szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Évente félmillió európai idő előtt hal meg emiatt

A levegőszennyezettségi határértékek általános csökkentését javasolta egy nemzetközi tudóscsoport, miután ismét kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere-betegségek kialakulása között.

Egyre növekszik a száma azoknak a megfigyeléseknek, amelyek szerint a környezeti kockázati tényezők meghatározó jelentőségűek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából. Jól ismerjük a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az artériás magas vérnyomás, azelhízásés a dohányzás szerepét, míg a zaj és a levegőszennyezés szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő hatását gyakran nem veszik figyelembe. Ráadásul ez annak ellenére sem történik meg, hogy folyamatos és globális jelenlétük nyilvánvaló tény.

A légszennyezés csökkentésével 400-500 000 európai ember idő előtti halálát kerülhetnénk el
A légszennyezés csökkentésével 500 ezer európai idő előtti halálát kerülhetnénk el. Fotó: Getty Images

A legfrissebb adatok szerint a levegőszennyezés a világon évente kilencmillió halálesettel hozható összefüggésbe (a nagy része szív- és érrendszeri betegség miatt következik be), a várhatóélettartam-csökkenés szempontjából pedig vetekszik a dohányzás hatásával. A zajszennyezés káros egészségügyi hatása leginkább az egészségben eltöltött életévek csökkenésében mutatható ki, ez több mint százmillió, valamilyen betegséggel terhelt életévet eredményez évente. Ha a levegőszennyezést nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy a Föld lakosságának a 90 százaléka olyan környezetben él, amelynek a levegőszennyezése meghaladja a WHO által javasolt 10μg/m3 értéket.

"Az európai légszennyezési határérték PM 2,5 μg/m3, ami 2,5-szer magasabb a WHO által javasolt értékhez képest. A határértéknek a WHO által javasolt szintre való csökkentése legkönnyebben úgy érhető el, hogy kivezetjük a fosszilis tüzelőanyagok elégetését - ezzel 400-500 000 európai ember idő előtti halálát kerülhetnénk el. Éppen azért azonnal csökkentenünk kell a határértéket" - hívta fel a figyelmet Thomas Münzel kutató, aki úgy folytatta: "A környezeti stressztényezők (a zajszennyezés és a levegőszennyezés) közvetlenül hozzájárulnak olyan szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, mint a krónikus szívkoszorúér-betegség, a stroke, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, de neurológiai betegségekhez is köthetőek. Ezeket a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket az orvosok és a betegek maguktól nem tudják mérsékelni, csak a politikusok, mégpedig akkor, ha olyan zaj- és levegőszennyezési határértékeket írnak elő, amelyek betartásával megvédhetjük magunkat a környezeti stressztényezők káros hatásaitól."

Milyen lehetőségek vannak?

A kutatócsoport javasolt egy határérték-csökkentési folyamatot, amely megvéd minket a levegőszennyezés egészségügyi mellékhatásaitól. Ilyen lehet például az, hogy az aktív, egyéni levegőszennyezést csökkentsük otthoni légtisztító berendezésekkel, illetve alkalmazunk N95-ös szűrőképességű egyéni védőeszközöket. Az arcmaszkok nem hatékonyak a PM 2,5 szintű szennyezés kiszűrésében, ám az emberi viselkedés megváltoztatásával csökkenteni lehet a passzív kitettséget. 

Mellkasi fájdalom: nem mindig a szív okozza

Bár sokan rögtön szívbetegségre gondolnak, ha a mellkasban éreznek fájdalmat, vannak esetek, amikor egészen más szerv okozza az ijesztő tüneteket. Azt viszont nagyon fontos tisztázni, hogy a panaszok alapján diagnózist csak orvos állíthat fel. Részletek itt.

Ami a zajszennyezést illeti, a kutatócsoport szerint az a legjelentősebb mértékű közlekedési zajforrás, amit a 35 km/óránál gyorsabban haladó személygépkocsik és a 60 km/óránál gyorsabban haladó teherautók gumiabroncsa és az úttest súrlódása bocsájt ki. Éppen ezért, ha elektromos meghajtásra állítjuk át a közlekedést, az csak minimálisan fogja csökkenteni a közlekedési zajkibocsájtást. A közlekedésizaj-csökkentő általános eljárások között olyanok szerepelnek, mint a zajgátló falak a sűrűn lakott területeken, csendes útburkolat alkalmazása, valamint a sebességcsökkentés, különösen az éjszakai órákban. Mindemellett jelentős lehetőségek rejlenek az alacsony zajkibocsájtású gumiabroncsok kifejlesztésében és használatában. Mindezek az intézkedések külön-külön, elszigetelten csak viszonylag alacsony mértékű zajcsökkentést okoznak, ám ha kombináljuk őket a nagy forgalmú területeken, akkor viszont már igen jelentős hatást érhetnek el.

A repülőgépzajt csökkentő stratégiák jellemzően a lakott területeket elkerülő repülőútvonalak kijelöléséből állnak, valamint jellemző még az éjszakai repülési tilalom bevezetése és a folyamatos ereszkedéssel történő landolással kapcsolatos előírások bevezetése is (ilyenkor a repülőgépnek meredekebben kell megközelítenie a repülőteret, a gázkart alacsonyabb fokozatra kell kapcsolni, és kevesebbet lehet változtatni ereszkedés közben a gázkar állását - így kevesebb zajt fog kibocsájtani a gép). A vasúti zaj csökkentésének az általános stratégiái a következők: az öntöttvas fékbetétek kompozitanyaggal való helyettesítése, a vasúti sínek csiszolása és az éjszakai vasúti közlekedés megtiltása. Továbbá a zajszigetelő ablakok és a hálószoba csendes irányba való tájolása is csökkentheti a zajterhelést.


Thomas Münzel a jövőre nézve azt feltételezi, hogy ha "elismerjük a zaj- és levegőszennyezést egészségkárosító kockázati tényezőnek, és ezt a hagyományos orvosi ajánlásokba is felvesszük, az arra ösztönözheti a törvényhozást, hogy csökkentse a határértékeket, és így jelentősen javulni fog a szív- és érrendszeri egészségünk."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag