+18° - +38°
Nincs front

Freudot nemcsak a szexuális elfojtások érdekelték

Ha valakitől azt kérjük, hogy mondjon egy híres, lélektannal foglalkozó szakembert, nagyon valószínű, hogy Sigmund Freudot említené. Freud azonban nemcsak az elnyomott szexualitással foglalkozott.

Sigmund Freud 1856. május 6-án született a mai Csehország területén található Pribor városában, zsidó családba. Négy évvel később a család Bécsbe költözött. Sigmund kiemelkedően jó tanuló volt a gimnáziumban, 17 évesen pedig beiratkozott a Bécsi Egyetemre, ahol orvostudományt tanult. Elsősorban élettannal, anatómiával és neurológiával foglalkozott, első tudományos munkáiban a kokain hatásairól, illetve az afáziálról írt. 1886-ban indította magánpraxisát, melyben idegrendszeri problémákkal küzdő pácienseket fogadott.
Freud Párizsban ismerkedett meg a hipnózis módszerével, illetve annak "gyógyító" hatásával. A hipnózist, illetve a "kibeszélés" technikáját ebben az időszakban olyan betegségek kezelésére alkalmazták, mint a hisztéria. Freud és barátja, Josef Breuer együttesen dolgoztak ki egy módszert, melyben a beszélgetésnek hatalmas szerepe volt a hisztérikus tünetek csökkentésében.

Perverzió a hármas szex?

Van, ahol a hármas szex utáni vágy, míg máshol a szexuális vágy hiánya okoz gondokat a párkapcsolatban. A szexológus válaszol az olvasói kérdésekre. Kattintson!

A módszerről született kötetükben az Anna O.-ként szereplő páciens esetét elemezték. Freud elképzelése szerint azonban a gyógyuláshoz, illetve a tünetek csökkentéséhez nem szükséges a hipnózis, elegendő, ha a beteget hagyják szabadon beszélni az érzéseiről, gondolatairól. A beszéd mellett nagy szerepet tulajdonított az álmoknak, illetve az azokban közvetített, tudatalatti üzeneteknek. 1896-ra Freud teljesen elhagyta a hipnózissal való gyógyítás gyakorlatát, és új elméletének, illetve módszerének a pszichoanalízis nevet adta.

A pszichoanalízis alapelmélete, hogy az elfojtás révén tudattalanná váló emlékek és motivációk nagy hatással vannak a személy viselkedésére. A szexuális, illetve agresszív tartalmú, jellegű elfojtott emlék neurózis forrásává válhatnak, ugyanakkor a neurózisok kezelhetőek a tudattalan gondolatok és emlékek felszínre hozásával (például a hipnózis vagy az úgynevezett szabad asszociáció segítségével).

Freud szerint a lélek három részre osztható: az Ösztön-Én, az Ego és a Felettes-Én. Az Ösztön-Én a szenvedélyek forrása, az Én a hatékonyság és a józanság központja, míg a Felettes-Én az erkölcs, a parancsok képviselője. A három Én között szinte folyamatos a feszültség. Amennyiben az Ösztön-Én túlságosan is felülkerekedik, az Én és a Felettes-Én "eltávolítják" azt, a tudatalattiba száműzik az általa képviselt vágyakat. A tudatalatti azonban folyamatosan befolyásolja az életünket, szélsőséges esetben neurózist okozva.

Nem érdemes elfojtani a szexuális vágyat

Nem érdemes elfojtani a szexuális vágyat


Freud elméleteiben központi szerepet játszik a szexualitás. A neurózis forrásának nagyon gyakran az elnyomott szexuális vágyat tartja, mely gyakran az ellentétes nemű szülő felé irányul (Ödipusz-komplexus, illetve Elektra-komplexus). A gyermekek pszichoszexuális fejlődését is három szakaszra osztotta fel (orális, anális és fallikus szakaszok), melyek igen erősen hatnak a későbbi szexualitásra, illetve a pszichológiai problémákra is.

Freud szerint az emberek a vágyaik rabjai. A két legfőbb, egymással is harcoló vágy az életvágy (vagyis a libidó, mely az éhséggel, szomjúsággal, túléléssel és szexualitással van összefüggésben) és a halálvágy. Az egyik a teremtés, míg másik a pusztítás.

Freud egész életében dohányzott, úgy gondolta, hogy a szivarozás segít neki a gondolkodásban. Az 1920-as évekre ez a függősége (melyről az egészségügyi kockázatok ismeretében sem volt hajlandó lemondani) szájüregi daganathoz vezetett, mely egy idő után az állkapcsára is átterjedt. 1939-ben Freud barátja és orvosa, Max Schur segítségével morfiummal túladagoltatta magát.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag