szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Miért gyengül a szív pumpafunkciója? Mutatjuk

Kifejezetten fontos, hogy mielőbb felismerjük, kik azok a betegek, akiknél magas a kardiomiopátia kockázata. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy vannak olyan kardiomiopátiás betegek, akiknek nincsenek tüneteik. Másoknál pedig csak a betegség korai szakaszában nem jelentkeznek panaszok.

Az alsó vérnyomásérték ezért fontos - részletek itt.

A kardiomiopátia egy összefoglaló név azokra a szívbetegségekre, melyeknél a szív pumpafunkciója gyengül, és amely problémát a szívizom betegsége okozza. Ha felfedezik, hogy a tünetmentesek közül kinek van nagyobb kockázata a kardiomiopátiára, akkor nagyobb eséllyel lehet korán felállítani a diagnózist, és ekkor lehet a kezelés a leghatékonyabb.

A kardiomiopátiának a következő tünetei vannak:

 • légszomj vagy nehéz légzés, különösen erősebb fizikai megterhelés esetén,
 • kimerültség,
 • a boka, a láb, a lábszár, a has és a nyaki véna duzzanata,
 • szédülés,
 • fizikai aktivitás esetén bekövetkező ájulás,
 • aritmia (szabálytalan szívritmus),
 • mellkasi fájdalom, különösen fizikai megterhelés vagy nehéz ételek fogyasztása esetén,
 • szívzörej (a szívdobbanásokkal összefüggő szokatlan hangok).
Szívkatéterezéskor az orvos ellenőrizni tudja a szív verőereit, hogy van-e bennük lerakódás vagy elzáródás.
A szívkatéterezés is az egyik diagnosztikai lehetőség. Fotó: Getty Images

Hogy lehet diagnosztizálni a kardiomiopátiát?

A kórelőzmény, a fizikai vizsgálat és laboreredmények alapján diagnosztizálja a kardiológus vagy a gyermekgyógyász-kardiológus ezt a betegséget. Az orvos a meglévő tünetekkel együtt a kórelőzményt is tanulmányozza. A kardiológus arra is kíváncsi, hogy a családban diagnosztizáltak-e már kardiomiopátiát, szívelégtelenséget vagy előfordult-e szívmegállás valamelyik családtagnál.

Fizikai vizsgálat

Az orvos sztetoszkóppal meghallgatja a szív- és tüdőhangokat, mert ezekből lehet következtetni a kardiomiopátiára. Egyes hangtípusok a betegség különböző fajtáira utalnak. Például a szívzörej hangerejéből, időzítéséből és helyéből hipertrófiás obstruktív kardiomiopátiára lehet következtetni. A tüdőben hallható "recsegő" hang pedig szívelégtelenségre utal. Az orvosnak bizonyos fizikai jelek is segítenek a diagnosztizálásban. Ha duzzanat van a bokában, lábban, lábszárban, hasban vagy a nyaki vénában, az folyadékfelhalmozódásra utal, ami a szívelégtelenség jele.

Diagnosztikai vizsgálatok

Az orvos az alábbi vizsgálatokat javasolja a kardiomiopátia diagnosztizálásához.

- Vérvizsgálat: jellemzően a kar vénájából vett kis mennyiségű vért vizsgálják meg.

- Mellkasi röntgen: ezzel a vizsgálattal alkotnak képet a mellkasban elhelyezkedő szervekről és struktúrákról, így az is látható, hogy van-e szívmegnagyobbodásunk. A mellkasi röntgenen azt is látni lehet, hogy van-e a tüdőben folyadékfelhalmozódás.

A kardiomiopátia tünetei leginkább a betegség kései szakaszában, a szív gyengülésével együtt jelennek meg.

- Elektrokardiogram (EKG): ezzel a vizsgálattal rögzítik a szív elektromos aktivitását; kimutatják, hogy a szív milyen gyorsan ver, valamint azt is, hogy a szívritmus szabályos vagy szabálytalan-e. Az EKG-vizsgálattal a kardiomiopátiát és más szívbetegségeket is észlelni lehet, például a szívinfarktust, az aritmiát (szabálytalan szívritmust) és a szívelégtelenséget is. A gyorsan múló szívproblémák kimutatására az orvos viselhető EKG-monitor használatát írhatja elő.

- Holter és eseménymonitor: ezekkel a hordozható készülékekkel a normális napi tevékenységünk során rögzítik a szív elektromos aktivitását. A Holter monitor teljes 24-48 órás cikluson keresztül folyamatosan rögzíti a szív elektromos aktivitását. Az eseménymonitor pedig csak bizonyos időpontokban rögzíti a szív elektromos működését.

- Echokardiogram (echo): ennél a vizsgálatnál hanghullámokat generálnak, hogy a szívről mozgóképet alkothassanak. Így működés közben jól lehet látni a szívet, valamint a szív alakját és méretét is lehet tanulmányozni. Az echokardiográfiának több típusa van, az egyik a terheléses echo, ami a terheléses szívvizsgálat egyik eleme. Egy másik típus a nyelőcső echokardiográfia, ezzel a szív hátsó részéről lehet képet kapni.

- Terheléses szívvizsgálat: ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy a szívet kemény munkára késztessék (gyorsan verjen) a vizsgálat közben. Ilyenkor végezhetnek izotópos szívvizsgálatot, echovizsgálatot és pozitronemissziós tomográfiát (PET) is. A terheléses szívvizsgálatkor arra kérik a beteget, hogy járjon futópadon. Ha a beteg nem képes a fizikai aktivitásra, akkor gyógyszerrel is stimulálhatják a szívét.


Diagnosztikai eljárások

A diagnózis igazolására további diagnosztikai eljárásokat is alkalmazhatnak. Műtét tervezésekor is használják ezeket előkészítő vizsgálatként.

 • Szívkatéterezés: így vizsgálják a szívkamrákban lévő vér nyomását és áramlását. Ennél az eljárásnál egy hosszú, vékony, hajlékony csövet (ezt hívják katéternek) vezetnek be az ereken keresztül a szívbe. Az orvos így vérmintát is tud gyűjteni, ellenőrizni tudja a szív verőereit, hogy van-e bennük lerakódás vagy elzáródás.
 • Koronarográfia: ezt az eljárást gyakran a szívkatéterezéssel együtt végzik el. Ilyenkor festékanyagot juttatnak be szívkoszorúerekbe, és ennek az áramlását röntgenképen követik. Ez a festékanyag lehetővé teszi az orvosnak, hogy nyomon kövesse a véráramlást a koszorúerekben és a szívben.
 • Myokardiális biopszia: ennél a beavatkozásnál az orvos mintát vesz a szívizomból, ezt jellemzően a szívkatéterezéskor végzik el. A mintát mikroszkóppal vizsgálják meg, hogy megállapíthassák, vannak-e a sejtekben olyan elváltozások, amelyek kardiomiopátiára utalnak.
 • Genetikai vizsgálat: az orvos javasolhat genetikai vizsgálatot is, amellyel kimutathatják, hogy van-e a szülőknél, testvéreknél és más családtagoknál kardiomiopátiára utaló jel. A genetikai vizsgálattal meg lehet állapítani a betegség családi terjedését, valamint azt is, hogy van-e arra esély, hogy a szülők átadják a gyermeküknek a betegség génjeit. A genetikai vizsgálat akkor is hasznos lehet, ha az orvos kardiomiopátiára gyanakszik, ám a betegnek még nincs semmilyen tünete.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag