"Meg kell nyitni az elmegyógyintézeteket"

Sz. I. M. 

Részben a társadalom generálja a mentális problémákat, ezért a megoldásról is a közösségnek kell gondoskodnia. A pszichiátriai kezelésre szorulókat lehetőleg a családjuk, barátaik közé (vissza)integrálva, kisebb közösségekbe illeszkedve kell ellátni - hangzott el a konferencián, amelyet immár tizennegyedszer rendeztek meg Budapesten.

A London környékén élő színes bőrű lakosság körében az átlagosnál 2,5-szer gyakoribb a skizofrénia előfordulása - ha olyan környezetben élnek, ahol a szomszédság hasonló származású. Ám ha a szomszédság "fehérekből" áll, a színes bőrűek körében a skizofrénia négyszer gyakoribbá válik. Tehát a környezet felerősítheti a mentális problémákat - derült ki Harangozó Judit pszichiáter előadásából. A Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumának főorvosa a Dívány a Dunán című konferencián beszélt, amelyet a nizzai Jean-Yves Feberey pszichiáter és a francia Association Piotr Tchaadaev szervez a budapesti Francia Intézet és az Olasz Kulturális Intézet támogatásával.

A konferencián egyértelművé vált, hogy a társadalom hat olyan mentális problémákra is, amelyekről sokan nem gondolnák, hogy szociális összetevői lehetnek. (Persze, nem kizárólagos hatásról van szó.) Ezért a felszólalók egy része a problémák megoldását is részben a közösség segítségével képzeli el.

A családban vagy kisebb közösségekben kellene a mentális problémákat kezelni
Családban vagy kisebb közösségekben kellene a mentális problémákat kezelni

Pszicho-Disneyland?

Az idei rendezvényen a legnagyobb érdeklődést egy szlovén professzor keltette, aki egyfajta "Pszicho-Disneylandről" beszélt. Vito Flakert, a Ljubljanai Egyetem tanárát, társadalomtudóst és pszichológust a konferencia után kérdeztük koncepciójáról. Pszicho-Disneyland alatt azt érti, hogy a pszichológusok és pszichiáterek mesterséges környezetbe helyezik pácienseiket. Így nem az adott személy speciális problémáit oldják meg, hanem újakat kreálnak. Teljesen művi környezetben, egyfajta Disneylandben találják magukat a páciensek, ami éppen az addiktológiai eseteknél különösen súlyos probléma. Fontos tehát, hogy a mentális problémákkal küszködők ne egy kevéssé racionális pszichológiai utópiában érezzék magukat.

Flaker gondolatait - bár a szlovén kutatónak nem volt tudomása a gödi esetről - a legutóbbi hetek magyarországi fejleményei, a gödi speciális otthonról kialakult viták is aktuálissá teszik. 

Közösségi megoldás kell a közösség által keltett problémákra

Flaker hangsúlyozta, hogy a mentális problémák kezelésében a közösségnek egyre nagyobb szerepet kell játszania, hiszen részben a közösség által is kreált problémákról van szó.

A professzor az olasz Franco Basaglia alapján az úgynevezett dezinstitucionalista iskolát követi, azaz a "totális intézmények" közé sorolt zárt elmegyógyintézetek (amelyek a napi tevékenységeket "totálisan" szabályozzák) felszámolását javasolja. Szerinte lehetőleg családban vagy kisebb közösségekben kell a mentális problémákat kezelni.

Flaker szerint a "totális" elmegyógyintézetek megszüntetésével, az intézmények megnyitásával - ahogy Basaglia városában, Triesztben tapasztalták évtizedekkel ezelőtt - csökkent az erőszak, a halálesetek és az öngyilkosságok száma. A mentális problémákkal küszködők egyébként sem követnek el több bűncselekményt a statisztikák szerint, mint az átlagnépesség, viszont 6-9-szer gyakrabban válnak áldozattá. Ezért fontos az állandó felügyelet vagy akár az elektronikus eszközökkel való ellenőrzés, véli a professzor.

Franco Basaglia

Ő volt a 20. század egyik legtekintélyesebb olasz pszichiátere, akinek hatására Olaszországban megszületett az úgynevezett "180-as törvény", amely 1978-ban megszüntette a betegek fogva tartását és a zárt pszichiátriai intézeteket. Basaglia két év múlva, 56 évesen hunyt el.

A mentális problémákkal küszködőket Flaker szerint nem szabad embertelenül, "tárgyként", kezelni, és gondoskodni kell arról, hogy szükségleteiknek megfelelő ellátást kapjanak. A szükségletek jelentősen eltérnek: van, akinek lakás kell, másoknak fedél és kezelés is, megint másoknak csak gondoskodás. Például egy ember, aki segít elintézni ügyes-bajos dolgaikat. A személyes igények alapján kell átszervezni a szociális és egészségügyi ellátórendszert: Szlovéniában ez a folyamat már a hatvanas évek végén elkezdődött, ám félúton megakadt. Így a rászorulók 40 százalékát látják el csak intézményen kívül.

Német példa a kényszergyógykezelés csökkentésére

A németországi Heidenheimi Klinikáról érkezett Martin Zinklerre (és a német egészségügyre is) hatottak az olasz Basaglia gondolatai. Zinkler elmondta, hogy náluk vannak ugyan fizikailag korlátozott - például ágyhoz kötözött - betegek a klinikán, hiszen állami intézményként rendőrség által beszállított páciensekkel is foglalkozniuk kell, ám igyekeznek a gyógyszeres kényszerkezelést csökkenteni.


Ennek következtében a németországi 2-8 százalékos arány helyett náluk 0,7 százalékra csökkent az ilyen esetek előfordulása. Előadása után lapunknak elmondta, hogy ez a 0,7 százalékos arány az erős nyugtatószerek alkalmazását jelenti elsősorban. Hozzátette, hogy ez a kényszerkezelésre vonatkozik, beleegyezés esetén ennél nagyobb arányban kapnak ilyen szereket a rászorulók.

Mindemellett ugyanúgy, ahogy Flaker, a pszichiáterként dolgozó Zinkler is hangsúlyozta (Basagliára hivatkozva), hogy amikor egy beteg megkérdezi az orvosát, hogy mikor mehet haza, akkor az orvosnak dialógust kell kezdeményeznie, amelyben partneri viszonyban vannak egymással, és a beteg nem a "beszélgetés tárgya", hanem az egyik "alanya".

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag