szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

A stroke két veszélyes következménye

Gyakran tapasztalnak akár hónapokig is alvászavarokat, akik stroke-on vagy átmeneti iszkémiás rohamon (TIA) estek át. Mindez ráadásul fokozza egy újabb stroke kialakulásának kockázatát is - derült ki egy új kutatásból.

A stroke túlélői körében gyakrabban jelentkeznek különféle alvási rendellenességek, így például álmatlanság, nehézlégzés elalváskor vagy nyugtalanláb-szindróma - mutat rá egy, az Amerikai Szív Társaság (AHA) Stroke című folyóiratában publikált tanulmány. A kutatók megfigyelték, hogy alvási rendellenességek leggyakrabban az idősebb korban stroke-ot kapó nők, dohányosok és egyéb betegségekkel élők körében fordulnak elő.

"Ha valaki rosszul alszik, annak következtében általában valamilyen kognitív probléma is kialakul, például koncentrációs nehézség vagy gyenge munkamemória" - mondta el Hsiao-Yean Chiu, a Taipei Orvostudományi Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője. Mivel sok agyi és szívrendellenesség összefügg a rossz alvással, ezért kezelőorvosaiknak érdemes alvásvizsgálatot végeztetniük a stroke-ot túlélő betegeken, és minden felmerülő rendellenességet azonnal kezelniük kell.

Kritikus jelentősége van az alvásnak a szív- és az agyműködés számára.
Kritikus jelentősége van az alvásnak a szív- és az agyműködés számára. Fotó: Getty Images

Az alvási rendellenességek -különösen az alvási apnoé - a stroke ismert kockázati tényezői. Mivel a túlélők körében gyakran fordul elő valamilyen alvási rendellenesség, az Amerikai Szív Társaság az alvási problémák kivizsgálását javasolja, hogy el lehessen kerülni egy jövőbeli stroke-ot vagy TIA-t. Az elemzésben 185 olyan korábbi tanulmányt vizsgáltak át, amelyben stroke-túlélők alvási rendellenességeivel foglalkoztak. Összesen 64 ezer olyan beteget azonosítottak, akik alvási apnoéval, álmatlansággal vagy nyugtalanláb-szindrómával küzdöttek. Arra az eredményre jutottak, hogy azok körében, akik túléltek egy stroke-ot vagy TIA-t, lényegesen magasabb ezeknek az alvási rendellenességeknek az előfordulása, mint általában az egészséges emberek körében.

A kutatás is kiemeli, milyen sokféle alvási rendellenesség függhet össze a szív- és érrendszeri betegségekkel, az agyi rendellenességekkel és más egészségügyi problémákkal - fogalmazott Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alvási és egészségkutatási programjának igazgatója. Grandner nem vett részt a kutatásban, viszont társszerzője az Amerikai Szív Társaság azalvásegészségügyi hátteréről szóló tudományos állásfoglalásának.

A strokebetegek 12 százaléka először átmeneti iszkémiás rohamot él át. Ezt ministroke-nak vagy figyelmeztető stroke-nak is nevezik. A betegségnek csak átmeneti tünetei vannak, például gyengeség, elmosódó beszéd és szédülés, és ezek a panaszok 24 órán belül elmúlnak.

"Fontos, hogy tudomásul vegyük: az alvás szervezetünk működésének alapvető része, ugyanúgy, mint a légzés és az étkezés. Nem opcionális. Szüksége van rá a szervezetünknek ahhoz, hogy működni tudjon, és ezért áll kapcsolatban annyiféle szervrendszerrel. Kritikus jelentősége van az alvásnak a szív- és az agyműködésre nézve" - hangsúlyozta a szakember. A kutatás egyértelművé teszi, hogy az alvást hozzá kell tenni ahhoz a listához, amelynek paraméterei alapján meg lehet állapítani a szív- és érrendszer egészségi állapotát. Jelenleg az AHA a szív- és érrendszer egészségét az Élet hetese névre keresztelt szempontrendszerrel méri. Ide tartozik a dohányzás, testsúly, étrend, fizikai aktivitás, koleszterinszint, vérnyomás ésvércukorszintnyomon követése. Az alvási rendellenességektől azonban gyakran eltekintenek.


"Az alvási problémákkal még mindig nem foglalkoznak eleget a kardiológiai kezelések során" -mondta Michael Grandner. "Az alvási apnoéra egyre több figyelem irányul, de az álmatlanságra és a többi alvási rendellenességre sokkal kevesebb. Ebben a kutatásban nemcsak a légzéssel kapcsolatos alvási rendellenességekkel - mint például az alvási apnoéval - foglalkoztak, hanem a többi alvási problémával is, amelyek gyakran elkerülik a kardiológusok figyelmét.

A kutatót különösen meglepte, hogy milyen gyakori az álmatlanság a stroke-ból felépülő emberek körében. Az elemzésből kiderült ugyanis, hogy a stroke-ot vagy TIA-t túlélő emberek csaknem 41 százalékánál jelentkezik álmatlanság. Az előfordulási arány idővel enyhén csökken, de mintegy harmaduknál három hónapnál is tovább maradnak fenn a panaszok. Grandner szerint az álmatlanságot általában mentális betegségként kezelik, ha egyáltalán észreveszik az orvosok. "Ezen általában átsiklanak, vagy rá sem kérdeznek. Panaszkodásnak értékeljük, vagy valami olyasminek, ami nem komoly, hanem csak egyszerűen túl kell lenni rajta. Ezek a kutatási eredmények viszont egyértelművé teszik, hogy a stoketúlélők körében igenis komoly ez a probléma, és nem szabad mellőzni."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag