"Beszélni kell az elmondhatatlanról"

Sz. I. M. 

A terrorcselekmények a túlélőkben okoznak mentális problémákat, a tartósan diktatúrában élők pedig még leszármazottaikba is továbbörökítik a stresszt, a traumát - erről is szó esett egy május végi budapesti konferencián. Ráadásul a tartós munkanélküliség is beindíthat olyan mentális folyamatokat, amelyek végeredménye erőszak lehet.

Hogyan lehet elmondani az elmondhatatlant, hogyan lehet feldolgozni azt a traumát, amelyet a tavalyi francia nemzeti ünnepen, Nizzában elkövetett kamionos terrortámadás túlélői átéltek? Erről tartott előadást Claire Ruiz, aki a dél-franciaországi Pierrefeu-du-Var pszichiátriai kórházában dolgozik. Ruiz azon a május végi konferencián (Dívány a Dunán) vett részt Budapesten, amelyen külföldi és hazai pszichiáterek, pszichológusok és pszichoterapeuták vitatták meg többek között a traumatizált páciensek kezelési lehetőségeit.   

Ahogy előadása után Ruiz lapunknak elmondta, nem önmagukban a szavak segítenek (jóllehet a szavakról sokat beszélt az előadó), hanem hogy a szavak által kapcsolatba kerül az áldozat a valósággal, illetve környezetével, barátaival, családtagjaival, vagy esetleg pszichoterapeutájával. A trauma, a terrortámadás ugyanis gyakorlatilag kiszakítja "normál" életéből az áldozatot, megszakítja társadalmi kapcsolatait, megingatja identitását. "Az alany eltűnik a traumában, úgy érzi, nem is ember már, felmorzsolja őt a trauma" - foglalta össze a francia specialista.

A traumatizált páciens csak szépen, fokozatosan vezethető vissza identitásához
A traumatizált páciens csak szépen, fokozatosan vezethető vissza identitásához

A pszichoterápia lényege ilyenkor, hogy ha az áldozat mégiscsak beszélni tud az "elmondhatatlanról", akkor újra kapcsolatba lép a múlttal, azzal, ami volt (és a jövővel, ami lesz). A múlt azért fontos, mert meg kell találnia újra, ami az identitását jelentette, és ezáltal a jelenhez is jobban kapcsolódik, sőt lassanként a jövőjére is gondolhat.

Így lépésről lépésre jut vissza önmaga identitásához, újra megteremti, amit a trauma elvett - folytatta. A szavak szimbolikus ereje sokat számít ilyenkor: a metaforák segítenek elsőként - a pusztulás, a megsemmisülés leírására. A metafora segít a "ki nem mondható kimondásában". A hasonlatok is segítenek - egy későbbi fázisban -, ekkor már egyre többet beszél a páciens. És persze a trauma elmondása igényel valakit, akinek el lehet mondani - hívta fel a pszichoterapeuták fontosságára is a figyelmet a szakember.

Transzgenerációs traumák

Transzgenerációs traumákról beszélt a konferencián Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumának főorvosa. Harangozó kezelt olyan személyt, akinek a családja, pontosabban felmenőinek két különböző ága két teljesen különböző totalitárius diktatúrából származott. A felmenők - ezt Harangozó előadásában statisztikákkal és tudományos kutatások eredményeivel is alátámasztotta - leszármazottaikba képesek átörökíteni a stresszt, a traumát. Akár három generáción keresztül is érvényesülhetnek ezek a negatív hatások.

"Meg kell nyitni az elmegyógyintézeteket"

Részben a társadalom generálja a mentális problémákat, ezért a megoldásról is a közösségnek kell gondoskodnia. A pszichiátriai kezelésre szorulókat lehetőleg a családjuk, barátaik közé (vissza)integrálva, kisebb közösségekbe illeszkedve kell ellátni - hangzott el a szóban forgó konferencia egy korábbi előadásában. A részletekért kattintson!

A konkrét esetben és más pácienseknél is Harangozó nem egyszerűen a beszéltetést tartja célravezető módszernek a trauma feldolgozására, hanem az általa kifejlesztett módszer alapján érzelmek átélését próbálta elérni. Ha sikerül a páciensben érzelmeket kelteni, ha sikerül a trauma által okozott közömbös állapotból kimozdítani, ha sír, ha nevet, vagy akár csak káromkodik - nos, ezek már egy-egy lépést jelentenek a feldolgozás felé. Természetesen a beszélgetés ilyenkor sem mellőzhető, és az érzelmek átélése sem azt jelenti, hogy állandóan sírni vagy káromkodnia kell valakinek, de az egyszeri vagy néhányszori átélés segíthet a trauma feldolgozásában.


A főorvos ennek élettani hátterét is elmagyarázta: trauma esetén az agyban a fejlettebb központ, a hippokampusz működése gátolt, és szerepét egy alacsonyabb szintű szabályozórendszer veszi át (az amigdala irányításával, ami főleg az állatvilágban megszokott jelenség). A stressz, a sokk miatt az érintett személy háromféle leegyszerűsített viselkedést mutat: harc, menekülés vagy megmerevedés. A pszichiáter feladata, hogy újra "bekapcsolja" a hippokampusz általi vezérlést az agyban, és az amigdala helyett a fejlettebb agyi központ szerepét erősítse. Erre fejlesztette ki Harangozó az érzelmek felébresztésén és átélésén alapuló pszichoterápiás módszerét.

A családon belüli erőszakról beszélt a tunéziai szakértő, Imed Regaieg. Tunéziában nagy a munkanélküliség, körülbelül egymillió ember került a munka világán kívülre. Regaieg azt elemezte, hogy a szociális problémák miként vezetnek az erőszak gyakoribbá válásához, és ezáltal traumákhoz. (Hangsúlyozzuk: Regaieg nem a terrorizmus okairól beszélt, de az általa felrajzolt folyamat elgondolkodtató a bevezetőben említett traumák keltése miatt is.) A tunéziai szakértő szerint a munkanélkülivé váló ember sokszor az önbecsülését is elveszti, és egyesek közülük az önmagukkal szembeni gyűlöletet mások elleni gyűlöletté transzformálják. A következő lépésben megjelenhet már az erőszak is, amely aztán az erőszakos személy áldozataiban kelt traumát.

Üdvözletem! Tavaly nyáron elhunyt nagymamám borzasztó körülmények közt, és a pszichiáternél kötöttem ki reggeli hányingerrel, mikor felkeltem, mindenen forogtak gondolataim, és "semmi nem érdekel" érzésem volt. Ő Rexetint és 0,25 mg Frontint írt fel reggelente. Azt mondta, évekig kell szednem. Én év elején úgy döntöttem, abbahagynám, mert jól éreztem magam, ő azt mondta csak a gyógyszertől, még szednem kell kb. 2 évig. Átmentem másik pszichiáterhez, ő elmondta hogyan tegyem le a Rexetint először, szépen csökkentve adagot, fél, negyed, stb... 1 hónapja nem is szedem, és elkezdtem a Frontint letenni, 3/4 szemet szedve reggelente. De most megint gondok adódtak, és nem tudom ezért vagyok-e rosszul, hogy hiányzik a Frontin, vagy most kezd hiányozni a Rexetin? Reggelente megint hányinger, kattogó aggyal kelek fel, hogy minden hülyeségen jár az agyam, nem érdekel semmi... Szedjem újra Rexetint? nem szeretném. Vagy a Frontint növeljem vissza egész szemre? Vagy valami gyógyteát igyak, Valeriánát szedjek? Mit tegyek? Köszönöm választ!

Kedves Kérdező! Legjobb, ha megbeszéli a kezelőorvosával, akinél utoljára járt. Addig érdemes a Frontint visszaemelni egy szemre, ha az nem elég, akkor a Rexetint negyed szemre. Volt-e a gyógyszercsökkentésen kívül más külső stresszforr...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +27 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag