szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Korán megjelenhetnek a cukorbetegség szövődményei

Azoknál a fiataloknál, akiket tizenéves korukban diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséggel, a 20-es éveik közepére ijesztő arányban lépnek fel a cukorbetegség veszélyes szövődményei.

A vizsgált fiatalok körében nagyobb arányú a szív- és érrendszeri kockázati tényezők és események előfordulása, valamint a szervkárosodás. Ráadásul a fiatal lányok egy része később gyermeket vállalt, és körükben nagyobb számban fordultak elő a várandóssággal kapcsolatos kockázatok, valamint az újszülöttkori halálozás, mint a hasonló korú átlagnépességben - hívta fel a figyelmet Sr. Philip S. Zeitler, az University of Colorado School of Medicine munkatársa, a kutatás vezetője.

Fontos lenne a gyógyszeres kezelés

Dr. Zeitler szerint tehát ezeknek a fiataloknak a körében nagyon gyorsan fejlődik ki mind avércukorszintfeletti ellenőrzés elvesztése, mind pedig a komplikációk kialakulása. Éppen ezért, a hagyományos, a gyógyszeres kezelést minél inkább halogatni igyekvő gyermekorvosi megközelítéssel ellentétben a fiataloknál épphogy a betegséggel szembeni agresszívabb fellépésre van szükség, mint a felnőttek esetében. Náluk ugyanis maga a betegség is agresszívabb, és nekik hosszú ideig, legalább 50 évig kell együtt élniük a szív- és érrendszeri problémákkal a diagnózist követően.

A Longitudinal Outcomes in Youth With Type 2 Diabetes (TODAY-2) elnevezésű tanulmány több mint 500 résztvevője közül öten a diagnózist követően eltelt 7,5 évben különböző, de főként a cukorbetegségükkel összefüggésben levő okokból el is hunytak.

A fiataloknál is súlyos szövődmények alakultak ki.
A fiataloknál is súlyos szövődmények alakultak ki.  Fotó: 123rf

Senki nem számított ennyi szövődményre

Dr. Alvin C. Powers, a Nashville-i Vanderbilt University Medical Center munkatársa szerint a kutatás eredményei rendkívül nyugtalanítóak, mivel senki nem számított arra, hogy a cukorbetegség viszonylag rövid idejű fennállása is ennyi szem-, szív-, ideg-, vesekárosodást, valamint terhességi szövődményt képes okozni. Ez ugyanis a fiatalok következő 10-15 évében várható egészségügyi kilátásokra is komoly hatással van.

Az öt haláleset oka miokardiális infarktus, veseelégtelenség, szepszis, operáció utáni szívroham, valamint drogtúladagolás volt. Az eredmények nyilvánosságra hozatala előtti héten azonban a tanulmány egyik, mindössze 26 éves résztvevőjének tripla bypass-műtétre volt szüksége. Ezek az adatok tehát nagyon aggasztó trendet mutatnak, hiszen ezeknek a fiataloknak most kellene életük legproduktívabb szakaszát élniük. Épp ezért kutatásokra van szükség annak meghatározásához, mennyiben tér el a fiatalok 2-es típusú cukorbetegsége a felnőttekétől.

A TODAY-2 vizsgálatban 699, 10-17 éves fiatal vett részt (átlagos koruk 14 év volt), akiket 2004 és 2011 között, 5 egészségügyi központban, újonnan diagnosztizáltak 2-.es típusú cukorbetegséggel. A követési idő alatt 19 betegnél 38 igazolt szív- és érrendszeri esemény fordult elő: aritmia, miokardiális infarktus, szívelégtelenség, bal kamrai rendellenesség, mélyvénás trombózis, érrendszeri probléma, stroke, vagy ischémiás stroke.

A terhességi komplikációknak ez a rendkívül magas aránya szintén aggasztó képet mutat.
A terhességi komplikációknak ez a rendkívül magas aránya szintén aggasztó képet mutat.  Fotó: 123rf

Terhességi komplikációk

A 350 résztvevő nő körében 236 terhesség fordult elő, ezek 11,9 százaléka vetéléssel végződött (az átlag népességben ennek aránya 10-15 százalék), a babák 3,8 százaléka halva született (az átlagos népességben ez az arány 0,4 százalék), és 23,7 százalékuk lett koraszülött (az átlagos népességben a koraszülések aránya 6,9 - 9,9 százalék).

Furcsa jel!

Tudta, hogy az éjszakai horkolás, légzéskimaradás cukorbetegség tünete is lehet?

A babák súlya szintén nagyobb szóródást mutat. 15,9 százalékuk kis súllyal született (az átlagos arány 8,3 százalék), míg 18,9 százalékuk 4000 g feletti súllyal - ennek átlagos előfordulási aránya 8,2 százalék. A babák 28,7 százalékánál fordult elő újszülöttkori hipoglikémia (átlagos arány 2,1 százalék), 14,9 százalékuknál légzési distressz lépett fel (átlagos aránya 7 százalék), míg 8,5 százalékuknak szívproblémái voltak (ennek átlagos előfordulási aránya 1 százalék). Az anyák 35,6 százaléka volt kórházban anyai komplikációk miatt, szemben az átlagos népesség 14 százalékos arányával. 18,1 százalékuknál fordult elő preeklampszia, és 37,5 százalékuknál terhességi magas vérnyomás. Dr. Zeitler szerint a terhességi komplikációknak ez a rendkívül magas aránya szintén aggasztó képet mutat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag