezelés után 3-12 nappal újra megvizsgálták, hogy megállapítsák az infarktus kiterjedését, valamint néhány tanulmányban megmérték a szív által egy összehúzódás alatt kipumpált vér mennyiségét és a szívkoszorúérben zajló véráramlás mértékét is. Minden kísérleti személynek legalább hat hónapon keresztül rögzítették az adatait, és a nyomon követéses vizsgálat leggyakoribb hossza a kezelés után 341 nap volt.

A következő kutatási eredmények születtek:

  • A tünetek megjelenésétől a ballon behelyezéséig eltelt idő sokkal erősebb összefüggést mutatott az infarktus kiterjedésének mértékével és a betegek szívinfarktus utáni klinikai állapotával, mint a kórházkaputól a szívkatéterezésig eltelt idő.
  • A tünetektől a ballon behelyezéséig eltelt idő leggyakoribb értéke 185 perc, a kórházkaputól a ballon behelyezéséig tartó idő leggyakrabban 46 perc volt.
  • A tünetektől a ballon behelyezéséig tartó idő teszi ki körülbelül a 80 százalékát annak a teljes időtartamnak, amely a tünetek megjelenésétől az artériakezelés befejezéséig tart.
  • A szívinfarktus kiterjedésének a mértéke a tünetek megjelenésétől a kezelésig tartó időszak növekedésével párhuzamosan nőtt, ám a kórházkaputól a ballon behelyezéséig tartó időszak növekedésével nem nőtt észrevehetően a szívinfarktus kiterjedésének mértéke.
  • Az idősebb kor, a női nem, az artériás magas vérnyomás, a cukorbetegség és a bal circumflex artéria elzáródása összefüggött a tüntetek megjelenésétől a ballon behelyezéséig eltelt idő növekedésével.
  • A tünetek megjelenésétől a ballon behelyezéséig tartó időszak minden 60 perces növekedésével 11 százalékkal megnőtt az egy éven belüli halálozás vagy a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés valószínűsége. Ehhez képest a kórházkaputól a kezelésig terjedő időszak növekedésével nem függöttek össze ezek a klinikai tényezők.

A hezitálás halálhoz vezethet

"A kórházak egészségügyi személyzete arra törekszik, hogy csökkentse a kórházkaputól a ballon behelyezéséig eltelő időt, és kiváló eredménynek számít a 46 perces idő. Azonban nem szabad elbízni magunkat és elkényelmesednünk attól, hogy a beteg kórházba kerülése után milyen gyorsan tudjuk már végrehajtani a kezelést, mert ez a tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy hiába csökkentenénk nagy erőfeszítések árán további 10-20 perccel a kórházkaputól a ballon behelyezéséig tartó időszakot, ez nem eredményezné a kezelés eredményességének ugrásszerű javulását, ha a beteg sokáig hezitált a mentőhívás előtt" - hangsúlyozta dr. Stone. "Elemzésünk során arra az eredményre jutottunk, hogy sokkal fontosabb és célravezetőbb, ha arra koncentrálunk, hogy csökkenjen a késlekedés a tünetek megjelenésétől a kórházba kerülésig, ahol már végre tudják hajtani a kezelést. Erősítenünk kell a társadalomban a szívinfarktus tüneteinek ismeretét, és rövidítenünk kell azt az időt, amíg a beteg kihívja a mentőt tünetei megjelenése után."


Ezek a megállapítások jelenleg rendkívül fontosak - jegyezter meg a tanulmányról Mitchell SV Elkind, az Amerikai Szív Szövetség elnöke.

"A koronavírus-világjárvány csúcspontján a kórházak arról számolnak be, hogy kevesebben jelennek meg a sürgősségi osztályokon szívinfarktus és stroke tüneteivel - és ez azt jelenti, hogy kevesebben hívják ki ilyenkor a mentőt, kerülik vagy halogatják a kritikusan fontos ellátást" - mondta Elkind professzor. "Ez aggodalommal tölt el mindet, mert az nagyon valószínűtlen, hogy manapság ritkábban fordul elő szívinfarktus vagy stroke. Ezek az új kutatási eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen alapvetően fontos, hogy kihívjuk a mentőt a szívinfarktus vagy a stroke legelső tünetének a megjelenésekor - mert ha gyorsan kapjuk meg a megfelelő kezelést, az élet és halál kérdése lehet. Ezért arra figyelmeztetünk mindenkit, hogy a Covid-19 időszakában se haljunk meg a bizonytalankodás miatt. Azonnal hívjunk mentőt!" - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag