Ezért lesznek öngyilkosok a magyarok

Bár az utóbbi években csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon, még mindig a világ élmezőnyébe tartozunk ezen a téren.

Közel hatvanezer ember lett öngyilkos az Európai Unió országaiban az Eurostat legutolsó, 2014-es évet összegző kimutatása szerint. Régóta köztudott, hogy Magyarország ebben az egészségügyi mutatóban (is) az EU sereghajtói között szerepel: 100 ezer főre vetítve 19 befejezett (azaz halállal végződő) öngyilkosságot dokumentáltak nálunk ebben az évben. Ugyanilyen arányban vetnek véget az életüknek a lettek és a szlovénok is, a lista élén pedig régóta a litvánok vannak, ahol döbbenetesen magas, 100 ezer főre vetítve 32 öngyilkosságot követtek el a 2014-es évben. 

Azt gondolnánk, hogy az ország gazdasági fejlettsége fordított arányban van az elkövetett öngyilkosságok számával, hiszen a magasabb életszínvonal kevesebb embert sarkall az elkeseredett lépésre. Az Eurostat adatai azonban ezt nem támasztják alá: a gazdaságilag fejlettebb Belgium alig marad el mögöttünk 17/százezer fős rátájával, és a tíz legrosszabbul teljesítő ország listájára az EU gazdasági éllovasaiként számon tartott Ausztria és Finnország is felfért 15-15 befejezett öngyilkossággal. Az elkövetések száma természetesen az EU legnépesebb országaiban a legmagasabb: Németországban 10300, Franciaországban 9100, Lengyelországban 6000, az Egyesült Királyságban pedig 4500 öngyilkosságot követtek el.

Öngyilkosság: kik hajlamosak rá?

Milyen tényezők tesznek hajlamossá valakit arra, hogy egy nehéz élethelyzetben úgy döntsön, saját kezűleg vet véget az életének? Kikre kellene jobban figyelni, hogy még időben érkezzen a segítség? Kattintson!

Az egészségügyi reform rontott a helyzeten

Magyarországon a legtöbben, 4911-en 1983-ban vetettek véget életüknek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Ez az év az 1955-ben kezdődött meredek emelkedésnek csúcspontja volt. Néhány évig számuk magas szinten ingadozott, majd 1987-től csökkenni kezdett. 18 év leforgása alatt a százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma 47 százalékkal csökkent: 2006-ban számuk 2460 volt.

A nyolcvanas évektől folyamatosan javultak a hazai mutatók az öngyilkosság tekintetében egészen 2007-ig, ahonnan egy 2011-ig tartó stagnálás figyelhető meg - derült ki az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet HáziPatika.comnak eljuttatott adataiból. A 2007-es évben komoly átalakítás kezdődött meg a magyar egészségügyben, ekkor vezették be például a "hírhedt" vizitdíjat is, illetve számos módon megvágták a kórházak költségvetését. Utóbbi a mentális zavarokkal küzdők gyógykezelésében is megmutatkozott. A különböző hangulatzavarral kezeltek száma 2006-2010 között majdnem húsz százalékkal csökkent, 121 ezerről alig 101 ezerre. A depressziós betegek gyógykezelésére fordított OEP-kiadások pedig 25 százalékkal csökkentek ebben az időszakban. Mondani sem kell, hogy a kevesebb kezelés nem annak tudható be, hogy a betegek száma is ilyen látványosan csökkent volna.

A befejezett öngyilkosságok feléért a depresszió valamelyik formája tehető felelőssé
A befejezett öngyilkosságok feléért a depresszió valamelyik formája tehető felelőssé

A negatív hatást némileg ellensúlyozta például a telefonos lelki segély-szolgáltatások fejlesztése, amely ebben az időszakban vált országos lefedettségűvé. Közel megduplázódott a közösségi ellátásra fordított összeg is az öt év alatt: 1,1-ről 2 milliárd forintra.

Ezért lesz öngyilkos a magyar

A HáziPatika.com kérésére közölt adatok szerint a befejezett öngyilkosságok feléért (bizonyos mérések szerint közel 80 százalékáért) a depresszió valamelyik formája tehető felelőssé. Nagyobb arányban vetnek véget életüknek a bipoláris, mint az unipoláris depresszióban szenvedők. Az esetek negyede mögött alkohol-, illetve drogproblémák, 15 százaléka mögött pedig valamilyen megoldhatatlannak tűnő krízisszituáció húzódik. Más pszichiátriai kórképek (például a skizofrénia) az esetek 5 százalékában okozzák a tragédiát, nagyjából ugyanolyan arányban, mint a súlyos szomatikus betegségek (HIV-fertőzés, daganatok). 

Az öngyilkosságok arányszáma idős korban a legmagasabb, de magas a 45-55 év közötti életszakaszban is. Idős korban az életerő csökkenése és az ezzel járó időskori depresszió, az életút közepén pedig az életközépi válságnak emlegetett jelenség lehet ennek hátterében. A fejlett országokban az utóbbi évtizedekben drámaian megnőtt a fiatalabb korosztályban az öngyilkosságok száma, ami főleg a létbizonytalanságnak és a nagyobb társadalmi nyomásnak betudható.


Kétségtelenül van honnan javítanunk, szerencsére azonban valóban megfigyelhető némi előrelépés az utóbbi években.  A 2010-es évektől kezdve jól láthatóan csökkenni kezdett az öngyilkosok aránya, a Magyar Nemzet információi szerint a 2016-os évben 1317 férfi és 446 nő halt meg emiatt, ami alacsonyabb szám, mint amennyit az elmúlt években regisztrált adatok mutatnak. Az esetek nagy részében a nők mérgezéssel, a férfiak akasztással vetettek véget életüknek - írja a lap. Érdekes tény, hogy a férfiak között többségben voltak a házas emberek, az öngyilkos nők nagy része pedig özvegyként élt az öngyilkosság előtti időszakban.

Segítségre szorul?

Probléma, nehézség esetén bármikor, ingyenesen, előhívó szám nélkül tárcsázható a lelki segélyvonal száma: 116-123. A fiatalok a 116-111-es számon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt is hívhatják, ahol névtelenül is feltehetik kérdéseiket és segítséget kérhetnek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag