+7° - +22°
Kettős front

A három sötét pont rávilágít: ön is pszichopata?

Nehéz megmondani, hogy ki a pszichopata, mert nincsenek olyan neurológiai markerek, amelyek jeleznék, hogy valakiből hiányzik a normális emberi empátia. Egy új tanulmány szerint ezeknek a pszichopata tendenciáknak gyakran nagyon kreatív megjelenési formái vannak, ami arra utal, hogy a bátor és kíméletlen gondolkodás segíthet a nagy ötletek kifejlesztésében.

"Úgy gondoljuk, hogy a pszichopatikus merészség formájában megjelenő érzelmi gátlástalanság valójában szerves része egyes kreatív személyiségeknek, és funkcionálisan kapcsolódik az alkotói folyamathoz" - írták a De La Salle University kutatói.
A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is. Számos tanulmány kimutatta már, hogy az empátia hiánya előnyös lehet az üzleti életben. Az új vizsgálatok pedig arra vallanak, hogy a gátlástalan pszichopátia fokozhatja a kreatív gondolkodást, valami mást, mint amit a gondosan kialakított machiavellista tervek tartalmaznak.

A Fülöp-szigeteken működő kutatócsapat 503 résztvevővel dolgozott egy felmérésben, hogy meghatározzák az alanyok "sötét hármas pontjait", azaz mennyire nárcisztikusak, pszichopaták, és machiavellisták. A teszt többek között olyan kijelentéseket tartalmazott, hogy a "megtérülésnek gyorsnak és szemérmetlennek kell lennie", vagy "manipuláltam, hogy végigjárhassam az utam". Azok, akik egyetértenek az ilyen kijelentésekkel magasra pozicionálják magukat a pszichopátia mércéjén.

A krimikben, horrorfilmekben gyakran találkozhatunk a pszichopata, szociopata jelzővel. A laikusok, de gyakran a szakemberek is egymás szinonimájaként használják a két szót. Pontosan mit jelentenek és milyen különbségek vannak a kettő között? Részletek!

A tanulmány második részében a tudósok kikérdezték a résztvevőket 10 különböző kreatív területen, beleértve a vizuális művészeteket, a táncot, a tudományos felfedezéseket és a kulináris művészeteket is. A tevékenységük felsorolása mellett a résztvevők azt is értékelték, hogy milyen szinten érték el a kreatív törekvéseiket. A rangsorolás a kezdő szinttől indult, a képzésben való részvételen folytatódott, s egészen odáig emelkedett, hogy a munkáik országos kiadványokban jelennek meg. A tudósok a kreatív teljesítmény pontszámokat összevetették a sötét hármas pontszámokkal.

A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is

A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is

A magas pszichopátia értékek erősen korreláltak a magas kreatív teljesítményt jelző pontszámokkal. A nárcizmus értékelését szintén odaállították a kreatív teljesítmény pontszámai mellé, s a kutatók megállapították, hogy a nárcisztikus emberek valószínűleg hazudnak az eredményeikről, s "fényezik magukat". Emiatt úgy vélték, hogy a kreativitás és a pszichopátia kapcsolata sokkal erőteljesebb.

A kutatók megismételték a kísérletet egy további teszttel annak megállapítására, hogy milyen pszichopata vonások azok, amelyek a nagy kreativitási pontszámokat hozták. Azok, akiknek kreatív tehetségük van, gyakran merészek is egyszersmind. Ugyan félnek, és stresszesek egy kicsit, és érzelmileg kevésbé gátlásosak, mégis gyakran figyelmen kívül hagyják a társadalmi konvenciókat és az önkontrolljukkal is gondjaik adódnak.

Mindemellett az eredmények arra utalnak, hogy egy merész, gátlástalan megközelítés a legjobb lehet a kreatív gondolkodáshoz, s a kutatások több bizonyítékot is találtak, hogy a pszichopatáknak nem feltétlenül kell marginalizálódniuk.

Forrás: medicaldaily.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag