Elveszve a plázák labirintusában

Kevés olyan hölgy van, akit ne töltene el a zsákmányszerzés ősi öröme egy plázában járva, és - ha a szívünkre tesszük a kezünket - alig akad közöttünk, aki még soha nem vezette le a napi stresszt egy újabb ruha vagy kozmetikum beszerzésével.

Akin viszont túlságosan elhatalmasodik a vásárlás szenvedélye, annak akár az élete is tönkremehet.

Zsúfolt szekrény, üres bankszámla

A vásárlás öröm: mindenki tudja ezt, aki távozott már boldogan egy üzletből, kezében a legújabb divat szerinti ruhával, vagy egy új könyvvel. A reklámok is a költekezésre buzdítanak, azt sugallva: megérdemeljük a legújabb kozmetikumot, vagy akár autót, jár nekünk ez a kis kényeztetés. A legtöbben beérjük egy-két önjutalmazásként vásárolt darabbal, ám vannak olyan emberek, akiken mániaként uralkodik el a vásárlási szenvedély. Soha nem használt tárgyak, zsúfolt szekrények, egyre súlyosabb adósságok szegélyezik a vásárlási mániások útját, s ennek az útnak a végén - ha az illető nem kér, vagy nem fogad el segítséget - a munkahely elvesztése, a család felbomlása, vagyis összességében a tönkrement élet állhat. Sajnos arra is volt már példa, hogy egy mániás költekező az öngyilkosságba menekült a szorongató adósságok elől.
De vajon hol a határ az egészséges önjutalmazás és a kóros költekezés között? "A határvonal nagyon nehezen húzható meg. Szenvedélybetegségről általában akkor szoktunk beszélni, ha a szenvedély - jelen esetben a vásárlás - már zavart okoz az illető mindennapi életében, vagyis a beteg elhanyagolja a munkáját, családját, adósságokat halmoz fel" - mondja Dr. Radics Judit pszichiáter. Ráadásul a szenvedélyes vásárlók (a többi szenvedélybeteghez, például a munkamániásokhoz hasonlóan) nagyon sokáig meg tudják magyarázni, miért is vásárolnak. "Egy könyveket gyűjtő betegem például azzal indokolta egyre inkább elhatalmasodó szenvedélyét, hogy tanárként szüksége van a szakirodalomra, a könyvekből megszerezhető tudásra" - meséli a pszichiáter. Az is megtörténhet, hogy egy jó anyagi körülmények között élő családban később derül fény arra, hogy a vásárlási szenvedély már kóros méreteket öltött, mint ott, ahol a rezsire félretett pénz vándorol a bevásárlóközpontok pénztáraiba.

Az élvezet után jön a bűntudat

Fogjon gyanút!

Ha túlságosan elragadja a karácsonyi bevásárlási láz, érdemes magába néznie, és feltennie a kérdést: miért leli oly nagy örömét a költekezésben? Vajon valóban szüksége van mindarra, amit megvásárolt, vagy előfordulhat, hogy túlment a racionalitás határán? Ha attól tart, hogy túlzásba esett, érdemes segítséget kérnie: először a családjától és az őszinte barátoktól, de akár pszichológussal, pszichiáterrel is elbeszélgethet. Ha időben fény derül a problémára, könnyebb visszaterelni az eseményeket a normális mederbe.

A szakértő szerint a szenvedélybetegségek biokémiai háttere a dopamin nevű agyi "örömhormon" termelődésének zavara. "Ha ebből a hormonból kevés van, a szenvedélyes cselekvés elősegíti a termelődését, így normalizálja az agy biokémiai egyensúlyát" - magyarázza Dr. Radics Judit. A szenvedélybetegségekre való hajlam genetikai tényezőkkel is magyarázható, az azonban, hogy milyen szenvedélynek esik áldozatul az illető, elsősorban az őt körülvevő szociális közegen múlik.
Nem véletlen, hogy míg a tizenéves lányok látókörébe az átlagnál többször kerül a fogyókúra, prédául vetve őket ezzel az anorexiának, addig a férfiak igen gyakran menekülnek a munkamániába, a vásárlási mánia pedig legtöbbször a felnőtt nők szenvedélybetegsége. Kialakulásában közrejátszhat a szeretet, az elismerés hiánya és igénye, a "minél több mindenem van, annál többet érek" érzése is. Némelyek számára a tárgyak birtoklása, használata is élvezet, de azok a szenvedélybetegek is sokan vannak, akik nem is használják a megszerzett tárgyakat, csak maga a vásárlás aktusa jelent számukra azonnali örömforrást.
A szakértők az úgynevezett impulzuskontroll-zavarok közé sorolják a vásárlási mániát. Ilyenkor a beteg nem tud ellenállni a késztetésnek, ám amikor újra és újra "elköveti a bűnt", marcangolni kezdi az önvád, a kiábrándulás. Ez azonban nem gátolja meg, azt, hogy legközelebb ismét engedjen a kísértésnek.

Gyógyszer és pszichoterápia

Dr. Radics Judit szerint általában a családtagok figyelnek fel a szenvedélybetegségre, ritkán fordul elő, hogy a beteg önmaga kérne segítséget. A család először "saját hatáskörében" próbál segíteni a bajba jutottnak: korlátozzák, beosztva utalják ki a zsebpénzét, elkérik a hitelkártyáját, a fizetését. Ha azonban ez nem segít - például azért, mert a szenvedélybeteg "ügyeskedéssel" próbálja kijátszani az új szabályokat, újabb áldozatokat talál, akiktől kölcsönkérhet - igyekeznek meggyőzni szerettüket: forduljon orvoshoz. "A személyiség részletes feltérképezésével kezdem a szenvedélybetegségek kezelését - meséli pszichiáter szakértőnk -, így kiderülhet, áll-e a háttérben valamilyen szorongás, depresszió." A kezelés egyszerre épít a gyógyszerekre és a pszichoterápiára: a gyógyszerek hatóanyagai megszüntetik az agyi anyagcserezavart, míg az úgynevezett kognitív viselkedésterápia a pénz, az idő beosztására tanítja meg a pácienst, akinek rendszeresen be is kell számolnia arról, hogy halad. "Ez hónapokig, akár évekig tartó folyamat, amelyben időnként a visszaesésekkel, a kontroll ismételt elvesztésével is számolni kell" - erősíti meg Dr. Radics Judit.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag