szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Mit kell tudni a ritmuszavarokól?

Az aritmia szabálytalan szívritmust jelent. Ebben az állapotban a beteg szíve túl gyorsan vagy éppen túl lassan, túl korán vagy szabálytalan ritmusban ver.

Szívritmuszavar akkor jelentkezik, amikor a szívütéseket összehangoló elektromos jelek nem megfelelően működnek. A szabálytalan szívritmus a legtöbbször ártalmatlan. Ha viszont nagyon szabálytalan vagy gyenge, károsodott szív miatt alakul ki, akkor az aritmia súlyos, potenciálisan végzetes tüneteket vagy komplikációkat okozhat.

Mi az a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar (aritmia) egy betegségcsoport, amely a szívet túl szabálytalan, túl lassú vagy túl gyors ritmusra készteti. Az aritmiának több fajtája van:

  • bradycardia: túl lassú szívritmus;
  • tachycardia: túl gyors szívritmus;
  • szabálytalan szívritmus, ezt remegésnek vagy fibrillációnak is nevezik;
  • korai szívritmus vagy korai összehúzódás.

Általában a szívritmuszavar nem súlyos és nem okoz komplikációkat. Azonban néhány esetben növelheti a stroke vagy a hirtelen szívmegállás kockázatát.

A szívritmuszavarnak több fajtája is van.
A szívritmuszavarnak több fajtája is van, mindegyik kivizsgálást igényel. Kép: GettyImages

Néha azt is hallhatjuk az orvosoktól, hogy "diszritmia", ezt pedig a szabálytalan szívritmusra értik. Az aritmia és a diszritmia ugyanazt jelenti, de az aritmia, magyarul szívritmuszavar kifejezés általánosabb. A szívritmuszavarnak több fajtája van.

Pitvarfibrilláció

Ekkor a szívpitvar szabálytalanul ver, és ez csaknem minden esetben tachycardiával jár együtt. A pitvarfibrilláció gyakori, és leggyakrabban a 65 évnél idősebbeknél alakul ki. Ilyenkor az egyszeri, erős összehúzódás helyett a pitvarok remegnek, illetve általában gyors szívritmust okoznak.

Pitvarlebegés 

Ilyenkor a pitvarban sok véletlenszerű remegés alakul ki. A pitvarlebegés a szív egyik területéről indul ki, amely nem működik megfelelően. Emiatt folyamatos a szabálytalan szívritmus. Vannak, akiknek pitvarfibrillációja és pitvarlebegése is van. A pitvarlebegés súlyos is lehet, és kezelés nélkül pitvarfibrillációhoz vezet.

Szupraventrikuláris tachycardia

Milyen tünetei vannak a szívbetegségeknek?

Néha apró tünetek árulkodnak a bajról - erről itt írtunk bővebben.

Ez egy olyan állapot, amely gyors, de ritmusos szívműködést jelent. Ilyenkor egy hirtelen megjelenő emelkedett szívritmust tapasztalunk, ami pár másodperctől akár pár óráig is eltarthat. Az orvosok a pitvarfibrillációt és a pitvarlebegést a szupraventrikuláris tachycardia alá sorolják be.


Kamrai tachycardia

Ez olyan állapotot jelent, amelyben a kamrából kiinduló szabálytalan elektromos impulzus abnormálisan gyors szívritmust eredményez. Ez általában akkor következik be, amikor a szíven hegesedés van egy korábbi szívinfarktus miatt.

Kamrai fibrilláció

Ez olyan szabálytalan szívritmus, amikor gyors, koordinálatlan, csapkodó összehúzódások fordulnak elő a kamrákban. A kamrák ilyenkor nem pumpálnak vért, hanem csak remegnek. A kamrai fibrilláció életveszélyes lehet, és általában szívbetegséggel függ össze. Gyakran váltja ki szívinfarktus.

Hosszú QT szindróma

Ez a tünetegyüttes a szívritmuszavar egy olyan fajtája, amely általában gyors, koordinálatlan szívritmust okoz. Ájulással járhat, életveszélyes is lehet. Genetikai hajlam vagy bizonyos gyógyszerek hatására is ki alakulhat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik a felhőzet, szórványosan kell záporokra készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag