Valódi megoldást hoz a próbaválás

Aligha titok, hogy nem minden párkapcsolat alakul a tündérmesék forgatókönyve szerint, így bizony előfordul, hogy egy-egy házasság nem tart holtomiglan, holtodiglan. Nem mindig szükséges azonban, hogy a krízishelyzetek végső elváláshoz vezessenek. A próbaválás intézménye egyebek mellett ebben is segítséget nyújthat. A témáról Gyetvai Viktória párkapcsolati szakértővel beszélgettünk.

Ahogy azt az elnevezés is sugallja, a próbaválás nem más, mint a valódi válás imitálása annak bekövetkezte előtt. Az északi országokból származó módszer helyzettől függően több célt is szolgálhat, de a rögzített keretek és szabályok, a rendszeres kapcsolattartás és a levezénylést segítő szakember személye minden esetben szükséges elemei a helyes eljárásnak. Lényegében tehát a megoldhatatlannak tűnő helyzetben lévő házaspárok egy előre megbeszélt időre szétköltöznek, így saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen is lenne valóban különválni egymástól.

Mit jelent manapság a házasság intézménye, fontos-e még a pároknak, hogy így szentesítsék a kapcsolatukat? Részletek itt.

"A próbaválás egy egészen magas szintű párkapcsolati kulturáltságot igényel. Ez annyit tesz, hogy az adott párkapcsolatban megvan a kellő együttműködési készség ahhoz, hogy a problémákat közösen akarják megoldani" - hangsúlyozta Gyetvai Viktória. Hozzátette, statisztikailag kimutatható, hogy jóval alacsonyabb a válások aránya azok körében, akik megadják maguknak a lehetőséget a próbára.

Az így kialakított távolság egyfajta fellélegzést hoz magával, ezáltal az érintettek távolabbról tekinthetnek a kapcsolatukra és az abban kialakult nehézségekre. Ebben a felszabadult helyzetben nagyobb kreatív erőt lehet megmozgatni, ezáltal elképzelhető, hogy a fennálló probléma megoldását is másként vagy jobban látják majd a pár tagjai. "Picit olyan ez, mint amikor fuldoklunk. A házasságunk tele van negatív erővel. Hiába úszunk benne, nem kapunk levegőt, az áramlatok pedig egyre inkább lefelé húznak. Ebben a szituációban nem lehet kreatívan gondolkozni, hiszen az összes erőnk arra megy el, hogy ne nyeljen el minket teljesen az iszap" - fogalmazott a szakember.

A jó válástól nem sérül a gyerek

Voltaképpen a próbaválás annak az elismerése, hogy egy párkapcsolatban túl sok a rossz, a kérdés pedig az, hogy a benne élők mihez szeretnének vele kezdeni. Fontos leszögezni, hogy ez a kísérlet nem kizárólag akkor sikeres, ha a felek végül együtt maradnak. Megfelelő kifutása lehet az elválás helyes, mindenki számára méltó és nyugalmat adó lefolytatása is, hogy senki se érezze magát utólag vesztesnek. A legrosszabb ugyanis az, ha két ember megragad egymás kölcsönös gyűlöletében, ezáltal inkább legyőzni próbálják a másikat az együttműködésre való törekvés helyett. A próbaválás segíthet abban, hogy a kapcsolat túllendüljön ezen a nemkívánatos holtponton.

A próbaválás sikerességéhez együttműködésre van szükség a két fél között
A próbaválás sikerességéhez együttműködésre van szükség a két fél között

Ez az intézmény akkor válik igazán értelmezhetővé, ha már valamilyen plusz összekötő kapocs, például gyerek vagy gyerekek is vannak egy házasságban. A próbaválás ilyenkor arra jó, hogy egy pár megnézze, különválva hogyan tudják megosztani a gyerekek körüli teendőket, de akár lehetne itt említeni a közös vagyon felosztásának mikéntjét is. Nem fordulnak azonnal ügyvédekhez és bíróhoz azért, hogy eldöntsék helyettük, mi lenne a legjobb számukra. Ehelyett inkább egy utolsó lehetőséget és egyben még nagyobb felelősséget kapnak arra, hogy megoldják azt, amiben elakadtak. Ha pedig így is a válás mellett döntenek, azt legalább stabil, nyugodt elhatározással tudják majd kimondani.

Márpedig a jó válás különösen fontos a közös gyerekek szempontjából. "Velünk született szükségletünk, hogy a szüleink együttműködjenek. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerek számára nem a válás jelenti a problémát, nem az csinál belőle lelki nyomorékot, hogy elváltak a szülei. Attól válik azzá, ha a szülők nem jól váltak el, azaz nem mentek végig a válás gyászfolyamatán, hanem megragadtak egy haraggal és gyűlölettel teli állapotban" - hívta fel a figyelmet Gyetvai Viktória. Hozzátette, ilyen esetekben mind az elvált felek, mind a gyerekek későbbi párkapcsolataira rendkívül negatív hatással lehet az el nem temetett kapcsolat érzelmi hulladéka.

Szükséges külső tényezők

A próbaválás során lényeges a rendszeres kapcsolattartás. Ebben szükség van egy segítő szakember közreműködésére is. Ez lehet egy mediátor, aki a mindenki számára méltó válást és a közös megegyezést hivatott támogatni. Hasonló a helyzet akkor is, ha az érintett pár egy terapeutához fordul, ám ilyenkor további lehetséges célként megjelenik az is, hogy a felek feltárják, miként jutottak el odáig, hogy immár egymás nélkül képzelik el a jövőjüket. "Kinyitjuk a lelki szemeteszsákunkat, és igyekszünk kiszelektálni mindazt, amit érdemes lehet újrahasznosítani a kapcsolatból, valamint kiválasztani azt, amit tényleg el kell engedni. Szemét mindenkinek van az életében. A kérdés csak az, hogy inkább ülünk a kupac tetején és szagoljuk, vagy átalakítva megpróbálunk létrehozni belőle valami hasznosat" - mutatott rá a szakértő.


Magyarország esetében ugyanakkor van egy igen gyakorlatias nehezítő körülmény, ha próbaválásról van szó. Ahhoz ugyanis, hogy a párok szétköltözzenek, logikusan legalább egy plusz ingatlanra van szükség. Ekkor azonban az egyik felet érthetően nagyobb veszteségélmény éri, ezért célszerű, ha mindketten új helyre tudnak menni a meghatározott időtartam erejéig. Szintén jobb ez a megoldás a gyerekekre nézve, mert inkább a szülők töltsenek felváltva egy-egy hetet a közös otthonban, minthogy a kicsiket kelljen állandóan váltogatva ide-oda utaztatni. Ráadásul az sem szerencsés, ha a válótársak ilyenkor saját szüleikhez költöznek vissza.

Egy semleges helyszín sokkal jobban szolgálja a módszer hatékonyságát. Akár a lakásbérlés, akár a -vásárlás jelentős anyagi terhet jelent azonban, amit csak egy szűk réteg engedhet meg magának. Többek között ez is az oka annak, hogy a próbaválás egyelőre nem túl elterjedt intézmény idehaza. Holott a hatásai igen áldásosak lehetnének sokak számára.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag