+10° - +26°
Nincs front

Örülhet, ha van párkapcsolata

Egy kanadai kutatás szerint egy társ is kell ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat a munkahelyünkön. Egy megértő partner legalább annyira fontos, mint egy megértő főnök.

Számos tényező vezethet a munkahelyi kiégéshez: teljesíthetetlen határidők, követelőző főnökök, kikészítő kollégák, ki nem fizetett túlórák és számos más hasonló, sokak által ismert jelenségek.
A burn out, azaz kiégési szindróma a dolgozókban hosszútávú kimerültséget eredményezhet, csökkentheti az érdeklődést és a fókuszt munkahelyünk iránt, valamint sokkal ingerlékenyebbé válhatnak. A spanyol Aragon Institute of Health Science kutatásai azt állítják, hogy hatszor esélyesebbek vagyunk a kiégésre, ha napi 8 óránál, vagy heti 5 napnál többet dolgozunk.

A párkapcsolat vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Kattintson a további részletekért!

A kanadai kutatás, amelyet a University of Montreal és a Concordia University kutatói végeztek, ezt kívánta tovább árnyalni. 63 cég csaknem 2000 dolgozóját vizsgálták, felmérve első körben családi helyzetüket, bevételüket, szociális hálójukat, életkorukat, önbecsülésük szintjét és egyéb, hasonló tényezőket. Ezek után megvizsgálták, hogy mindezek hogyan változtatják a munkahelyi stresszfaktorokkal szembeni reakciókat: kitérve az érzelmi kimerültségre, a munkahelyi bizonytalanságra, a nem jól kihasznált képességekre vagy éppenséggel a vezetés látható hiányára.

Az eredmények azt mutatták, hogy a munkahelyi mentális egészség nem egy légüres térben fejlődik ki és erősen befolyásolja a nap többi történése is: az otthoni környezet erősen befolyásolja a munkahelyi teljesítményt. Az is egyértelművé vált, hogy azok fogékonyabbak kevésbé a problémákra, akik párkapcsolatban élnek gyerekekkel, nagyobb bevételük van, kevesebb munkahelyi és családi konfliktusuk, és munkahelyen kívüli szociális háló veszi őket körbe.

Egy társ is kell ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat a munkahelyünkön

Egy társ is kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön


A szakmai faktorok természetesen kikerülhetetlenek. Kevesebb problémáról beszélhetünk, amikor a munkavállalókat bátorítják és támogatják a munkahelyen, elvárásaik teljesülnek, munkahelyük stabilnak tűnik és ha úgy érzik, a munkahelyükön értékelik őket. Ha a dolgozók hatékonyan képesek kihasználni képességeiket, az egyúttal a depresszió esélyét is csökkenti - ez nyilván aláhúzza a jól kiosztott és szakmai sikerélményt adó feladatok fontosságát.

Steve Harvey, a tanulmány egyik szerzője és a John Molson School of Business dékánja szerint ideje lenne már felfigyelni arra, hogy a mentális egészség mennyire összetett jelenség és mennyi tényezőből tevődik össze. A tanulmány egy másik szerzője, Alain Marchand szerint a burnout megállításához holisztikus nézőpont szükséges: ahhoz, hogy a munkahelyi mentálisegészség-problémákat megállíthassuk és a munkaerőt tényleg egészségesen tarthassuk, ahhoz nem csupán a munkahelyet kell figyelni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag