Vita közben ezeket soha ne mondjuk a párunknak

HáziPatika

Amit egyszer kimondtunk, azt nem tehetjük semmissé, így még egy parázs veszekedés során is érdemes megválogatni a szavainkat. Ha nem akarjuk, hogy kedvesünk bizalma örökre megrendüljön bennünk, a következő mondatokat inkább ne vágjuk a fejéhez.

Szerelmes vagyok belé, de már nem kívánom

Friss vizsgálat készült azzal kapcsolatban, hogyan élik meg a nők, ha - bár ugyanúgy szeretik a párjukat, mint régen - az iránta érzett szexuális vágyuk jócskán lecsökkent. Részletek itt.

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül, még a legösszeillőbb emberek is egymásnak feszülnek időnként. Sokszor csak olyan apróságokon megy a vita, hogy miért nincs elmosogatva, vagy ki vigye le a szemetet, de előfordul, hogy komolyabb téma, például megcsalás, pénzhiány okoz problémát. Veszekedés közben az ember könnyen elveszti a fejét, és olyan dolgokat mond, amiket később megbán, mert tudja: súlyos sebet ejtett vele a párján, az esetek nagy részében igazságtalanul, fölöslegesen. Amit ugyanis egyszer kimondtunk, azt nem tehetjük semmissé, még akkor sem, ha bocsánatot kérünk. A bizalom ilyenkor kétségnek adja át a helyét, és minél többször történik hasonló, annál mélyebb lesz a két ember közötti szakadék, míg végül már csak a szakítás segíthet.

Nem kötelező azonban, hogy idáig fajuljanak a dolgok! Ehhez viszont az kell, hogy veszekedés közben is tudjunk uralkodni magunkon, és pusztán dühből vagy kétségbeesésből ne vágjunk a másik fejéhez bizonyos dolgokat. Leslie Becker-Phelps pszichológus a webMD-re írt cikket a témában, amelyben összegyűjtötte, melyik az 5 leginkább kerülendő mondat.

Fenyegetőzés helyett beszéljünk az érzéseinkről

Mint azt a szakember hangsúlyozta, ne mondjuk a vita hevében a párunknak, hogy "Válni akarok!". A legtöbben ezt az egyébként nagyon súlyos mondatot csak fenyegetésként használják, meg akarják félemlíteni a másikat, de igazából annyit érnek el vele, hogy aláássák a kedvesükkel való kapcsolatot. Szerencsésebb megoldás, ha inkább az érzéseinkről, a bennünk lévő dühről, csalódottságról, kétségbeesésről beszélünk, így megadjuk a másiknak a lehetőséget, hogy segíthessen. Akkor sem érdemes egyébként ordítozás közben közölni a válásra irányuló szándékunkat, ha komolyan gondoljuk - nyugodt körülmények között, felelősségteljes, egymásra odafigyelő felnőttekként kell beszélni róla, tanácsolja a szakember.

"Utállak!" - szintén egy olyan mondat, amit kerülni kell, amikor összefeszülünk a párunkkal. Azt sugallja ugyanis, hogy olyan szintű ellenérzésekkel viseltetünk iránta, amelyek megkérdőjelezik a kapcsolat létjogosultságát. Minek vagyunk együtt, ha egyikőnk utálja a másikat? Hasonló még a "Soha nem szerettelek!" vagy a "Soha nem kellett volna összeházasodnunk!" is. Ez a három mondat még akkor is kétségeket ébreszt abban, akinek szólnak, ha csak a vita hevében, komolytalanul hangzottak el. Becker-Phelps szerint, ha ki akarjuk fejezni, abban a pillanatban miért nem vagyunk annyira oda a kedvesünkért, inkább mondjunk konkrétumokat, például: "Utálom, ha a beszélgetés közepén kimész a szobából!". 

Vita közben sem mondhatunk ki bármit.
Vita közben sem mondhatunk ki bármit. Fotó: Getty Images

Ne címkézzünk és vádoljunk

Ugyancsak nem érdemes negatív jelzőkkel illetni a másikat, mert ezzel olyan címkéket ragasztunk rá, amelyektől soha nem fog tudni megszabadulni. "Te egy szívtelen/lusta/értéktelen ember vagy!" - képzeljük el, milyen hatást érünk el veszekedés közben az ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel! Nemcsak a belénk vetett hite rendülhet meg a párunknak, hanem az önmagába vetett hite is, azt érezheti, ha mi így ítéljük meg őt, akkor már semmit sem képes nyújtani nekünk. A pszichológus azt javasolja, becsmérlés helyett beszéljünk a kedvesünk azon viselkedési módjairól, amelyek nem tetszenek nekünk. Magyarázzuk el neki például, hogy minket nagyon zavar, hogy nem végez túl sok házimunkát, hiszen így több feladat hárul ránk. Ezzel feldobtuk a labdát, ott van számára a lehetőség a változásra. 

Nem szerencsés a "Te soha...." kezdetű mondat sem, hiszen ha belegondolunk, a legtöbb esetben rosszul használjuk. Inkább olyan dolgokra célzunk vele, amit a párunk ritkábban csinál, mint amennyiszer mi szeretnénk, nem olyanokra, amelyek egyáltalán nem jellemzőek rá. Így viszont a kedvesünk támadásnak, vádaskodásnak érezheti állításunkat, és azonnal visszavág - ami csak tovább súlyosbítja a vitát. Becker-Phelps ebben az esetben is arra sarkall mindenkit, hogy legyünk specifikusabbak, mutassunk rá konkrétan a problémára, és azzal kapcsolatban osszuk meg az érzéseinket. "Amikor minden hétvégén a számítógép előtt ülsz, és tudomást sem veszel a létezésemről, az engem borzasztóan bánt. Ezért vagyok olyan dühös rád. Ha legalább néhány estét rám szánnál, beszélgetnénk, filmeznénk, sokkal jobban érezném magam" - ez például a szakember szerint megfelelő módja annak, hogy közöljük a párunkkal, mi bánt minket, és mit várunk el tőle.


Leslie Becker-Phelps összegzésképpen aláhúzta: ha figyelünk arra, hogy a civakodás a megfelelő mederben maradjon, és a tiltott mondatok helyett szerencsésebb megfogalmazásokkal élünk, egy idő után érezni fogjuk a változást. Sokkal jobban tudunk majd kommunikálni a másikkal, és sokkal nagyobb lesz az esélye annak, hogy megérti, átérzi, amit mondani szeretnénk neki. Ez pedig csak jót tehet egy kapcsolatnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag