+16° - +34°
Nincs front

A szkizofrénia tünetei

Huták Judit

Dr. Sümegi András

Ahhoz, hogy a beteg minél hamarabb megkaphassa a számára optimális kezelést, tisztában kell lennünk a szkizofrénia fő tüneteivel. Azt azonban tudnunk kell, hogy a tünetek nagyon különbözően, eltérő kombinációban jelenhetnek meg.

Mivel a szkizofrénia igen összetett betegség, a tünetei is igen különbözőek lehetnek, egyénenként és a betegség egyes fázisaiban eltérhetnek. A tüneteket általában három nagy csoportra osztják: a pozitív, negatív és a kognitív tünetekre. Ezeket egyrészt a normális pszichés működéshez képest osztották be: a pozitív tünetek azok lettek, ahol a működésben többletet találtak (például hallucináció, érzékcsalódás), a meglévő normális pszichés működések hiányát pedig a negatív tünetek kifejezéssel illették (például érzelmi üresség, gondolatok elakadása. A kognitív tünetek pedig az agy tanulási, megismerési, figyelmi vagy előhívási funkcióira vonatkoznak. A pozitív tünetek általában a laikusok számára láthatóak, észrevehetőek, a negatívak azonban nem, emiatt veszélyesebbek is lehetnek.

A pozitív tünetek közé tartozó érzékcsalódások, hallucinációk olyan észlelések, melyeknek nincs külső forrása, és a betegen kívül mások nem észlelik ezeket. A beteg valóságosnak gondol olyan ingereket - elsősorban hangokat - melyeknek nincs valós fizikális oka. A hangok, párbeszédek gyakran róla szólnak, kommentálhatják a döntéseit, cselekedeteit, vagy zörejek, morgások, suttogások formájában jelentkezhetnek. A hallucinációk a hallás, látás, tapintás, szaglás, ízérzékelés területéről is származhatnak.
Gondolkodási zavarok alatt azt értjük, hogy a beteg gondolkodása eltér a normális sémától és logikától. Legtöbbször azt hallhatjuk a betegtől, hogy megfigyelik vagy üldözik; gondolatait idegen, különös erők befolyásolják. A külső szemlélő azt veszi észre, hogy a beteg gondolatai nem követik egymást folyamatosan, "elveszti a fonalat", ugrások, kihagyások észlelhetők, beszéde logikátlan, töredékes, mondat- és szókihagyások, összeolvadt szavak, szokatlan szerkezetek jelennek meg. A legjellemzőbb pedig ezen gondolatok bizarr, a valóságtól elrugaszkodott mivolta. Gondolat-felhangosodásnak nevezik, amikor a beteg úgy érzi, legbelsőbb gondolatait mások is meghallhatják, máskor saját gondolatait véli meghallani tőle független forrásból, mintha ellopták volna őket (gondolatelvonás).

Az érzelmekben, a hangulati életben is komoly változások következhetnek be: a beteg érzelmi élete feltűnő és erős változásokon megy keresztül, ráadásul az érzelmek igen gyorsan és a legszélesebb skálán változhatnak. Az ingadozások nem mutatnak összefüggést az adott helyzettel és gyakran még a beszéd pillanatnyi tartalmának sem felelnek meg. Felfokozott, kirobbanó lelkiállapot éppúgy jellemző lehet, mint a korábban nem tapasztalt közönyösség, érdektelenség, lehangolt, depresszív hangulat. A betegség progressziójával, az akut rohamok lecsengésével a beteg elszegényedett érzelemvilágú állapotba kerülhet, amit szociális kapcsolatai is megsínylenek. Önmaga új arca, a hallucinációk és kényszerképzetek gyakran félelembe kergetik a beteget. Elhúzódása a külvilágból abból is adódik, hogy a beteg tart az őt befolyásoló erőktől, a gondolatelvonástól, bizalmatlan lesz.
Megváltozik a beteg figyelme is: hamar elkalandozik, nehezen tartható fenn, az egész helyett csak bizonyos részletekre irányul. Képtelen különbséget tenni lényeges és lényegtelen között. A veszélyes negatív tünetek esetében a betegség következtében lassan, fokozatosan és kezelés hiányában sajnos visszafordíthatatlanul elvesznek azok a funkciók, melyek a hétköznapjaink szempontjából talán a legfontosabbak. Negatív tünetek az érzelmi elsivárosodás, a tetterő, ambíció, kezdeményezőkészség, az érdeklődés lankadása, majd megszűnése, a közönyösség. A betegnek nincsenek ötletei, tervei, passzív és magába forduló - ez gyakran a mindennapi feladatok elvégzését is befolyásolja. Beszéde lassú, színtelen, arcjátéka szegényes, tekintete közönyös, mozgása darabos. Súlyos, extrém esetben teljesen izolálódhat a környezetétől.

Kognitív tünetekként azokat tartják számon, amikor az érintett páciensnél tanulási, fegyelmi, koncentrálási, gondolkodásbeli és asszociációs problémák jelentkeznek. A beteg figyelme gyakran elkalandozik, kihagy, felborul a lényeges és lényegtelen dolgoknak szentelt figyelem normális aránya. A gondolkodás szétesését (inkoherenciáját) a már említett beszédben észlelhető zavarok is jól mutatják.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag