+11° - +28°
Nincs front

A Magyar Pszichiátriai Társaság Állásfoglallása

A Magyar Pszichiátriai Társaság egyetért és támogatja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ügyében írt állásfoglalását.

Magyarországon a pszichiátriai betegek ellátásának feltételei egyre romlanak, és az OPNI bezárása ezt tovább sújtja. Az EU Zöld könyvében megfogalmazottakkal és a Helsinki nyilatkozattal ellentétes tendenciák érvényesülnek hazánkban. (idézet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentéséből: "a pszichiátriai ellátás körülményei egyre romlanak, így leszakadóban van az eü. ellátás e része nemcsak az unió tagállamainak átlagától, de a többi egészségügyi ágazathoz is.")
Az OPNI jogutód nélküli megszüntetésének közvetlen következményei, amely a pszichiátriai betegek ellátását rontja:
1. Megszűnik egy gyógyítási centrum, amelyben olyan speciális profilokkal rendelkező osztályok, részlegek működtek, melyek az országban máshol nem vagy csak nagyon kevés helyen működnek hasonló színvonalon (pl. evési zavarok, terápiarezisztens depressziók, pszichoterápia, demencia).

2. Az előkészítetlen áttelepítés miatt több mint száz krónikus pszichiátriai beteg sorsa bizonytalan, akik pszichiátriai betegotthoni elhelyezésre várnak hosszú ideje (akár több év óta), és nincs mód és lehetőség a megfelelő, emberhez méltó elhelyezésükre. A megszüntetett kórházi ágyak kompenzációjaként nem növelték a krónikus betegek ápolására szolgáló - a szociális szférához tartozó - betegotthoni ágyak számát.

3. Ellátás nélkül maradhat nagyon sok drogbeteg, mert a főváros budai oldalán csak az OPNI-ban működött drogosztály és drogambulancia.

4. Nem biztosított nagyon sok olyan gyermekpszichiátriai beteg ellátása sem, akiket eddig az OPNI Gyermekpszichiátriai osztálya látott el. Nem megoldott a 14-18 éves korú akut skizofrénia vagy drogfüggőség vagy önsértő magatartás vagy heteroagresszív magatartás vagy öngyilkossági kísérlet miatt kezelendő serdülők pszichiátriai fekvőbeteg ellátása sem emberi jogi, sem szakmai szempontok alapján. (Azaz nem lenne célszerű ezeket a betegeket felnőtt pszichiátriai betegekkel együtt, azonos osztályon kezelni, ugyanakkor gyermekosztályon, gyermekklinikán sem ideális a szomatikus vagy szorongásos zavar miatt kezelt beteg gyermekkel egy osztályon kezelni).

5. Megszűnik egy magasszintű oktatási és kutatási centrum, amely a jövő szakemberképzésében jelentős szerepet játszik.

6. Megszűnik a pszichiátria érdekeit képviselő és a szakmát integráló intézmény. A pszichiátriának országos intézete majdnem minden fejlett (pl. USA-ban is - National Institute of Mental Health) és kevésbé fejlett országban van.
Az OPNI bezárásán kívül további egyéb intézkedések is sújtják a pszichiátriai betegek jövőbeli ellátását:
1. Ágyszámleépítések (a 4000 aktív pszichiátriai ágyból 3118 maradt - ez több mint 20 százalékos csökkentés). Az aktív ágyszámra vonatkozóan az EU norma 5/10.000 lakos, ami Magyarországon eddig is 4/10.000 volt, most viszont 3.2/10.000-re csökkent.

2. Ágyszámelosztások anomáliái (ld. pl. Kalocsán és Sátoraljaújhely sok pszichiátriai ágy maradt (lett), csak éppen orvos nincs és nem is volt. Ugyanakkor Kecskeméten és Kaposvárott a Megyei kórházakban jól működő pszichiátriai osztály aktív ágyainak számát jelentősen csökkentették.)

3. A pszichiátriához tartozó rehabilitációs ágyakat nevesíteni és számszerűsíteni kell, mert egyébként könnyen elveszhetnek, és más szakmákhoz sorolhatják át ezeket a pszichiátriai szempontból kiemelkedően fontos és nélkülözhetetlen ágyakat. Az aktív ágyakhoz mindig kell rehabilitációs ágyakat is kapcsolni.

4. Az ágyszám leépítésekkel párhuzamosan ígért járóbetegellátás fejlesztése nem következett be, de még a közeli jövőben sem látunk erre vonatkozó megvalósítási tervet, ugyanakkor április 1-től a gondozói fix támogatást további 50 %-kal(!) csökkentették.
5. A pszichiátriai járóbetegellátás (Pszichiátriai Gondozók) jelenlegi terhelése is a szó szoros és átvitt értelmében kezelhetetlen.
A Magyar Pszichiátriai Társaság javaslatai:
Az OPNI felszámolását függesszék fel addig, amíg

1. nevesítik a jogutódként létrehozandó Országos Pszichiátriai Intézetet, és kijelölik a telephelyét.

2. a krónikus pszichiátriai betegek további ápolását, illetve gyógykezelését nem biztosítják legalább hasonló színvonalon,

3. a speciális profilok szakembergárdájának további munkalehetősége nincs biztosítva, (és ezáltal az adott betegcsoport ellátása már nincs veszélyeztetve),

4. a drogbetegek és a gyermekpszichiátriai betegek ellátása nincs megfelelően megoldva,

5. a kieső ágyszámot kompenzáló járóbetegellátás fejlesztése nem történik meg.

Dr. Németh Attila s.k.
MPT elnök

Webdoki
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag