+10° - +26°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Koronavírus: miért okoz súlyos állapotot szívbetegeknél?

Még korántsem teljesek az ismereteink a COVID-19 keringési rendszerre gyakorolt hatásáról. Van azonban egy tanulmány, amelynek szerzői szerint a korábban fertőző koronavírusokra vonatkozó kutatási ismeretek segíthetnek megismerni jobban az új vírust.

A kardiológusok világszerte arra keresik a választ, hogy miért a keringési betegségben szenvedők között a legtöbb az új koronavírusos halálozás, illetve miként lehetne ezt az arányt csökkenteni. Mivel még mindig bővül napról-napra a COVID-19-el kapcsolatos tudásunk, ezért a szerzők a jelenlegihez hasonló járványok - a súlyos akut légzőszervi tünetegyüttes (SARS) és a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) - során végzett kutatások eredményeit vizsgálták és használták fel arra, hogy jobban megértsük a jelenlegi helyzetet.

A rossz szív- és érrendszeri állapotú személyekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a COVID-19 súlyos tünetei
A rossz szív- és érrendszeri állapotú személyekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a COVID-19 súlyos tünetei. Fotó: GettyImages

A Magyar Kardiológusok Társasága elsősorban is azt kéri a keringési betegségben szenvedőktől, hogy a gyógyszerelési szokásaikon önhatalmúlag semmiképp ne változtassanak, és ha megváltozik az állapotuk, akkor hívják fel háziorvosukat, kezelőorvosukat. Amennyiben pedig súlyos tüneteik vannak, akkor azonnal hívják a mentőszolgálatot. A hirtelen fellépő, súlyos szívbetegségek ellátása a járvány idején is zavartalan és megoldott.

A SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozza a COVID-19 betegséget, amely a tüdőre és a légutakra gyakorolt hatásáról híresült el. A JAMA Cardiology című folyóiratban megjelent áttekintő tanulmány szerzői viszont kifejtették, hogy az akut légzőszervi gyulladások "jól ismert kiváltó okai a szív- és érrendszeri betegségeknek is." A kutatók például kimutatták, hogy az influenza, a légúti óriássejtes vírus (RSV - respiratory syncytial virus) és a bakteriálistüdőgyulladásbefolyásolja a szív- és érrendszer állapotát, és súlyosbítja a már meglévő megbetegedését. A kutatók magyarázata szerint tény, hogy "a legtöbb influenzajárvány idején többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint az influenza által kiváltott tüdőgyulladás miatt."

A SARS keringési rendszerre gyakorolt hatásai

A SARS-CoV-2-höz hasonlóan a SARS-ot okozó vírusról is azt feltételezik a tudósok, hogy a denevérektől származnak. 2003-ban 29 országban 8 096 emberben mutatták ki a SARS betegséget. A tudományos bizonyítékok túlzottan szerteágazók, ezért nagyon nehéz feltárni a SARS-nak a szív- és érrendszer működésére gyakorolt hatását. A legnagyobb erre vonatkozó tanulmány is mindössze 121 SARS-szal diagnosztizált beteget vizsgált. Ennek a 2006-os tanulmánynak a szerzői a következő következtetést vonták le. "A SARS-os betegeknél általánosak, de nem meghatározók a szív- és érrendszeri szövődmények, mint például amagas vérnyomásés a tachycardia (abnormálisan gyors szívritmus). Azonban csak a tachycardia maradt fenn azután is, hogy befejezték a kortikoszteroidos terápiát." Ahogy a mostani áttekintés szerzői megfogalmazzák, a SARS-szal összefüggő szív- és érrendszeri szövődményekre vonatkozó bizonyítékok elbeszélésen vagy túl kevés beteg megfigyelésén alapulnak.

A MERS keringési rendszerre gyakorolt hatásai

A MERS-et egy másik koronavírus okozza, amelyik valószínűleg szintén a denevérekből származik. A járványa Szaúd-Arábiában indult el 2012 júniusában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2019-ig csaknem 2500 megbetegedést és több mint 850 halálesetet igazoltak vissza 27 országból. A MERS szív- és érrendszerre gyakorolt hatásáról még nehezebb bizonyítékot találni, mint a SARS esetében. Azonban egy 637 MERS-szel diagnosztizált betegre kiterjedő tanulmány adhat némi eligazítást.

A kutatók azt mutatták ki, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek 30 százalékánál alakult ki valamilyen szívbetegség. Természetesen ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a MERS szívbetegséget okozhat. Ehelyett ez inkább azt jelzi, hogy azok a személyek, amelyeknek már van valamilyen szívbetegsége, fogékonyabbak a MERS kialakulására és nehezebben küzdik le a fertőzést.

És mi a helyzet a COVID-19-cel?

Úgy tűnik, hogy a rossz szív- és érrendszeri állapotú személyeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a betegség súlyos tünetei. Például egy kínai vizsgálatban 44 672 COVID-19-es beteg 4,2 százalékának volt valamilyen szív- és érrendszeri betegsége.

A cikkben bemutatott összes statisztikai adat és információ a jelenlegi cikk publikációja idején elérhető, nyilvánosan is hozzáférhető tanulmányokból és adatbázisokból származik. Az alábbi oldalakon lehet hozzáférni a COVID-19-cel kapcsolatos legfrissebb nemzetközi információkhoz: https://www.medicalnewstoday.com/coronavirus és https://www.medicalnewstoday.com/articles/live-updates-coronavirus-covid-19#1. A magyar adatok pedig itt érhetők el: https://koronavirus.gov.hu/

Ezek a személyek az összes halálos eset 22,7 százalékát tették ki, és ezeknek az eseteknek a halálozási aránya 10,5 százalék volt. Tehát ez a halálozási arány itt most azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban megfigyelt, szív- és érrendszeri betegségtől szenvedő COVID-19 betegeknek ekkora aránya halt meg. Összehasonlításképpen: ebben a csoportban a cukorbetegek halálozási aránya 7,3 százalék, és a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek a halálozási aránya pedig 6,3 százalék volt.

Egy szintén kínai, kisebb kutatásban 99 COVID-19 beteget vizsgáltak, és a kutatók azt figyelték meg, hogy ezeknek a betegeknek a 40 százaléka él szív- és érrendszeri betegséggel.

Egy másik kis hatókörű, 150 fős COVID-19 beteget vizsgáló kutatásban azt figyelték meg, hogy a szív- és érrendszer állapota befolyásolja a halálozási arányt. A kutatási eredményekben az látható, hogy a 82 túlélő közül egynek sem volt szív- és érrendszeri betegsége, de a 68 halott közül 13 szív- és érrendszeri beteg volt.

A szívizomgyulladás és a SARS-CoV-2

A myocardium a szív izomszövete. A myocarditis ennek a szövetnek a gyulladása, ami túl gyors vagy abnormális szívritmust okozhat. Az áttekintő tanulmány szerzői szerint vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a SARS-CoV-2 képes szívizomgyulladást (myocatditist) okozni.

Más esettanulmányok olyan személyeket dokumentáltak, akiknél a COVID-19 mellett szívizomgyulladás is kialakult. Ez azonban nem teljesen meglepő. Ahogy az egyik esettanulmány szerzője magyarázza: "a vírusfertőzésekről már széleskörűen leírták, hogy ez a szívizomgyulladás kialakulásának egyik leggyakoribb oka."

Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy még túl korai ítéletet mondani a COVID-19-nek a szív egészségi állapotára gyakorolt hatásáról. Azonban ez az áttekintés kiemel néhány elég világos bizonyítékot, amely szerint a már meglévő szív- és érrendszeri betegség növelheti az esélyét a COVID-19 kialakulásának, a betegség halálos kimenetelének vagy mindkettőnek. A szerzők az alábbi következtetést vonták le.

"A korábbi koronavírus- és influenzajárványok arra tanítottak meg minket, hogy a vírusfertőzések kiválthatnak akut szívkoszorúér-betegséget, ritmuszavart, valamint súlyosbíthatják a már meglévő szívbetegséget" - vontál le a következtetéseket a szerzők. Majd így folytatták: "A COVID-19 kiválthat újonnan kialakuló szívbetegséget, valamint már súlyosbíthatja a már meglévő szív- és érrendszeri betegséget. Még nem ismerjük a COVID-19 szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának súlyosságát, kiterjedését, rövid- és hosszútávú hatásait, ezekhez még további részletes kutatások szükségesek."

Forrás: www.medicalnewstoday.com

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag