+10° - +25°
Nincs front

Pszichopaták és szociopaták: mi a különbség?

HáziPatika

A pszichopata és a szociopata szavakat viszonylag sokan használják, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van a jelentésükkel. Orvosilag ezek nem számítanak diagnózisnak, gyűjtőnéven antiszociális személyiségzavarnak hívják őket.

A legtöbb szakértő szerint a pszichopatáknak és a szociopatáknak több közös jellemvonása is van. Például az, hogy nem vagy nehezen érzékelik a jó és a rossz közötti különbséget, illetve nehezen érzik át és értelmezik mások érzéseit. Ugyanakkor különbségek is vannak közöttük.

Lelkiismeret

A pszichopaták és a szociopaták között az egyik leglényegesebb különbség, hogy van-e lelkiismeretük, tehát megszólal-e bennük az a bizonyos belső hang, amikor valami rosszat tesznek. A pszcichopatának nincs lelkiismerete. Ha hazudik - például azért, hogy kicsalja valaki pénzét -, nincs benne morális gát. Nem érez lelkifurdalást sem - még akkor sem, ha úgy tesz. Általában megfigyeli, hogy mások hogyan viselkednek bizonyos helyzetekben, és őket utánozza, hogy elkerülje a lelepleződést. A szociopatának ezzel ellentétben van lelkiismerete, ám ez igen gyenge. Valószínűleg tudja, hogy más pénzét elvenni rossz dolog, és érez némi megbánást, bűntudatot, de ez nem gátolja meg abban, hogy megtegye.

pszichopata, szociopata, mentális betegségek, pszichiátriai betegségek,
A pszcichopatának nincs lelkiismerete. Fotó: iStock

Empátia

A pszichopata és a szociopata is híján van az empátiának, nem tudják magukat mások helyébe képzelni vagy megérteni embertársaik érzéseit. Ugyanakkor a pszichopatában kevesebb a sajnálat mások felé (gyakorlatilag nincsen) - aki ilyen személyiség, az kizárólag úgy tekint másokra, mint eszközökre, amelyeket bevethet saját céljainak eléréséhez.

Átgondoltság

A könyvekben, filmekben a pszichopaták és a szociopaták általában erőszakosak, emberkínzók, gyilkosok, de a való életben - bár tényleg lehetnek erőszakosak - általában nem ez a jellemző. Az igaz, hogy manipulatívak és nem törődnek a következményekkel - csak az a fontos, hogy megkapják, amit akarnak -, de gyilkossá csak a legrosszabb esetben válnak. Olvassa el korábbi cikkünket!

A pszichopatát nem egyszerű leleplezni. Általában intelligens, sármos, elbűvölő és remekül színleli az érzéseket. De bármennyire is úgy tesz, mintha érdekelnénk, valójában ez a legkevésbé sem igaz. Remek színész, akinek a fő célja az, hogy manipuláljon és felhasználjon másokat a saját céljai eléréséhez. Hidegvérrel és számítóan előre megtervezi a lépéseit. Szükség esetén az agressziótól sem riad vissza, és semmilyen határt nem fél áthágni.

A szociopata ennél forrófejűbb. Hirtelen elhatározásból cselekszik, anélkül, hogy átgondolná, a tettei milyen hatással lesznek másokra. Nyilvánvalóvá teszi, hogy saját magán kívül senki és semmi nem érdekli. Gyakran okol vagy hibáztat másokat a saját viselkedéséért.


Az agyuk is más

Kutatások szerint a pszichopata agya más, mint a többi emberé - fizikai értelemben is. Ezek a különbségek az alapvető testi funkciókra is hatással lehetnek. Például a legtöbb ember automatikusan ideges lesz a vér vagy azagressziólátványától, a szív felgyorsul, a tenyér pedig izzadni kezd. A pszichopata viszont ezzel ellentétesen reagál - őt az ilyen képek látványa megnyugtatja. Emiatt lehet az, hogy nincs benne félelemérzet, és gondolkodás nélkül sodor veszélybe másokat is. Egyáltalán nem fél a tette következményeitől.

Forrás: webmd.com

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Megerősítést szeretnék kérni Öntől, hogy a párom szociopata-e? Pár dolgot felsorolnék, ezekből talán tudnak válaszolni a kérdésemre. - Mikor rajtakaptam, hogy más lányoknak írogat úgy, hogy sajnáltatja magát, letagadta, pedig egyértelmű volt, és még rám fogta, hogy miattam van, mert nem tettem semmit, hogy rajongjon értem. - Mikor előbb elaludtam, direkt felkeltett többször is, és rá 5 perce ő nyugodtan aludt már. Ez többször is előfordult, hiába kértem, hogy ne tegye... - Élcelődött rajtam, mert szerinte az vicces, észre sem véve, hogy ezzel bánt. - Ha nekem volt problémám, ő ezt nem tudta kezelni, ideges lett, felháborodott, és röviden lezárta a beszélgetést. - Sajnáltatta magát, ha valamit el akart érni. - Folyamatosan magát dicsérgette, engem próbált ostobának beállítani. - Mások előtt bűbájos, illemtudó. - Ha valami nem érdekli, egyszerűen nem figyel az emberre, telefonját nyomkodja. - Felépíti az életét, aztán lerombolja, majd megint felépíti és megint lerombolja. - Hosszútávú tervei nincsenek - Sportokban keresi a fokozott veszélyhelyzeteket, rosszullétig képes sportolni. - Otthon bezárva érzi magát. - Irracionális elképzelései vannak, mindig mást szeretne. - Csekkeket nem adja fel, csak mikor már felszólítást kap, tilos helyeken parkol, nem fizet parkolót. - Alkoholban nem ismer mértéket. - Szexben inaktív, passzív, érzelemmentes. - Amikor visszasírta magát, csak addig tartott, amíg azt nem hitte, hogy biztonságban van. - Szüleit, testvérét is hátráltatónak tartja, pedig segítőkészek. Kihasználja őket is. Ellenben távolabbi emberekkel bűbájos, nyájas, és még sorolhatnám. Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Katalin! Távdiagnózist nem szoktunk kiadni. Amit leírt, az roppant megterhelő és kellemetlen lehet az Ön számára, párja kimeríti a tisztességtelen, felelősséghárító viselkedés kritériumait. Nagyon megértem, hogy ettől Ön szenved,...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag