+11° - +28°
Nincs front

A munkahelyi pszichopaták 5 típusa

HáziPatika

Adunk egy kis segítséget a munkahelyi pszichopaták felismeréséhez.

Az emberiség körülbelül egy százaléka rendelkezik pszichopata jellemvonásokkal, az üzleti vezetőknél viszont magasabb - négy százalékos - ez az arány.

Elsődleges pszichopaták

Az elsődleges pszichopaták érzelemmentes, érzéketlen, manipulatív emberek, akikben nincs szorongás és félelem, valamint nem éreznek lelkiismeret-furdalást és bűntudatot sem. Ha vezetőnket vagy kollégánkat csak a saját előrelépése motiválja, és teljesen érzelemmentesen bánik a többiekkel, akkor könnyen lehet, hogy a sors ugyanahhoz vállalathoz - vagy rosszabb esetben közös irodába - sodort minket egy "klasszikus pszichopatával".

pszichopata, pszichopátia, személyiségzavar, munkahelyi pszichopaták,
Ha egyik munkatársunk pszichopata, sok esetben a munkahelyváltás a legjobb döntés.
Fotó: iStock

Másodlagos pszichopaták

A másodlagos pszichopaták érzelmileg instabilak, meggondolatlanok és impulzívak. Lehetnek túl emocionálisak, aggódóak, ellenségesek és önpusztítóak is. Az elsődleges csoportba tartozókkal szemben dezorganizáltak és hajlamosak a túl kockázatos döntéshozatalra is. Bár képesek bizonyos fokú félelmet és lelkifurdalást érezni, ám érzelmi zavarodottságuk miatt ezeket többnyire ellenségeskedéssel és agresszióval fedik el.

Zaklatott, karizmatikus és egocentrikus

Pszichopaták és szociopaták: mi a különbség? A válaszért kattintson ide!

A pszichopaták további három típusát is megkülönböztethetjük: az állandó izgalmakat, veszélyes sportokat és tevékenységeket imádó, forrófejű és dühét fékezni képtelen "zaklatott pszichopatát", a sármos, manipulatív, bárkit bármire rábeszélő és mindent megúszó "karizmatikus pszichopatát", valamint az "egocentrikus-impulzív pszichopatát". Utóbbiaknak nagyon megy a szabályok kijátszása, mások manipulálása és a saját érdekeik miatti hazudozás. Emellett önzők, énközpontúak és nem tudnak hosszútávú célokat kitűzni, illetve ezekért dolgozni. A világot ellenséges helyként látják, magukat pedig a körülmények ártatlan áldozataiként. Ennek jegyében agresszív viselkedésüket is meg tudják magyarázni saját maguknak, és másokat okolnak saját problémáikért, kudarcaikért is. A tudósok szerint figyelemreméltó a kapcsolat a pszichopátia ezen típusa és a borderline személyiségzavar között.

Mit tehetünk ellenük?

A health24.com által megkérdezett pszichiáter azt javasulja, hogy először is tudatosítsuk magunkban, hogy ez a viselkedés a pszichopata főnök/kolléga saját bizonytalanságának eredménye, és ez nem fog változni. Fontos az is, hogy megvédjük magunkat. Legyünk tisztában a jogainkkal, segítsünk kiépíteni egy támogató hálózatot a vállalaton belül, és ha az adott munkatárssal kell egyeztetnünk, lehetőleg e-mailezzünk, személyes találkozó esetén pedig mindent írjunk le.


Jó, ha nem kettesben tárgyalunk vele - legyen ott legalább még egy ember, aki tanúként segíthet, ha a munkahelyi pszichopata később elferdítené a valóságot a mi kárunkra, vagy manipulálni próbálna. Fektessünk még nagyobb hangsúlyt kapcsolataink építésére, illetve saját jó hírnevünk megőrzésére. Kontrolláljuk még jobban az érzéseinket, ne mutassuk a pszichopata felé, hogy megbántódtunk. Ha pedig napi szintűvé válik a mesterkedés és tehetetlenek vagyunk ellene, akkor inkább váltsunk munkahelyet. Hiszen ha hosszú távon veszünk részt egy pszichopata játszmáiban, arra testi és lelki egészségünk is rámehet.

Kedves Doktornő! Harminc éves fiatalember vagyok és "munka váltás témával"fordulnék önhöz. Az első szakmám szobafestő,a második fodrász(alkalmazott) illetve rendelkezem vagyonőri vizsgával is(érettségi,angol alap nyelvvizsga,jogosítvány). Lényegében 22-23 éves koromtól a második szakmámban dolgozom,de úgy érzem már nem vonz ez a szakma(feszélyezve érzem magam a munkában/munkahelyen),de nehezen merek váltani,mert más területen kevés a tapasztalatom illetve a munkanélküliség esete is visszatart!!Főiskolára nehezen/nem tudok bejutni,mert dolgoznom kell és a magas tandíjat sem tudom fizetni.Néhányan azt tanácsolják inkább vállalkozzak,de nincs ismeretem ebben a témában,és a költségek is magasak.Szeretném az idegen nyelvet tanulni,de ezt főként a munkahely váltással tudom elérni(vagyonőri 24-48 munkarend)illetve egy estleges 2 munkahely lehetősége.Vannak munka lehetőségek,szakmákon belül ill. egyéb területeken szintén,de nem tudom hogyan döntsek?Próbálok anyagi és továbblépés(fejlődés)szerint tervezni,ill. már a külföldi munkákon is gondolkoztam. Sajnos anyagilag nem tudok független lenni,így még a szüleim házában élek,bár önálló "terepen". Jelenleg nincs párkapcsolatom,esetleg ez is okoz belső nyomást?? Szeretem a szüleimet,de talán önállósági/leválási problémákkal állók szemben?! Több velem egy korú ismerősöm már "saját" életet él,esetleg már gyermekük is van.! Nem értem mi lehet a probléma ill. megoldás?!Természetes ez a döntésképtelenség vagy valami lelki/pszichológiai probléma okozza a tanácstalanságot??Vagy több megoldandó probléma van?? Néha egy álom világban érzem magam,mintha ez nem is a valóság lenne?!!Kérem segítsen... Köszönöm

Kedves Kérdező! Levele alapján valóban nem éál olyan életformát, mely az ismeretei és az életkora alpján szükséges lenne. Én nem helyelem azt a gondolatot, hogy a szülőről le kellene válni. Inkább felnőtt-felnőtt relációt kellene kialakítani...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag