+10° - +26°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

A zene gyógyíthatja a szívet is

Évszázadok óta ismert, hogy a zene hat ránk, és nem csupán a lelkünkre, hanem azon keresztül a fizikai állapotunkra is. Megváltoztathatja a szívritmust, a vérnyomást, ezáltal a szívműködésre is hatással van. De hogyan?

Az aggodalom növeli a szívbetegségek kockázatát is - részletek itt.

A XX. században rengeteg időt fordítottak annak bizonyítására, hogy a zene terápiás eszköz is lehet, azóta pedig a fájdalomcsillapításban, a pszichológiában/pszichiátriában és a kardiológiában is megjelent, mint kiegészítő terápiás lehetőség. Egy jól dokumentált vizsgálatban például a Yale New-Haven Hospital kardiológiai osztályán véletlenszerűen kiválasztott betegek egy csoportja meditatív, a szívfrekvenciánál lassabb tempójú zenét hallgatott, a másik csoport tagjai emellett 20 perces reiki kezelést is kaptak, míg a harmadik csoport (kontrollcsoportként) tagjai ez idő alatt semmit sem csináltnak, csak feküdtek.

Vizsgálták közben a hangulatváltozást, a szívfrekvencia változását, illetve maguk a betegek is osztályozták a saját pszichés állapotukat. A vizsgálatból az derült ki, hogy a reiki kezelés és a zenével kombinált kezelés az egyébként pozitív állapotot még inkább javította, illetve, ha valakinél negatív érzések voltak, akkor azok enyhültek. Javult a szívfrekvencia is, annyira, mintha az illető béta-blokkolót kapott volna. 

A zene gyógyíthatja a szívet is.
A zene gyógyíthatja a szívet is. Fotó: Getty Images

A Harvard Medical School Health Publication sorozatában olvasható az az összefoglaló, amely a Massachusets General Hospitalban végzett kutatásról szól: súlyos állapotuk miatt ágynyugalomra ítélt szívbetegek hallgattak fél órán át zenét. A mérések szerint lassult a szívfrekvenciájuk, csökkent a vérnyomásuk és kevesebb feszültséget éreztek, mint a zenét nem hallgató kontroll csoport tagjai.

Hasonló vizsgálat volt az Abbott Northwestern Hospitalban (Minneapolis), ahol a szívsebészeten a páciensek szívműtét után lágy zenét hallgattak. Az eredmények szerint nyugodtabbak voltak és ritkábban éreztek fájdalmat, mint a csöndes szobában fekvő kontrollcsoport. Hongkongban egy egy hónapos vizsgálatot tartottak, ahol mindennap 25 percig hallgattak relaxáló zenét a kutatás résztvevői, és az eredmények szerint a szisztolésvérnyomás-átlag 12 Hgmm értékkel, a diasztolés 5 Hgmm értékkel csökkent. 

Nem most találták ki!

Saul király lelki szenvedéseit állítólag Dávid hárfajátéka csillapította, az amerikai indiánok vagy az afrikai törzsek pedig a gyógyító rituálékban használták az éneklést.

Szívroham utáni napi 30 perc zenehallgatással is végeztek kutatást: az eredmények szerint ez jelentősen csökkenti a további szívbetegségek kockázatát. A kutatásba 350.000 embert vontak be, akiknek szívrohamuk és infarktus utáni anginájuk is volt, ami a szívrohamot követő mellkasi fájdalom. Ezeknek a személyeknek a fele a hagyományos kezelést kapta, míg a másik fele a hagyományos terápia mellett napi 30 perces zeneterápiát is kapott. A zeneterápiát személyre szabták. A kutatók először 30 perces zenei klipeket játszottak le a betegeknek, hogy a pupillájuk tágulásának mértékéből megállapítsák, mennyire nyugtatta meg őket az éppen lejátszott zenei részlet. Miután meghatározták, melyik zene volt a legmegnyugtatóbb, a kutatók a betegekkel együttműködve kiválasztották a legkellemesebb tempót és hangzást. 

A kutatócsoport ezután megkérte a zeneterápiában részt vevő betegeket, hogy napi 30 percig hallgassák a kiválasztott zenéket. Bármikor hallgathatták, amikor éppen jólesett, lehetőleg csukott szemmel, nyugodt környezetben. Ez a kísérleti folyamat 7 évig tartott, és a zeneterápiás csoportok naplót vezettek a tapasztalataikról. Minden résztvevő jelentkezett kontrollvizsgálaton az első évben háromhavonta, majd a fennmaradó hat évben évente egyszer.


A hét év letelte után a kutatók azt vették észre, hogy a zeneterápiás személyek, akik a hagyományos kezeléseket is megkapták, egyértelműen kisebb valószínűséggel szorongtak, kevésbé féltek az újabb fájdalmaktól, mint azok, akik csak a hagyományos terápiában részesültek. A zeneterápiás csoport tagjai ritkábban szorongtak és kevesebbszer volt anginás fájdalmuk, mint a hagyományosan kezelt csoport tagjainak. Továbbá a kutatók arra jutottak, hogy azoknál a személyeknél, akik zeneterápiát is kaptak, jelentősen kisebb valószínűséggel alakultak ki más szívbetegségek. Ebben a csoportban 18 százalékkal kevesebb volt a szívelégtelenség, 20 százalékkal ritkábban volt szükség szívkoszorúér bypass graft műtétre és 16 százalékkal alacsonyabb volt a kardiológiai okból bekövetkező halálozás.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag