+18° - +38°
Nincs front

Péniszirigység: mi maradt belőle?

A mai napig a pszichológiai tananyag részét képezi Sigmund Freud elmélete a péniszirigységről, de ennek érvényessége kezdettől fogva viták kereszttüzében állt. Mára azonban a péniszirigység könnyen lehet, hogy sokkal távolabbra mutat, mint amire eredetileg Freud gondolhatott.

Sigmund Freud (aki a napokban lett volna 160 éves) a pszichoszexuális fejlődésről és a tudatalattiról alkotott nézeteivel forradalmasította a pszichiátriát, ám néhány elméletét, például a péniszirigységről szólót azóta is támadják. A teória szerint az irigység a nőknél alakul ki, méghozzá már kislány korukban. A gyermekek 4-6 évesen a fallikus korszakukat élik, amikor rádöbbennek, hogy nekik valami hiányzik, ami a kisfiúknak láthatóan megvan.

A gyermekkori hangulatváltozásoktól kezdve a nemi identitászavarig sok betegség érvényességének elfogadásáról vitáznak a tudósok. Tekintse meg összeállításunkat!

Az osztrák tudós szerint a nők egyúttal fiatal korukban realizálják, hogy a férfiak, nemi szervük által jóval nagyobb szexuális élvezethez jutnak. Ez az irigység a nők életét végigkíséri, és az apák iránti imádatban, illetve a fiú gyermek szülésében manifesztálódik, hiszen ez utóbbi a legközelebbi állapot, amikor egy nő magáénak érezhet egy péniszt.

A péniszirigység modern kori érvényességét folyamatosan megkérdőjelezik. Az eredeti feltevés - miszerint a férfi nemi szerv hiánya kitermeli a férfias megjelenés és kiállás utáni vágyakozást - mára jóval inkább egy mentális egészségügyi probléma leírásának felel meg.

Vanessa H. Lopez New York-i pszichológus szerint idejétmúlt a freudi elmélet eredeti feltevése. De úgy véli, hogy a péniszirigységnek ma egy szimbolikus aspektusa éli virágkorát. A nők inkább azt irigylik, ami a férfit sikeressé teszi, hatalomra és a társadalmi státuszra vágynak. Férfiasabban öltöznek, dominánsan viselkednek a céljuk elérésének érdekében.

Sok nőnek ezért az egykor teljesen maszkulinnak számító karrierépítés és szakmai elismerés az egyik legfőbb célja. A péniszirigység tehát átvitt értelemben, metaforaként jelenik meg, és a korábban kifejezetten férfias személyiségjegyek státuszszimbólumainak hajszolásában teljesedik ki.

Sok nőnek ezért az egykor teljesen maszkulinnak számító karrierépítés és szakmai elismerés az egyik legfőbb célja

Sok nőnek ezért az egykor teljesen maszkulinnak számító karrierépítés és szakmai elismerés az egyik legfőbb célja

A péniszirigység fogalma azonban összességében mára jelentős mértékben kikopott a köztudatból, de a pszichológiai gyakorlatból is. Ha valaki azzal fordulna szakemberhez, hogy segítségre van szüksége a rajta elhatalmasodó péniszirigység miatt, talán nem is fogadnák, mert a jelentkezését valamiféle ugratásnak tartanák.

Ha valakitől azt kérjük, hogy mondjon egy híres, lélektannal foglalkozó szakembert, nagyon valószínű, hogy Sigmund Freudot említené. Freud azonban nemcsak az elnyomott szexualitással foglalkozott. Részletek!

Vanessa H. Lopez szerint egy gyermekkel előfordulhat, hogy megirigyli, más tulajdonságát, ahogy vágyik egy másik gyermek testmagasságára, s ennek az esztétikai vágynak lélektani gyökerei vannak. Egy lány érezheti, hogy a bátyjának előnyei vannak az életben, s ami megkülönbözteti őket az például a pénisz, s valamifajta irigység akár ki is alakulhat ehhez társulva.

Ugyanakkor miközben a férfiasságnak a pénisz egy általános indikátora, a péniszirigység egyáltalán nem szükséges a nemi identitással való elégedetlenség kifejezéséhez. Ezért érdemes óvatosan bánni a péniszirigység fogalmával, mert mindenki mást ért rajta, túl széles területet fed le. Így egy ilyen problémával megjelenő betegről nem állapítható meg azonnal, hogy valójában mi a baja, ehhez az orvosának többet kell megtudnia róla - véli Sarah Wells denveri klinikai szakember.

Ha a péniszirigység kérdését szélesebb összefüggésbe helyezzük, akkor egy komplex mentális probléma képe rajzolódhat ki. Az egyes szervekhez és azok megjelenéséhez kapcsolódó fixációk komoly mentális egészségi zavarokhoz vezethetnek.

A tudomány már feltárta, hogy egy magas ember nem eredendően jobb vagy rosszabb egy alacsonynál, ahogy nincs valódi különbség a nők között, akiknek nagyobb vagy éppen kisebb a mellük, és persze ugyan ez igaz a férfiakra is, akiknek nagyobb, illetve kisebb "férfiasságuk" fejlődött. Csakhogy az emberek mégis belehabarodnak ezekbe az ideákba, amelyekbe mentálisan bele is betegedhetnek.

Jól mutatja ezt, hogy vannak megszállottak, akik pontosan úgy akarnak kinézni, ahogy egyes hírességek, vagy az internetet bújják pénisznövelő megoldásokat keresve, képesek módosítani a testükön az ideáljaikat kergetve, s komoly pénzeket kifizetnek, hogy kezeltessék az őket feszítő érzelmi stresszt. Olyan érzelmi problémákról van szó, amelyek között fontos helyet foglal el a sebezhetőség és az alkalmatlanság érzése. Ezek olyan dolgok, amelyek egy idealizált férfival nem fordulhatnak elő. Ki tudja, hogy Freud valójában arra az irigységre gondolt-e, amely e szerepnek tökéletesen megfelelő emberek felé sugárzik?
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag