+10° - +26°
Nincs front

Fizikai fájdalmat okoz az anyagi bizonytalanság

Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy a pénzügyi kilátásaik bizonytalanok, több fizikai fájdalmat tapasztalnak, mint azok, akik anyagi biztonságban tudják magukat.

Az amerikai pszichológiatudományi társaság folyóirata, a Psychological Science közölte azokat a kutatási eredményeket, amelyek bemutatják, hogy mi vezethet (legalábbis részben) olyan érzéshez, hogy az ember elveszíti az élete feletti uralmat.
"Hat tanulmány is megállapította, hogy a gazdasági bizonytalanság fizikai fájdalmat okoz, csökkenti a fájdalommal szembeni toleranciát, és előrevetíti a fájdalomcsillapítók túlzott fogyasztását" - magyarázta Eileen Chou, a University of Virginia kutatásvezetője.

Chou és kollégái Bidhan Parmar (University of Virginia) és Adam Galinsky (Columbia University) két együtt előforduló trendet figyelt meg: a növekvő gazdasági bizonytalanságét és a testi fájdalom miatt növekvő panaszokét.

Az egészségünkre is hatással van, ha szegénynek érezzük magunkat

A szegénységnek számos negatív egészségügyi következménye lehet, ezt jól tudjuk. Egy új, nemzetközi kutatásból most az is kiderült, hogy aki szegénynek érzi magát, több egészségügyi problémával kell, hogy szembenézzen. Kattintson!

A kutatók feltételezik, hogy ezek a tendenciák valóban összekapcsolódnak. A gazdasági bizonytalanság olyan érzést gerjeszt, hogy az egyének elveszítik a kontrollt az életük irányítása felett, ami aktiválja a szorongás, a félelem és a stressz pszichés folyamatait. Ezekről pedig már kimutatták, hogy ugyanazokat az idegi mechanizmusokat használják, mint amelyek a fájdalom mögött vannak.

A kezdeti eredmények alátámasztották e feltételezett kapcsolatot. Az adatok egy 2008-ban vizsgált nagylétszámú (33 720 fős) változatos fogyasztói panelből származtak. Kiderült, hogy azokban a háztartásokban, ahol a felnőttek munkanélküliek voltak, 20 százalékkal több fájdalomcsillapító fogyott, azokhoz képest, amelyekben legalább egy felnőtt dolgozott. Egy 187 résztvevős online tanulmány pedig kimutatta, hogy a gazdasági bizonytalanság két formája - a saját munkanélküliség és az állami szintű bizonytalanság - korrelált a résztvevők által tapasztalt fájdalommal, amelyet egy 4 fokú fájdalomskálán mértek.

Az anyagi bizonytalanság fizikai fájdalmat okozhat

Az anyagi bizonytalanság fizikai fájdalmat okozhat

Egy másik online tanulmány résztvevői egy olyan időszakra emlékeztek vissza, amikor anyagi instabilitásban éltek, s majdnem kétszer annyi fizikai fájdalomról számoltak be, mint azok a résztvevők, akik egy gazdaságilag stabil időszakra tekintettek vissza. Ez az eredmény azok után is megmaradt, hogy a kutatók egyéb tényezőket - például az életkort, a foglalkoztatási helyzetet, és a negatív érzelmeket - is figyelembe vettek.

Egy laboratóriumi kutatás feltárta, hogy a gazdasági bizonytalanság összefügghet a fájdalom tolerálásának fokával. Hallgatókat arra kértek, hogy képzeljék bele magukat egy bizonytalan munkaerőpiaci helyzetbe. Ennek hatására csökkent a fájdalomtűrési képességük, amit úgy mértek, hogy meddig tudták kényelmesen egy vödör jeges vízben tartani a kezüket. Azoknál a hallgatóknál, akiket arra kértek, hogy stabil munkaerőpiacot képzeljenek el, nem mutatott változást a fájdalomtűrés.

A társadalmi jelenségek, a pszichológiai folyamatok és a fizikai tapasztalatok kapcsolatának megvilágítása fontos betekintést enged az összefüggésekbe a kutatók és a döntéshozók számára egyaránt. A kutatók szerint ugyanis azáltal, hogy a fizikai fájdalom a gazdasági bizonytalanságban és az érintett személy élete feletti uralom elvesztésének érzésében gyökerezik, a jelenlegi eredmények reményt adnak rá, hogy röviden megszakíthatók legyenek az anyagi bizonytalanságból kiinduló lefelé tartó spirálok, illetve a jól lét és fájdalommentesség tapasztalatával megerősített új, pozitív ciklusok indulhassanak el.

Forrás: News Medical

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag