+10° - +25°
Nincs front

Ágyszínház beteg gyerekeknek

Kiss Éva

A Gyermekvilág Alapítvány Ágyszínháza több mint egy évtizede jár a gyermekkórházakba, hogy mesével, játékkal szórakoztassa a beteg gyerekeket. és a fantáziájukat megmozgató, sikerélményt nyújtó tevékenységgel terelje el figyelmüket betegségükről.

A Gyermekvilág Alapítvány Ágyszínháza nagy figyelmet fordít arra, hogy enyhítse az ágyhoz kötöttség unalmát, az idegen környezet ridegségét.

Színház mappaháttérrel

A kis betegek állapotához igazodva a háromfős csoport egyik tagja a teljesen ágyhoz (infúzióhoz) kötötteknek mesél, egy nagy mappából (a "Mappaszínházból") váltogatva a bábjáték hátterét - mutatta be az Ágyszínház tevékenységét Szemenyei Betti, a kuratórium elnöke, az egyik alapító. Egy másik animátor azokkal a gyerekekkel foglalkozik, akik fel tudnak kelni, hogy asztal mellé ülve maguk készítsék el az aznapi mese bábjait, fessék meg színes hátterét, és aktívan irányítsák a mese fonalát is. Ők ezzel a tevékenységgel szerezhetnek maguknak sikerélményt, dolgozhatják fel magukban fájdalmaikat, esetleg vetíthetik bele a történetbe mindazt, ami foglalkoztatja őket. Vannak aztán a nagyobbacskák, a kamaszok, akik az effajta játékhoz már nem éreznek ugyan kedvet, de szívesen beszélgetnének egy rokonszenves, megnyugtató személyiségű felnőttel. A különleges "beteglátogató" csoport harmadik tagja velük foglalkozik. Külön figyelnek azokra is, akiknek szülei hosszabb időt töltenek a betegágy mellett: ők is szívesen fogadják az ötleteket, amelyek megszínesíthetik kényszerű szobafogságukat.

Képzés a segítőknek

Rendszeresen folyik a segítő animátorok képzése, hiszen a beteg gyerekekhez nem elég a fantáziadús eszköztár, a bevált foglalkoztató program, a kedves mesék ismerete. Az erre vállalkozó felnőttet sem lehet magára hagyni: tapasztalatait, olykor nyomasztó élményeit meg kell osztania a többiekkel, hogy megerősödhessen az ehhez a munkához olyannyira szükséges empátiája, tapintata, lelkiereje. Az animátorok összejöveteleken és internetes levelezés útján beszélik meg a foglalkozásokon történteket, cserélik ki ötleteiket, tanulják az új meséket, játékokat.

Foglalkozások személyesen és videokazettán

Az Ágyszínház munkatársai folyamatosan tartják egy-egy kórházzal a kapcsolatot, hiszen ha a kis betegek megszokták és megszerették őket, nem hagyhatják, hogy hiába várjanak az újabb alkalomra. Akadt olyan intézmény is (például a Madarász utcai és a Bethesda Gyermekkórház), amely időközben állandó pedagógusokkal oldotta meg a gyerekek foglalkoztatását, és játszóházat rendezett be számukra. Jelenleg kilenc budapesti kórházat látogatnak heti rendszerességgel. Bővül az együttműködő kórházak köre, ma már több mint száz képzett animátor tartozik a csoporthoz, és az intenzív képzés eredményeképpen egyre több kórházi osztályon ismerhetik meg a gyerekek az Ágyszínház üdítő meséit, foglalkozásait. A személyes találkozások mellett az alapítvány az ország 156 kórházába küldi el az újabb és újabb mese-, báb-, játék- és foglalkoztató videokazettákat, amelyek anyagát, ötleteit a tagok tapasztalatai nyomán állítják össze. Nemrég jelent meg ezekből a negyedik, amely az Ágyszínház bábszínházának ötlettárát mutatja be a mesékkel, játékokkal, az eszközök elkészíttetésének fázisaival, a legkülönbözőbb foglalkoztatók útmutatóival együtt. Ezek a műsoros kazetták, amelyek bármelyik gyermekközösségben, intézményben és családban jó szolgálatot tehetnek, megrendelhetők a Gyermekvilág Alapítvány címén (1162 Bp., Margitháza u. 14.).
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag